loader

Allianz obtine rezultate solide in anul 2012 in Europa Centrala si de Est

Allianz anunta rezultate solide in Europa Centrala si de Est in anul 2012

In ciuda unui mediu dificil, veniturile totale de 3,7 miliarde de euro s-au apropiat de nivelul anului trecut (3,8 miliarde de euro). Profitul operational, in valoare de 296 milioane de euro a depasit nivelul de  295 milioane de euro corespunzator anului trecut. Performantele solide obtinute pe segmentul asigurarilor de viata si sanatate au compensat efectele unui an plin de provocari pe segmentul asigurarilor generale, urmare a conditiilor dificile pe pietele din regiune.

 

“Rezultatele obtinute in anul 2012 sunt aliniate asteptarilor noastre, in special in ceea ce priveste cresterea lenta si dependenta economica a regiunii Europei Centrale si de Est de vestul Europei. De fapt, am depasit performantele pietei”, explica Manuel Bauer, membru in Board-ul Allianz SE, responsabil de pietele in dezvoltare. “Exista semne care ne arata ca economia mondiala isi revine dupa recentaperioada de apatie. Unii specialisti se asteapta ca pe parcursul acestui an in Europa sa se poata observa o revenire usoara a economiei, care ar ajuta impulsionarea cresterii in Europa Centrala si de Est. Companiile noastre bine pozitionate in regiune ar fi primele care ar beneficia de pe urma acestei cresteri.”

 

Pozitionare solida pe segmentul asigurarilor generale

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale in Europa Centrala si de Est au atins nivelul de 2.393 milioane de euro, comparativ cu 2.563 milioane, suma corespunzatoare anului 2011, ceea ce reflecta o scadere de 6,6 procente. Evolutia pe segmentul asigurarilor generale a fost determinata de procesul de subscriere selectiv, ce are drept scop imbunatatirea profitabilitatii pe segmentul asigurarilor medicale in Rusia, de conditiile economice dure din intreaga regiune a Europei Centrale si de Est, de mediul foarte competitiv pe segmentul asigurarilor auto, in special in Ungaria si in Polonia si de volumul scazut al primelor din Rusia pe segmentul proprietatilor industriale.

 

In valoare de 175 milioane de euro, profitul operational pe segmentul asigurarilor generale din Europa Centrala si de Est  a ramas aproape de nivelul anului trecut (de 178 milioane de euro). Rata combinata aferenta anului 2012 a fost de 96,9 procente, dupa ce, cu un an inainte inregistrase un nivel de 96,6 procente.

 

“Economia din Europa Centrala si de Est inca influenteaza evolutia veniturilor noastre pe segmentul asigurarilor generale. Cu toate acestea, am reusit sa ne mentinem cota de piata si pozitia pe acest segment atat de important. Acest lucru arata ca suntem un jucator puternic in regiune. in plus, liniile de afaceri globale ale Alianz au beneficiat de pe urma acestei pozitionari bune in Europa Centrale si de Est prin ofertele de servicii suplimentare, asa cum este cazul asistentei si a asigurarilor de credit si, nu in ultimul rand, prin intermediul expertizei in riscuri speciale si corporate. Vorbim de o valoare adaugata unica pe care nimeni altcineva din regiune nu o poate oferi”, a comentat Bruce Bowers, CEO regional al Allianz in regiunea Europei Centrale si de Est.  

 

Pana primavara anului 2012, in Rusia s-a finalizat integrarea celor trei companii Allianz de asigurari generale, integrare ce a inceput in vara anului 2011. Din aprilie 2012, compania a activat pe piata din Rusia sub marca Allianz, iar clientii vor beneficia de acum de servicii si produse de calitate superioara oferite unitar.   

 

Bruce Bowers: “Am reusit sa integram aceste companii intr-o perioada foarte scurta, aducand laolalta ce este mai bun in fiecare. Aceasta este o reusita de care sunt foarte mandru. Avem acum o platforma solida pe care putem construi intr-o piata care se dezvolta rapid si in care anticipam o crestere cu un procent format din doua cifre. Suntem pregatiti pentru a profita din plin de acest potential de crestere.”

 

 

Segmentul asigurarilor de viata si sanatate creste puternic

Nivelul total al primelor pe segmentul asigurarilor de viata si sanatate a crescut cu 5,7%, de la 1.113 milioane de euro la 1.176 milioane de euro.

 

Aceasta evolutie pozitiva a fost determinata mai ales de Polonia, unde un volum al afacerilor cu produse traditionale de viata subscrise la inceputul anului, semnificativ mai mare, a compensat mult vanzarile in scadere de produse unit-linked. si nivelul primelor in Rusia a crescut semnificativ prin intermediul vanzarilor de tip bancassurance. in Republica Ceha am obtinut un nivel mai mare al veniturilor din prime unice pentru produse de cu componenta investitonala, tot aici observandu-se o evolutie pozitiva a vanzarilor de produse traditionale.

 

Profitul operational a ajuns la 80 milioane de euro in anul 2012. Comparativ cu valoarea de 77 milioane de euro din anul anterior, aceasta reflecta o crestere de 3,9 procente, datorata in special cresterii vanzarilor de produse traditionale de viata mai profitabile in special in Slovacia si in Republica Ceha, dar si a efectelor pozitive generate de schimbari ale tratamentului contabil al comisioanelor in Republica Ceha.

 

“Nu exista nicio indoiala ca produsele de asigurare de viata din aceasta regiune reprezinta un mijloc esential pentru consolidarea sigurantei financiare la nivelul societatilor din Europa Centrala si de Est. Varsta medie a populatiei creste aici in acelasi ritm cu cea din Europa vestica, chiar mai rapid in unele tari“, a comentat Bruce Bowers. ”Allianz este o companie recunoscuta pentru expertiza globala in acest domeniu.  De aceea suntem lider de piata in regiune si continuam sa venim  cu oferte valoroase pentru clientii nostri de pe aceste piete”.

 

Baza de clienti pe segmentul fondurilor de pensii si al managementului activelor a crescut cu 10%

Allianz continua sa isi consolideze pozitia de lider in regiune si pe segmentul fondurilor de pensii. Baza de clienti a crescut la 4,6 milioane in  anul 2012, comparativ cu numarul de 4,2 milioane de clienti in anul 2011. Fondurile de pensii Allianz din Republica Ceha au atras cel mai mare numar de clienti noi, acest succes bazandu-se pe un istoric foarte bun si pe efectele reformei pensiilor. 

 

La finalul anului 2012, valoarea activelor in administrare a ajuns la 8,7 milioane de euro, comparativ cu 6,6 milioane de euro in anul anterior. in special fondurile de pensii din Polonia, republica Ceha, Slovacia si Croatia au contribuit la aceasta evolutie.

 

Per total, fondurile de pensii si segmentul managementului activelor au obtinut un profit operational de 33 milioane de euro in anul 2012, comparativ cu valoarea de 32 milioane de euro in anul anterior. Rata cost-venituri a ajuns la 53 procente, comparativ cu 54,3 procente, valoare corespunzatoare anului anterior. 

 

“Aceste produse reprezinta instrumente de planificare esentiale, complementare pentru asigurarile de viata traditionale si din acest motiv sunt bucuros ca avem o gama completa de produse, din care clientii nostri le pot alege pe acelea adecvate nevoilor lor de economisire pentru varsta a treia”, a comentat Manuel Bauer. “Aceasta gama completa de produse de calitate superioara, atat pentru persoane fizice, cat si pentru corporatii ne asigura unicitatea in regiune, intarindu-ne pozitia de lider”.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA