loader

Analiza XTB: BET si BET-FI mai au de recuperat 89,9%, respectiv 234,4% pentru a ajunge la vechile varfuri

Pietele de actiuni americane au dat tonul optimismului global anul acesta, Dow Jones, cel mai faimos indice, atingand in martie noi recorduri istorice

Desi nu este cel mai reprezentativ indice, fiind concurat de S&P500 - care urmareste evolutia a 500 de companii listate in SUA, contributia lor fiind direct proportionala cu capitalizarea (valoarea de piata), in timp ce Dow Jones contine numai 30, iar formula sa de calcul e diferita - Dow Jones beneficiaza de suficienta popularitate in randul micilor investitori incat maximul istoric sa genereze sentimentul ca distrugerile crizei financiare au fost lasate in urma. De la minimele din martie 2009 pana pe 8 martie 2013, indicele Dow Jones a avansat cu 121,3%, iar S&P500 cu 129,3%.

 

Si piata locala de actiuni sugereaza ca perioada „neagra” pentru bursa a trecut - indicele BET al BVB a castigat 201%, iar BET-FI a avansat cu 261,8% de la minimele atinse in perioada crizei. Revenirea pietei romanesti este spectaculoasa, un investitor care ar fi plasat 10.000 de RON in minimul din 2009 putandu-se bucura de un portofoliu de 30.100 RON la data de 8 martie (calcule fara costuri de tranzactionare). Redresarea, desi puternica, nu a fost, insa, pe masura distrugerilor masive din perioada crizei - prabusirea a fost atat de severa intre 2007 si 2009 in Romania incat, pentru a ajunge la vechile varfuri, ar trebui sa aiba loc o crestere de 473% pentru BET si 1110% pentru BET-FI de la nivelurile minime din 2009 (apreciere de 5,7 respectiv 12,1 ori de la minime). Fata de nivelul de acum, ar mai fi de recuperat 89,9% pentru BET si 234,4% pentru BET-FI, ceea ce este destul de dificil de intrevazut pentru orizontul urmatorilor 1-2 ani.

 

La Bucuresti, economia reala este reflectata selectiv la bursa. Sectorul financiar, puternic afectat si, in continuare, in restructurare, ocupa o pondere foarte importanta. Sectorul IT, daca ar fi fost reprezentat de companii listate, ar fi insemnat un castig nu doar pentru vizibilitatea si volumele de tranzactionare ale bursei, ci si pentru capacitatea de a rezista la scaderi si de a recupera ulterior terenul pierdut. Companiile din domeniul IT au rezistat bine perioadei dificile pentru restul economiei, unele inregistrand chiar cresteri ale personalului si afacerilor, si sunt bine pozitionate pentru o eventuala redresare a economiei globale. De asemenea, prezenta mai multor companii din domeniul energiei si utilitatilor ar fi fost benefica, oferind un ”refugiu” relativ fata de turbulentele inregistrate in piata. insa revenirea incompleta tine si de natura capitalurilor prezente si de profilul investitorilor locali. Capitalurile straine, orientate speculativ in anii dinaintea crizei, au iesit rapid, fara a reveni intr-o nota comparabila dupa 2009. Capitalul local a preferat adapostirea in banci sau fonduri mutuale cu riscuri reduse. Investitorii prezenti in piata au suferit pierderi mari intre 2007 si 2009, devenind deosebit de prudenti, iar intrari ale unei noi generatii de investitori nu au fost vizibile. Reticenta investitorilor locali ar putea fi tratata cu o mai buna educatie financiara si intelegerea avantajelor unui efort real de diversificare.

 

Pietele de capital americane ar putea avea un parcurs mult mai volatil si supus unor corectii anul acesta decat lasa sa se intrevada primele 10 saptamani. Indicele volatilitatii (VIX) sugereaza o stare de bine intalnita ultima oara in 2006 – 2007. Imbunatatirea din piata muncii si teama de inflatie ar putea forta Fed sa micsoreze sau sa opreasca injectiile de lichiditate, ceea ce ar induce retrageri din pietele de capital.

 

Bursa de la Bucuresti ar fi, la randul sau, influentata de sentimentul global. Romania ar avea sansa unor intrari de capital strain masive daca ar depasi statutul de piata de frontiera. Aducerea pe piata a unor companii relevante, mai ales, dar nu numai, din sectorul public, ar creste lichiditatea si capitalizarea si ar ajuta la avansarea pietei locale intr-o noua categorie. S-ar deschide astfel calea reducerii discount-ului cu care se tranzactioneaza acum titlurile locale. Alternativa nu este apetisanta: atingerea unor varfuri istorice pentru indicii locali ar putea dura 5 sau 10 ani.

 

Despre XTB Romania

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est.  infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud.  in Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB Romania) este activa pe piata din 2009. Compania ofera acces la pietele valutare (forex), de marfuri si de capital (actiuni si indici bursieri in pietele majore si cele emergente). XTB Romania ofera tehnologie de varf clientilor sai prin intermediul platformelor de tranzactionare in versiune desktop si mobila. Compania se implica activ in programe de educare pe teme de analiza tehnica si fundamentala, psihologia investitorului si managementul riscului.  Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de varf pentru clienti, XTB Romania creeaza conditiile pentru succes. XTB Romania face eforturi constante pentru a imbunatati calitatea serviciilor pe care le ofera clientilor sai. Astfel, analistii XTB Romania sustin periodic prezentari pe teme relevante pentru pietele financiare si sunt disponibili zilnic pentru intalniri cu clientii. in Romania, XTB Romania  este reglementata si supervizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL