loader

Allianz-Tiriac Asigurari in anul 2012 – rezultate neauditate

Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat anul 2012 cu venituri totale din prime de asigurari generale si de viata de 908,9 milioane de lei, valoare cu 2,5 milioane de lei mai mare decat nivelul subscrierilor inregistrate cu un an inainte (906,4 milioane de lei)

Cresterea a fost sustinuta de evolutia pozitiva a segmentului de asigurari de viata, a carui pondere in generarea veniturilor totale din asigurari a urcat cu aproape un punct procentual, pana la 11,3%. Afacerile de asigurari generale au avut o contributie de 88,7% la realizarea subscrierilor din 2012.

 

Cifrele anuale preliminate in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate (IFRS) indica realizarea unui profit operational de 6,5 milioane de lei aferent activitatilor derulate de Allianz-Tiriac in anul 2012. Diminuarea valorii acestui indicator de la valoarea de 11,1 milioane de lei consemnata in 2011 este rezultatul cresterii daunalitatii la nivelul claselor de asigurari care detin ponderile cele mai mari in portofoliul companiei, respectiv asigurarile auto si asigurarile de proprietati si bunuri.  

 

Daca luam in considerare eforturile echipei, Allianz-Tiriac ar fi meritat rezultate mai bune in 2012. Concurenta este extrem de puternica pe piata locala a asigurarilor, iar ea se manifesta nu doar la nivelul preturilor, dar si in privinta fortei financiare, a calitatii serviciilor si, in cele din urma, la nivelul increderii clientilor”, considera Remi Vrignaud, CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.„Eu am gasit aici o companie extrem de solida financiar, iar acest lucru este cu atat mai important cu cat, pe de o parte, piata locala mai are pasi importanti de facut pana la a ajunge la maturitate, iar pe de alta parte continuam sa ne desfasuram activitatea intr-un context economic si financiar local si global care ramane destul de complicat si solicitant. 

 

Allianz-Tiriac continua sa-si mentina indicatorii de solvabilitate la un nivel mult superior pragurilor minime impuse de normele in vigoare. Astfel, pe segmentul asigurarilor generale, rata de solvabilitate la sfarsitul ultimului an financiar incheiat se situa la 327%, in timp ce pe segmentul asigurarilor de viata acelasi indicator se plasa la un nivel de 404%.

 

Allianz-Tiriac este lider de loialitate local in domeniul protectiei si planificarii financiare, iar aceasta situatie reprezinta o recunoastere a nivelului superior al calitatii serviciilor pe care le oferim. Pentru noi, acest aspect este extrem de important, pentru ca reprezinta o baza extrem de solida pe care putem continua constructia durabila a afacerilor Allianz-Tiriac”, a punctat Vrignaud.

 

Activitatea de asigurari generale

Activitatea Allianz-Tiriac pe segmentul asigurarilor generale a avut o evolutie relativ stabila in anul 2012 sub aspectul veniturilor inregistrate, generand prime brute subscrise de 806,4 milioane de lei, fata de 811,7 milioane de lei in 2011. Cifrele indica o scadere cu mai putin de un procent (0,7%) a nivelului subscrierilor de polite de asigurari generale.

 

Asigurarile auto si cele de bunuri si proprietati continua sa fie segmentele cu cele mai ridicate ponderi in structura veniturilor Allianz-Tiriac. Contributia afacerilor auto (Casco si RCA) in portofoliul de asigurari generale a fost de peste 71%. Asigurarile de bunuri si proprietati au generat peste 21% din primele de asigurari generale subscrise.

 

In valori absolute, Casco ramane cea mai importanta clasa de asigurari din portofoliul Allianz-Tiriac, generand prime de 401,2 milioane de lei, in 2012. Pe intreg parcursul anului, subscrierile de polite Casco achizitionate de persoane fizice au evoluat pe o panta ascendenta indicand, la sfarsitul lui 2012, o crestere de 15 procente fata de anul anterior.

 

Vanzarile de polite RCA au generat prime brute subscrise de 174,6 milioane de lei, plasand aceasta clasa de asigurari pe locul al doilea in structura portofoliului Allianz-Tiriac Asigurari, cu o pondere de peste 21%. La fel ca in cazul asigurarilor Casco, vanzarile de polite RCA pentru persoane fizice au generat subscrieri in crestere cu un procent format din doua cifre, respectiv de peste 35%.

 

Primele brute subscrise pe segmentul de asigurari de tip property s-au situat la 171,4 milioane de lei in 2011. Mai mult de o treime (34,3%) din aceste venituri reprezinta subscrieri in contul politelor de asigurari de locuinte. in valoare absoluta, Allianz-Tiriac a inregistrat in 2012 un nivel al primelor brute subscrise pentru asigurarea locuintelor de 58,7 milioane de lei, cu aproape un milion de lei mai mult decat in 2011.

 

Subscrierile Allianz-Tiriac pe celelalte clase de asigurari generale (non-auto si non-property) au avut evolutii pozitive. Primele brute subscrise in contul asigurarilor de raspundere civila generala, respectiv al celor de asigurari de sanatate, de exemplu, au inregistrat fiecare cresteri cu procente formate din doua cifre (+11%, respectiv +21%). 

 

 „In ceea ce priveste veniturile, cu exceptia clasei de asigurare a locuintelor - unde noi am inregistrat o usoara crestere, in timp ce la nivelul pietei veniturile au scazut - afacerile noastre de asigurari generale au evoluat pe directiile definite de tendintele pietei”, a declarat Cristian Ionescu, Director Financiar al Allianz-Tiriac Asigurari. „in centrul preocuparilor noastre ramane, in continuare, imbunatatirea eficientei activitatilor de asigurari generale, mai ales in ceea ce priveste portofoliul de asigurari auto, acolo unde in 2012 am inregistrat o crestere a daunalitatii. Acordam, de asemenea, atentie sporita expunerii la riscurile catastrofice, un aspect cu implicatii extrem de serioase asupra sanatatii financiare a oricarui asigurator care preia raspuneri legate de posibila manifestare a riscurilor de catastrofe naturale”, subliniaza Ionescu.

 

 

Activitatea de asigurari de viata

Pe segmentul asigurarilor de viata, Allianz-Tiriac realizat vanzari de 102,4 milioane de lei in 2012, in crestere cu 8,2 procente fata de nivelul de 94,6 milioane lei inregistrat cu un an inainte. Atat in cazul politelor traditionale, cat si pentru politele cu componenta investitionala, nivelul subscrierilor a crescut cu amplitudini foarte apropiate, de peste 8 procente fiecare. In consecinta, structura portofoliului a ramas echilibrata, asigurarile traditionale avand o contributie de 48% la realizarea veniturilor anuale, in timp ce subscrierile de produse cu componenta investitionala reprezinta 52%.

 

In valoare absoluta, vanzarile de polite de asigurari traditionale ce ofera randamente investitionale garantate s-au situat la 49,6 milioane de lei in 2012. In legatura cu aceste produse, merita sa evidentiem faptul ca Allianz-Tiriac a continuat si in 2012 sa ofere clientilor sai care detin asemenea polite randamente investitionale superioare, mult peste dobanda garantata, de 4,5%. In 2012, rata dobanzii distribuita clientilor a fost de 6,72%, dupa ce si cu un an inainte detinatorii politelor traditionale au beneficiat de un randament investitional de 7,56%.

 

Produsele de asigurari de viata cu componenta investitionala au generat venituri anuale de 52,9 milioane de lei. La 31 decembrie 2012, valoarea activelor apartinand clientilor Allianz-Tiriac, detinatori de polite cu componenta investitionala, au ajuns la 218 milioane de lei, evidentiind o crestere de aproape 14 procente fata de nivelul inregistrat la fínele anului 2011.

 

Perspective 2013

In legatura cu obiectivele urmarite de Allianz-Tiriac Asigurari pentru anul 2013, Remi Vrignaud, directorul general al companiei a declarat:

 

Ramanem relativ prudenti in ceea ce priveste asteptarile noastre pentru 2013. Mizam si anul acesta pe calitate si eficienta. in consecinta, ne vom concentra pe actiuni menite sa consolideze excelenta pozitionare pe care o avem sub aspectul calitatii ofertei noastre de produse si servicii. Vom continua sa facem eforturi pentru a deveni mai accesibili si mai usor de abordat de catre clientii nostri. Iar recent lansatul serviciu de notificare a daunelor si programare la constatare on-line este un pas inainte facut in aceasta directie, simplificand procesul de avizare a daunelor.

 

Ne vom reconfigura portofoliul de produse, astfel incat sa devenim mai accesibili pentru toate categoriile de clienti: de la persoane fizice, la intreprinderi mici si mijlocii si, nu in ultimul rand, pentru companii mari.

 

Din perspectiva tehnica, ne vom pastra abordarea prudentiala in ceea ce priveste subscrierea riscurilor, acordand o atentie speciala claselor de asigurari auto, dar si expunerii la riscurile catastrofice. Aceasta abordare ne va permite sa atingem obiectivele de profitabilitate, care, in primul rand, vizeaza echilibrarea pozitiei noastre pe segmentele ce detin o pondere covarsitoare in portofoliul nostru (auto si property).

 

Sub aspectul dimensiunii afacerilor, speram ca 2013 sa consolideze pozitionarea noastra pe piata si din perspectiva veniturilor realizate. Ne dorim sa inregistram cresteri ale afacerilor, dar nu cu orice pret, ci doar cu conditia mentinerii indicatorilor ce masoara siguranta finaniciara la rate superioare. Aducerea profitabilitatii Allianz-Tiriac la un nivel mai apropiat de ratele medii inregistrate in cadrul Grupului din care facem parte este, de asemenea, o prioritate”, a incheiat Remi Vrignaud.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA