83% dintre angajatii participanti la cel mai recent sondaj eJobs au declarat ca primesc beneficii extrasalariale in compania pentru care lucreaza. Tichetele de masa continua sa fie beneficiul care se regaseste in cea mai mare parte a pachetelor gandite de angajatori, in conditiile in care 81,6% dintre respondenti au bifat aceasta varianta de raspuns. 71,4% dintre ei au raspuns ca au prime de sarbatori, 63,3% au completat lista cu abonamentul medical, iar 51% au parte de zile libere suplimentare si de remote work. Alte beneficii mentionate de angajati sunt decontarea transportului, petreceri cu echipa, vouchere / tichete cadou, abonament la sala, masaj la birou, masa de pranz asigurata sau tichete de vacanta.
„Vedem, in fiecare an, cateva constante in aceasta lista, cum ar fi tichetele de masa, abonamentul medical sau primele de sarbatori. Si, pe langa acestea, de 5 ani incoace, a aparut si posibilitatea de a lucra de acasa, care s-a transformat dintr-o normalitate a pietei muncii intr-un beneficiu pe care doar aproximativ jumatate dintre angajatori il mai ofera, dar care ramane foarte apreciat de catre angajati”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Dintre acestea, cele mai apreciate beneficii sunt tichetele de masa, abonamentul medical, zilele libere suplimentare si posibilitatea de a lucra de acasa. Tichetele de vacanta, decontarea transportului, tichetele cadou sau abonamentul la sala se numara, de asemenea, printre beneficiile pe care angajatii din Romania le apreciaza. „Sigur ca angajatii includ aici si beneficiile strict financiare, cum ar fi bonusurile sau primele in bani, fie ca este vorba de bonusuri de performanta, de vacanta, de final de an sau de sarbatori. Daca insa, celelalte sunt apreciate, dar nu toate au rata de utilizare de 100%, in cazul celor in bani, rata de utilizare ajunge la 100% si sunt asociate, din perspectiva angajatilor, cu salariul”, explica Raluca Dumitra.
In ceea ce-i priveste pe angajatori, 69,4% dintre acestia spun ca, in 2025, ofera la fel de multe beneficii ca anul trecut, 22,4% mai multe beneficii, iar 8,2% mai putine. In cazul celor care au crescut valoarea pachetului de beneficii, cei mai multi, respectiv 36% spun ca majorarea a fost de maximum 5%, iar 27% au avut o crestere cuprinsa intre 5% si 10%, in timp ce 18% au mentionat cresteri intre 10% si 20%.
In prezent, valoarea pachetului de beneficii lunare oferite angajatilor este cuprinsa intre 601 si 1.000 de lei in cazul a 36% dintre angajatori, intre 201 si 600 de lei, in cazul a 32%, intre 801 si 1.000 de lei pentru 22%, in timp ce 18% ofera beneficii a caror valoare depaseste 1.000 de lei pe luna. Angajatii, in schimb, cred ca o valoare medie acceptabila a beneficiilor cumulate pe care le primesc ar trebui sa depaseasca pragul de 1.000 de lei (raspuns punctat de 50% dintre respondenti). 40% indica o valoare cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.
„Chiar daca ne aflam abia la inceputul celui de-al doilea trimestru al anului si lucrurile mai pot suferi schimbari din punctul de vedere al bugetului pentru beneficii, sunt si angajatori care stiu inca de pe acum ce schimbari vor aparea in 2026. Astfel, 12% preconizeaza suplimentari in pachetul de beneficii, 10% se asteapta la taieri, in timp ce 22% vor face anumite schimbari, pastrand bugetul de anul acesta, in sensul in care vor renunta la beneficiile pe care angajatii nu le folosesc si vor introduce unele noi, pe care si le doresc”, adauga Raluca Dumitra.
Intrebati care ar fi beneficiile care ar ajuta compania sa se diferentieze in piata ca un angajator dezirabil in aceasta perioada, angajatorii au inclus intr-un top 3 al 13-lea salariu pentru toti angajatii, extinderea pachetului de beneficii catre membrii familiei si saptamana de lucru de 4 zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe saptamana.
Felul in care arata pachetul de beneficii extrasalariale este foarte important pentru 65% dintre angajati, ba chiar, mai mult, 41% declara ca un pachet consistent ar putea chiar sa ii convinga sa accepte o noua oferta de angajare si sa plece de la actualul loc de munca. Cu toate acestea, 46% dintre angajati spun ca rar se intampla sa ceara managerului beneficii adaptate nevoilor pe care le au, iar 37% nu au facut acest lucru niciodata. Principalele motive pentru care nu fac acest lucru sunt legate de faptul ca nu aveau incredere ca opinia le va fi ascultata sau ca nu stiau ca pot face o solicitare in acest sens. Totodata, dintre cei care au cerut managerului mai multe beneficii, doar 28% le-au si primit.
Sondajul a fost realizat in luna martie pe un esantion de 1.162 de angajati si 122 de angajatori.
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 22.000 de locuri de munca.
***
Despre eJobs
eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.