Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator 63,6% dintre angajati traverseaza, in prezent, o perioada dificila din punct de vedere emotional | DoingBusiness.ro
loader
63,6% dintre angajati traverseaza, in prezent, o perioada dificila din punct de vedere emotional

63,6% dintre angajati traverseaza, in prezent, o perioada dificila din punct de vedere emotional

Cel mai mult ii afecteaza ca nu castiga suficient pentru cheltuielile pe care le au, diversele probleme personale si faptul ca sunt coplesiti si resimt o stare de burnout. Una dintre cele mai mari temeri ale romanilor pentru acest an este legata de instabilitatea socio-politica

63,6% dintre participantii la cel mai recent sondaj eJobs spun ca in acest moment trec printr-o perioada dificila din punct de vedere emotional, iar motivul principal pe care il asociaza acestei stari este legat de faptul ca nu castiga suficient pentru cheltuielile pe care le au – 22,2% dintre respondenti au indicat acest motiv. 14,5% dau vina pe diversele probleme personale pe care le au, iar 11% cred ca se afla in burnout. 10,8% nu se simt apreciati la locul de munca, 9,9% sunt afectati de faptul ca lucreaza intr-o companie care trece printr-o perioada dificila, iar starea de incertitudinea le creeaza un dezechilibru emotional, in timp ce 8,9% si-au pierdut recent jobul.

Cea mai mare parte a problemelor cu care se confrunta romanii in aceasta perioada are legatura cu viata lor profesionala. Fie nu castiga suficient pentru nevoile pe care le au, fie au un job care nu le ofera stabilitate, fie au ramas fara locul de munca pe care il aveau sau, dimpotriva, muncesc prea mult si au ajuns intr-un punct in care se simt coplesiti si epuizati. De altfel, 50% dintre respondenti spun ca anul 2025 a inceput prost si ca nu au sperante ca lucrurile se vor redresa pana la final”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

In ceea ce priveste temerile cele mai mari pe care le au pentru acest an, aproape 6 din 10 respondenti se tem ca veniturile lor nu vor tine pasul cu cresterile de preturi si ca nu se vor descurca din punct de vedere financiar. A doua cea mai mare temere este legata de instabilitatea socio-politica, mentionata in 42,2% dintre raspunsuri. 37,3% se tem ca nu isi pot gasi un job nou, iar 18,5% se tem ca isi vor pierde echilibrul emotional. Alte aspecte care genereaza anxietate in aceasta perioada in randul romanilor sunt perspectiva pierderii job-ului, imposibilitatea de a iesi din starea deprimanta in care se regasesc sau faptul ca nu isi vor rezolva problemele personale.

Cuvinte precum „incertitudine”, „ingrijorare” sau „singuratate” apar frecvent in raspunsurile participantilor la sondaj atunci cand sunt intrebati care este starea lor emotionala in prezent. Concret, 45% simt o puternica stare de incertitudine, 46,5% sunt ingrijorati cu privire la viitor, 17,8% si-au pierdut echilibrul emotional, 17% sunt deprimati, iar 15% se simt singuri. Doar 15,1% sunt optimisti si 2,3% simt ca si-au gasit, in sfarsit, echilibrul”, explica Raluca Dumitra.

Chiar si in acest context, doar 26,4% spun ca, in ultimul an, au simtit nevoia de a apela la ajutor psihologic specializat, respectiv terapie. Dintre cei care au simtit aceasta nevoie, numai 40% au facut pasul urmator si au mers la consiliere psihologica. 36,8% au platit din resurse proprii acest serviciu, in timp ce 3,4% au avut terapia ca beneficiu oferit de compania pentru care lucreaza. Cei 60% care nu au apelat, desi au simtit nevoia, motiveaza decizia prin faptul ca este un serviciu prea scump pe care nu si-l permit, ca nu s-au simtit confortabil sa discute despre problemele lor cu cineva strain sau ca se temeau ca ar putea fi judecati de necunoscuti.

12,4% dintre cei care au luat parte la sondaj au, in lista de beneficii, consilierea psihologica. 51% nu au, dar si-ar dori, in timp ce 36,6% spun ca nici nu au, dar nici nu ar folosi acest beneficiu daca angajatorul l-ar implementa. De asemenea, mai putin de un sfert dintre respondenti considera ca, in compania pentru care lucreaza, managerii sunt cu adevarat interesati de sanatatea emotionala a angajatilor.

Legat de factorii de stres pe care ii resimt la job, dupa salariul prea mic pentru nevoile lor actuale, cei mai multi se plang de faptul ca muncesc prea mult si sunt epuizati, ca angajatorul lor nu accepta munca remote, ca au o relatie tensionata sau chiar conflictuala cu managerul si ca au temerea ca si-ar putea pierde locul de munca.

Sondajul a fost realizat in luna aprilie 2025 pe un esantion de 1.974 de respondenti.

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL
   Update cookies preferences