loader
29 mai 2020 – termenul limita de depunere a declaratiei nefinanciare!

29 mai 2020 – termenul limita de depunere a declaratiei nefinanciare!

Raportarea nefinanciara este reglementata de Directiva Europeana 2014/95/UE si transpusa partial prin Ordinul MFP Nr. 1938/2016

Perioada de izolare ridica dificultati pentru noi toti, comunicarea fiind mai anevoioasa, iar colectarea si procesarea datelor mai ineficiente. In aceasta situatie, pregatirea declaratiei nefinanciare poate fi dificil de gestionat, mai ales tinand cont de timpul ramas pana la termenul de depunere.

Astfel, am regandit oferta noastra, etapele si modul de derulare a proiectului, pentru a ne adapta contextului. 

Context legislativ

Raportarea nefinanciara este reglementata de Directiva Europeana 2014/95/UE si transpusa partial prin Ordinul MFP Nr. 1938/2016. Desi initial erau vizate doar entitatile de interes public cu minim 500 de angajati, legislatia a fost actualizata ulterior prin Ordinul MFP nr. 3456/2018. Astfel, a fost extins domeniul de aplicare si catre firmele private care depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de angajati.

Incepand de anul acesta, toate companiile, publice sau private, cu cel putin 500 de angajati, vor trebui sa raporteze si informatii nefinanciare pentru exercitiul financiar 2019, privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului si combaterea coruptiei si a darii de mita.

Aceste informatii pot fi prezentate:

1.      Sub forma unei declaratii nefinanciare, anexata raportului administratorilor, in termen de 120 de zile sau 150 de zile, functie de tipul enitatii raportoare, de la incheierea exercitiului financiar;

2.      Sub forma unui raport separat (“Raport de sustenabilitate”), care sa fie pus la dispozitia publicului in maxim 6 luni de la data bilantului, pe site-ul entitatii. Totodata, raportul trebuie sa fie mentionat in raportul administratorilor.

Este important de precizat faptul ca auditorul statutar va verifica daca raportarea nefinanciara a fost furnizata.

Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta direct in vederea clarificarii oricaror intrebari cu privire la continutul prezentat.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL