loader
Arctic anunta ca prima fabrica Industry 4.0 din Romania este operationala. Investitia se ridica la 150 de milioane de euro

Arctic anunta ca prima fabrica Industry 4.0 din Romania este operationala. Investitia se ridica la 150 de milioane de euro

Noua fabrica implementeaza cele mai recente inovatii tehnologice si procese de automatizare, si are o capacitate de 2,2 milioane de masini de spalat pe an, fiind una dintre cele mai mari fabrici din Europa

Arctic, liderul pietei de electrocasnice din Romania, anunta ca prima fabrica din Romania ce functioneaza dupa principiile Industry 4.0 este 100% operationala si marcheaza astfel o etapa importanta in dezvoltarea companiei si a grupului Arcelik. Compania mai detine si opereaza in Romania cea mai mare fabrica de produse electrocasnice din Europa Continentala, locul unde s-au produs pana acum peste 34 de milioane de aparate frigorifice, ce au fost exportate in peste 85 de tari.

Construita in numai 17 luni, pe o suprafata de peste 700.000 m2, noua fabrica din comuna Ulmi, judetul Dambovita, implementeaza cele mai recente inovatii tehnologice si procese de automatizare. Prin integrarea aplicatiilor de tip IIoT ( Industrial Internet of Things), inclusiv a echipamentelor inteligente, a dispozitivelor interconectate si a tehnologiilor de robotica cooperativa, aceasta va avea o capacitate de productie de 2,2 milioane de masini de spalat pe an, fiind una dintre cele mai mari fabrici din Europa.

Noua fabrica de masini de spalat din Ulmi reprezinta un pas important in transformarea Romaniei intr-un hub de productie de produse electrocasnice pentru intreaga Europa. Au fost create peste 1.400 de noi locuri de munca, iar produsele noastre vor ajunge in peste 85 de tari. In acelasi timp, noua fabrica este prima unitate de productie de tip green din Romania si o candidata pentru certificarea LEED Platinum, cea mai inalta certificare pe care o poate atinge o astfel de fabrica”, a declarat Murat Buyukerk, CEO Arctic.

Conceptul Industry 4.0 reprezinta a patra revolutie industriala si utilizeaza cele mai recente tehnologii de inteligenta artificiala, de machine learning si tehnologii robotizate, ce pot spori productivitatea cu 30%. Mai mult de 70% dintre operatiunile de productie se bazeaza pe sisteme autodeterminate si autogestionate, in timp ce controlul calitatii este 100% automatizat.

Prin utilizarea celor mai noi tehnologii, noua fabrica contribuie de asemenea la lupta impotriva schimbarilor climatice. Datorita sistemului de tratare a apelor reziduale de noua generatie si a celui de colectare a apei pluviale, o cantitate de apa echivalenta cu consumul a 450 de gospodarii va fi reciclata anual. In acelasi timp, instalatia fotovoltaica va produce 1 milion de kWh pe an, echivalentul consumului de energie electrica pe o perioada de un an de catre 350 de gospodarii. Acest lucru inseamna o reducere anuala de 363 tone a emisiilor de CO2. Pe langa impactul ecologic redus, noua fabrica de la Ulmi a fost proiectata astfel incat sa protejeze flora si fauna, prin crearea de noi habitate pentru pasari si alte diferite specii de vietuitoare.

Industry 4.0 nu inseamna numai productivitate crescuta. Inseamna in primul rand sustenabilitate si atentie pentru un viitor mai bun. Datorita implementarii tehnologiilor avansate, consumul de energie per produs se va reduce cu 28%. Apa folosita in procesul de productie va fi reciclata si refolosita in proportie de aproape 100%, deseurile de plastic, metal, lemn, carton si metal vor fi colectate separat, iar fabrica este dotata cu sursa de energie regenerabila, dar si cu zone verzi, in exterior si interior, pentru o calitate mai buna a aerului”, a adaugat Murat Buyukerk.

Recent, fabrica de masini de spalat de la Ulmi a castigat prestigiosul premiu „Lighthouse Network Factory” oferit de Forumul Economic Mondial. Prin aceasta recunoastere, a devenit unul dintre membrii comunitatii WEF Light House. La nivel mondial, doar 26 de astfel de fabrici au castigat acest premiu pana in prezent, iar anul acesta numai 10 companii au primit aceasta recunoastere. In plus, fabrica de masini de spalat rufe Arctic este prima fabrica ce a primit acest premiu in zona greenfield.

Din 2002, cand Arctic a devenit parte a grupului Arcelik, compania si-a marit cifra de afaceri de aproape 8 ori, de la 60 la 498 de milioane de euro, iar capacitatea de productie a crescut in aceeasi maniera, ajungand la peste 2,9 milioane de unitati pe an in fabrica de frigidere din Gaesti. Aceste cresteri vin ca rezultatul unor investitii constante, de peste 170 milioane de euro, in tehnologii noi si sisteme moderne de management a productiei.

Arctic este si unul dintre cei mai importanti exportatori ai Romaniei, in prezent 80% din productia locala ajungand in peste 85 de tari din Europa, Africa si Asia.

Datorita investitiei Arctic, regiunea va deveni un centru economic, avand potentialul de a atrage investitii suplimentare.

In momentul de fata, Arctic are peste 4.400 de angajati, inclusiv subcontractori. Suntem cel mai mare angajator din regiune, dar si unul dintre cei mai mari din Romania si contribuim constant la dezvoltarea infrastructurii din judetul Dambovita si la imbunatatirea calitatii vietii prin angajare si educatie”, a incheiat Murat Buyukerk.

Compania Arctic detine in Romania trei branduri puternice - Arctic, Beko si Grundig, care ofera consumatorilor produse de inalta calitate, la standarde internationale. Cu o istorie de aproape jumatate de secol, Arctic se afla in topul preferintelor romanilor, fiind un brand recunoscut pentru calitatea produselor sale, pentru expertiza in domeniul electrocasnicelor, dar si pentru faptul ca s-a adaptat constant nevoilor consumatorilor sai, inovand si dezvoltand portofoliul de produse. Anul acesta, Arctic a fost certificat drept brandul de electrocasnice ce ofera cel mai bun raport calitate-pret de catre International Certification Association (ICERTIAS) demonstrand ca este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate branduri romanesti.

Despre Arctic

Arctic, liderul pietei de electrocasnice din Romania, este una dintre cele mai puternice companii din Romania, si in acelasi timp unul dintre cei mai importanti angajatori si exportatori ai Romaniei. Cu peste 4.200 de angajati, inclusiv subcontractori, si o cifra de afaceri in 2018 de 2,32 miliarde de lei, compania exporta 83% din productia totala in peste 85 de tari.

Cu o istorie de aproape jumatate de secol, Arctic este parte din grupul Arçelik din anul 2002, perioada in care si-a crescut atat cifra de afaceri, cat si capacitatea de productie cu peste 800%.

Compania detine cea mai mare fabrica de electrocasnice din Europa continentala, unitatea de la Gaesti producand pana in prezent peste 34 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, detine si singura fabrica Industry 4.0 din Romania si una din putinele din Europa, fabrica din Ulmi, Dambovita, avand o capacitate de productie de 2.2 milioane de unitati pe an.

Despre Arcelik

Fondat in 1955, Arcelik este unul dintre principalii jucatori din industria de electronice si electrocasnice. Compania este prezenta in 146 de tari, are 30.000 de angajati, 23 de unitati de productie in 9 tari (Turcia, Romania, Rusia, China, Africa de Sud, Thailanda, Pakistan, India si Bangladesh) si 35 de companii si vanzari in intreaga lume. Compania detine 12 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Dawlance, Voltas Beko, Altus) si este listata la Bursa de Valori din Istanbul.

Autori

foto
ARCTIC SA