loader

A 8-a Conferinta de fiscalitate organizata de EY Romania

Ce schimbari aduce Codul Fiscal pentru anul 2014?

A 8-a conferinta anuala de fiscalitate organizata de EY Romania se deruleaza pe 29 ianuarie 2014, la Bucuresti. În cadrul conferintei, specialisti romani de top din domeniul consultantei fiscale discuta despre modificarile recente aduse Codului Fiscal si alte reglementari fiscale si contabile care vor avea impact asupra societatilor romanesti in anul 2014.

 

Conferinta se axeaza pe impactul recentelor modificari legislative in materie de impozit pe profit, TVA, impozit pe venit si contributii de asigurari sociale, iar discutiile referitoare la modificarile reglementarilor contabile si aspectele privind solutionarea disputelor fiscale se desfasoara in cadrul a doua seminarii interactive.

 

Venkatesh Srinivasan, Partener si Director al Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica din cadrul EY Romania, a deschis conferinta, subliniind faptul ca: “Anul 2014 va avea o importanta semnificativa din punct de vedere fiscal, avand in vedere introducerea noului regim de taxare pentru companiile de tip holding. Aceasta modificare vine in intampinarea asteptarilor indelungate ale jucatorilor din industrie. Pe de alta parte, introducerea taxei pe constructii o sa lase mai putini bani in buzunarul contribuabilului”.

 

Alex Milcev, Partener in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a subliniat impactul semnificativ al modificarilor legislative fiscale si contabile aduse mediului de afaceri. “Întelegerea corecta si rapida a modificarilor fiscale ale acestui an este mai importanta decat oricand in contextul unui mediu de afaceri actual vulnerabil. Conferinta noastra anuala se adreseaza companiilor romanesti pe care le ajutam sa tina pasul cu schimbarea continua a legislatiei si sa reduca potentialele costuri rezultate din interpretarea gresita si aplicarea necorespunzatoare a prevederilor fiscale actuale”.

 

Gabriel Sincu, Director Executiv in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a mentionat: "Asa cum din luna martie nu poate lipsi niciodata postul Pastelui, tot asa nici din luna ianuarie nu pot lipsi noutatile in materie de fiscalitate. Anul 2014 nu face deloc exceptie: impozite noi, reglementari noi cu privire la cele deja existente si o multitudine de controverse. Am incercat sa lamurim cat mai multe necunoscute in cadrul conferintei noastre anuale de fiscalitate".

 

Cu privire la noutatile aduse taxei pe valoarea adaugata, Ioana Iorgulescu, Senior Manager in cadrul Departamentului de Asistenta Fiscala, a explicat: “Modificarile aduse legislatiei de TVA aplicabile in 2014 se refera in principal la sistemul de TVA la incasare care, de la 1 ianuarie 2014, devine optional, precum si la excluderea termenului de 90 de zile pentru exercitarea dreptului de deducere de catre persoanele impozabile care aleg aplicarea acestui sistem sau cei care fac achizitii de la persoane care aplica sistemul. Au fost mentionate si noile prevederi ce vizeaza obtinerea certificatului de amanare de la plata TVA in vama de catre operatorii economici autorizati”.

 

Stela Andrei, Manager in cadrul echipei Human Capital, trece in revista principalele modificari, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014, in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale. „O modificare importanta pentru contribuabili se refera la obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestia obtin si alte venituri care sunt deja subiect de astfel de contributii”. Stela Andrei sumarizeaza si modificarile aduse pe parcursul anului 2013 de care ar trebui sa tina cont contribuabilii.

 

În cadrul seminarului interactiv Modificarile aduse Ordinului 3055/2009 cu privire la reglementarile contabile, moderat de Radu Tudoran, Director Executiv, Asistenta Fiscala si Diana Lupu, Senior Manager, Asistenta Fiscala, se aduc in discutie principalele modificari ale legislatiei contabile adoptate in anul 2013. Temele includ modificarile ce ar trebui avute in vedere la intocmirea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile la 31.12.2013, precum contabilizarea certificatelor verzi si a operatiunilor privind conectarea utilizatorilor la retelele de utilitati. Discutia include, de asemenea, amendamentele reglementarilor contabile care intra in vigoare in ianuarie 2014 (contabilizarea creantelor preluate prin cesionare, capitalizarea imobilizarilor corporale, contabilizarea proiectelor finantate din subventii, contabilizarea punctelor cadou acordate).

 

Emanuel Bancila, Director Executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, subliniaza, in cel de-al doilea seminar interactiv, rolul tot mai important al aplicarii principiilor si jurisprudentei europene in disputele fiscale de drept intern precum si deschiderea tot mai mare a instantelor judecatoresti in a apela la interpretarile oferite de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pe calea trimiterilor preliminare. De asemenea, Emanuel Bancila puncteaza aspecte actuale din practica organelor fiscale, accentuand in aceeasi masura mijloacele aflate la dispozitia contribuabilului in vederea obtinerii de dobanzi pentru restituirea cu intarziere a sumelor datorate de stat precum si pentru obtinerea de despagubiri in situatia anularii actelor administrativ-fiscale nelegale.

 

La eveniment participa 220 de persoane, reprezentand principalele companii romanesti si multinationale din toate domeniile de activitate, de la cel financiar-bancar, pana la constructii, retail, industria de petrol si gaze, industria farmaceutica si industria hoteliera. Conferinta anuala de la Bucuresti va fi urmata de conferintele regionale din Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Chisinau.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL