loader
5 tendinte majore in Facility Management

5 tendinte majore in Facility Management

Profesia de Facility Manager continua sa evolueze in din ce in ce mai multe directii. Schimbari globale – tehnologice si economice – influenteaza domeniul de Facility Management in mai multe moduri.

Pentru a satisface cererea, managerii care se ocupa de aceste trebuie sa-si modifice sau sa-si adapteze strategiile conform cu aceste tendinte.

1. Workplace management

Companiile sunt interesate si implementeaza tot mai multe solutii alternative si metode noi pentru gestionarea spatiului de lucru, pe de o parte pentru a-si promova identitatea corporativa si pe de alta parte pentru a crea un mediu de lucru mai eficient. Flexibilitatea, agilitatea, inovatia si productivitatea sunt doar cativa factori de care se tine cont in noul mediu de business. Spatiul de lucru traditional va deveni in curand o alternativa pentru cel actual. Pentru Facility Manageri acest lucru va atrage de la sine folosirea unor aplicatii specializate/dedicate pentru Workplace Management, care va aloca spatiile de lucru catre utilizatori. Aceasta abordare va asigura in prima faza o ocupare eficienta a cladirii, urmand ca pe viitor sa determine chiar modul in care va fi construita o cladire si, implicit, designul acesteia.

2.  Sanatate si wellbeing

in urmatorii 10 ani o atentie sporita va fi acordata sanatatii la locul de munca. Ne vom confrunta cu o crestere a numarului afectiunilor sau imbolnavirilor datorate stressului acumulat la locul de munca, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala. Digitalizarea va contribui semnificativ la eliberarea oamenilor de sarcinile de rutina, repetitive, prin cresterea capacitatii masinilor de a completa sau inlocui factorul uman. Statistic, in Europa, in acest moment, peste 30% din veniturile serviciilor de Facility Management integrate vin din sectorul de sanatate publica. Prin urmare tendinta va duce la proiectarea si construirea de cladiri care sa promoveze un stil de viata mai confortabil si mai productiv in viitor.

3.  Sustenabilitate

incalzirea globala este si va fi una dintre cele mai mari provocari in domeniul sustenabilitatii in urmatorii ani, pe termen mediu si lung. Pentru a deveni mai eficiente din punct de vedere al emisiilor de carbon si a reducerii consumului de energie, tarile lumii vor fi nevoite sa-si restructureze economiile si infrastructura. Aceste provocari au si vor avea un impact major si consecinte crescute in industria serviciilor de Facility Management. Ele vor afecta atat procesele si procedurile legate de mentenanta dar mai ales design-ul cladirilor.

4. Trenduri demografice

Atragerea, recrutarea si retentia de forta de munca este si va fi in continuare o provocare pentru toate tipurile de organizatii. Aceste procese vor deveni cu atat mai complexe cu cat factorii ce tin de motivarea oamenilor din generatii diferite si niveluri diferite de varsta, vor fi din ce in ce mai diferiti. Pentru Facility Manageri cea mai mare provocare va fi sa identifice si sa inteleaga factorii motivationali pentru fiecare grupa de varsta si apoi sa aiba cunostintele, disponibilitatea si flexibilitatea de a raspunde asteptarilor acestora.

5. Evolutia tehnologica

Facility Managerii deja incorporeaza multe tehnologii inovative cu scopul de a creste productivitatea, de a reduce costurile sau pur si simplu pentru a reduce sau elimina riscul erorii umane in exploatarea echipamentelor, toate acestea cu scopul cresterii calitatii serviciilor. Termenii urmatori vor deveni tot mai folositi in sfera de activitate a Facility Management-ului: smart buildings, smart wi-fi, IoT, tehnologia blockchain, realitate virtuala, inteligenta artificiala.

Facility Managerii trebuie sa includa in setul lor de competente nu doar pe cele legate de gestionarea proprietatiilor, ci sa participe pe deplin la nivelul strategiei corporative. Cladirile si alte proprietati trebuie sa fie proiectate, construite si gestionate astfel incat sa completeze brandul organizatiilor, sa sprijine cultura corporativa si sa contribuie la o valoare mai mare a comunitatilor pe care le deservesc. De aceea proiectantul, dezvoltatorul si facility managerul trebuie sa colaboreze permanent ca sa furnizeze aceasta valoare strategica atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Acum si in viitor, accentul va fi pus pe maximizarea utilizarii si a caracterului practic – ambele corelate orice noua abordare care ofera o mai mare rentabilitate a investitiilor.

Autori

foto
FACILITIES MANAGEMENT SERVICES