loader

6 proiecte finantate prin fonduri norvegiene lupta pentru combaterea saraciei

Programul RO25 ”Combaterea Saraciei”, sustinut prin fonduri norvegiene de pana la 20 milioane de euro, a marcat ieri, 20 aprilie, peste un an de la demararea proiectelor finantate.

Cele sase proiecte urmaresc sa ajute o serie de comunitati aflate la limita saraciei, prin incurajarea educatiei timpurii a copiilor cu vulnerabilitati sociale, prevenirea abandonului scolar, sprijinirea antreprenoriatului social, asistenta juridica si medicala, locuinte sociale, centre comunitare si furnizarea de pachete de servicii sociale, precum si alte tipuri de activitati similare menite sa contribuie la reducerea disparitatilor sociale.

 

Conferinta ce a avut loc ieri a adus in prim plan, prin marturiile beneficiarilor directi sau ale echipelor de proiect, impactul produs prin proiectele finatate, atat la nivel micro (familie, scoala), cat si la macro (comunitate, regiune). Invitatii de onoare au fost Excelenta Sa, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, Tove Bruvik Westberg, un ambasador nu doar al tarii sale, dar si al poiectelor finantate din fonduri norvegiene, Suzy Yoon, reprezentant al Bancii Mondiale in Europa si Asia, Sandie Blanchet reprezentant al UNICEF in Romania. Fiecare dintre acestia si-au declarat sprijinul pentru acest demers necesar.

 

Promotorii celor sase proiecte, institutii de prestigiu, organizatii nonguvernamentale implicate in proiect si autoritati nationale: UNICEF Romania, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Cluj, Roma Educational Fund Romania, Armata Salvarii Romania, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale si Primaria orasului Oslo, au prezentat povestile comunitatilor implicate in aceste proiecte.

 

Conferinta a fost precedata de o vizita in cadrul a doua comunitati care primesc sprijin norvegian.


- Magazinul social SALVATtex (din Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 26) si linia de sortare a produselor second-hand distribuite in magazin (aflata in Ploiesti) prin proiectul Armatei Salvarii Romania ofera locuri de munca persoanelor aflate la limita saraciei din cadrul comunitatilor deservite de centrele comunitare. Veniturile provenite din vanzari se reintorc in proiectele sociale desfasurate (servicii medicale mobile, program de afterschool, consiliere). (http://armatasalvarii.ro/social/portfolio1/salvattex/)


- Gradinita din Cazanesti este una dintre cele 14 gradinite (din 11 localitati, din 6 judete) implicate in proiectul “Pe locuri, fiti gata, start!”, dezvoltat de Roma Education Fund Romania. Accentul este pus pe educatia timpurie a copiilor romi, crescand astfel sansele acestora de a-si continua educatia, de a diminua abandonul scolar si de a intrerupe ciclul excluziunii sociale. (http://readysetgo.ro/)

 

 

 

Celelalte patru proiecte finantate:

- Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Cluj, prin proiectul sau, Pata-Cluj, urmareste reintegrarea sociala si construirea de locuinte pentru 300 de familii din comunitatea marginalizata de romi care locuieste pe groapa de gunoi a orasului Cluj-Napoca, Pata-Rat. Cele 18 hectare pe care se afla groapa de gunoi din Pata-Rat au devenit casa pentru aceste 300 de familii rome ce au fost evacuate din Cluj in 2010. (http://www.patacluj.ro/welcome/)


- UNICEF a dezvoltat alaturi de autoritatile locale un proiect pilot in Bacau – Pachetul Minim de Servicii pe care acestia il acorda copiilor saraci din Bacau a fost recent inclus si in Pachetul Anti-Saracie al guvernului Ciolos. In Bacau, UNICEF, impreuna cu profesionisti comunitari- asistenti sociali, mediatori scolari, asistenti medicali- identifica, asista si monitorizeaza copiii aflati la limita saraciei si prin intermediul pachetului lor de servicii integrate, urmaresc sa asiste peste 54,000 de copii si pe familiile acestora.(http://unicef.ro/serviciicomunitarepentrucopii/)


- Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, prin reteaua sa de parteneri locali in peste 3,000 de localitati din tara, monitorizeaza situatia comunitatilor rome din tara, provocarile cu care se confrunta, creind analize inovatoare ale nevoilor acestora. Comunitati rome unde scoala este la mai mult de 30 de minute de mers pe jos fasa de comunitate, comunitati rome cu sau fara acces la electricitate, sau expuse unor riscuri de mediu cunoscute, existenta sau lipsa asistentilor medicali comunitari in comunitatile rome – sunt genul de informatii pe care Institutul le poate furniza celor ce creeaza politici, programe sau proiecte ce vizeaza populatia roma. (http://www.ispmn.gov.ro/page/socioromap)


- Primaria orasului Oslo ofera asistenta pentru rezolvarea celor mai frecvent intalnite probleme in lucrul cu comunitatile sarace din Timisoara si Craiova printr-un transfer de know-how. Toate informatiile culese in cadrul acestui proiect vor fi folosite pentru generarea unor interventii special croite nevoilor acestor comunitati. (https://www.facebook.com/romaniaoslo/).

 

Managementul Programului este asigurat de Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles, in parteneriat cu Deloitte Consultanta in calitate de Operator de Fond.
Prin intermediul granturilor norvegiene si a fondurilor SEE, Norvegia contribuie la diminuarea discrepantelor sociale si economice si la consolidarea relatiilor bilaterale cu tarile europene beneficiare. Norvegia coopereaza cu Uniunea Europeana prin intermediul Acordului privind Spatiul Economic European (SEE).

 

In perioada 2009-2014, Norvegia a contribuit cu 1.75 mld. Euro. Granturile fiind disponibile pentru ONG-uri, institutii de cercetare si academic, cat si pentru sectoarele publice si private din 16 state membre UE. Proiectele vor putea fi implementare pana in 2016-2017. Pentru Romania, se traduce in 404.4 milioane de euro primite sub forma granturilor norvegiene si a fondurilor SEE.Domeniile vizate sunt protectia mediului, schimbarile climatice, cercetarea si bursele de studiu, sanatatea si protectia copiilor, egalitatea sexelor, justitia si mostenirea culturala.

 

Pentru informatii despre proiecte, video si prezentarea programului, vizitati website-urile oficiale:

www.norwaygrants.org
http://www.norwaygrants-povertyalleviation.org
 

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL