loader
Actualizarea listei marilor contribuabili de catre ANAF aduce obligatii suplimentare pentru majoritatea companiilor cu cifra de afaceri peste 10–12 mil. de euro

Actualizarea listei marilor contribuabili de catre ANAF aduce obligatii suplimentare pentru majoritatea companiilor cu cifra de afaceri peste 10–12 mil. de euro

Peste 1.800 de companii se vor trezi cumva ca au devenit peste noapte mari contribuabili si ca au obligatii suplimentare

Lista marilor contribuabili a fost actualizata de ANAF dupa mai bine de 5 ani de zile. In urma schimbarii regulilor de clasificare, numarul marilor contribuabili a crescut  de la 2.940 la 3.364, modificarile fiind insa mai ample deoarece multe dintre companiile care erau incluse in precedenta lista din 2016 se incadreaza acum in alte categorii sau au fost dizolvate.

Publicarea listei de mari contribuabili dupa aproape 5 ani aduce cu sine schimbari importante, partea buna fiind insa ca se aliniaza in linii mari rezultatele financiare  ale companiilor cu clasificarea de mare contribuabil din perspectiva ANAF. Astfel, peste 1.800 de companii se vor trezi cumva ca au devenit peste noapte mari contribuabili si ca au obligatii suplimentare.” a explicat Viorel Sbora, consultant in preturi de transfer si partener la ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

Potrivit legislatiei in vigoare, incepand cu 1 ianuarie 2022, marii contribuabili vor avea obligatia pregatirii anuale a dosarului de preturi de transfer daca efectueaza tranzactii intra-grup ce depasesc oricare dintre urmatoarele praguri:

• 200.000 EUR in cazul dobanzilor;

• 250.000 EUR in cazul serviciilor;

• si/sau 350.000 EUR in cazul tranzactiilor cu bunuri tangibile si/sau intangibile.

Contribuabilii mari care indeplinesc toate aceste criterii trebuie sa pregateasca dosarul preturilor de transfer nu mai tarziu de 10 zile dupa trecerea termenului legal stabilit pentru depunerea declaratiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

Recomandam celor care tocmai au devenit mari contribuabili sa-si gestioneze din timp pregatirea dosarului preturilor de transfer, pentru ca pregatirea unui astfel de dosar care sa fie si sustenabil in fata autoritatilor fiscale poate dura chiar si 5-6 luni in anumite situatii. In plus, este bine de stiut ca ANAF poate solicita prezentarea dosarului chiar si in aceeasi zi in care incepe actiunea de inspectie fiscala.”, a subliniat Viorel Sbora, expert in preturi de transfer.

Pentru nepregatirea sau neprezentarea dosarului preturilor de transfer de catre marii contribuabili, amenzile sunt de pana la 27.000 RON.

Dincolo de amenzi insa, trebuie avut in vedere riscul ca in urma efectuarii controalelor fiscale inspectorii sa ajusteze preturile de transfer, caz in care amenda poate deveni nesemnificativa ca valoare. In urma controalelor fiscale finalizate in anul 2020 inspectorii fiscali au efectuat ajustari de preturi de transfer de aproximativ 2 miliarde de lei.

Despre ATIPIC Transfer Pricing Solutions

ATIPIC Transfer Pricing Solutions este o companie specializata in consultanta pentru pregatirea dosarelor preturilor de transfer cu o cultura organizationala centrata pe automatizarea proceselor de lucru, eficacitate si pe crearea unui mediu placut de lucru care sa permita pastrarea acelorasi echipe de proiect de la an la an.

Recent, International Tax Review a inclus compania in topul firmelor de specialitate ”WorldTP” datorita numeroaselor proiecte complexe realizate pentru clienti cu implementari de ERP-uri precum SAP, Oracle, Scala sau Microsoft Dynamics din industrii precum: IT, Farmaceutica, Logistica, Materiale de constructii, Retail, Energie, Medicala si Bunuri industriale.

Nu in ultimul rand, compania a dezvoltat platforma cu cea mai mare comunitate de preturi de transfer din Romania accesata lunar de peste 5.000 de persoane - www.atipics.ro.

Autori

foto
ATIPIC TRANSFER PRICING SOLUTIONS SRL