loader

2015 va fi un an de cotitura pentru evolutia creditarii in Zona Euro

Slaba redresare economica din Zona Euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici. Dar, 2015 pare sa fie un moment de cotitura - se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).

In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in Zona Euro. Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata. Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.

 

Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEIA, spune:

 

"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in Zona Euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie. Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa consideram ca avem de-a face cu probleme mult mai profunde legate de oferta ce trebuie luate in calcul.

Cu toate acestea, programul de Relaxare Cantitativa al BCE nu isi poate aroga meritele pentru perspectiva imbunatatita a creditarii, care este mai degraba corelata cu scaderea preturilor la energie. Mai mult, Relaxarea Cantitativa este o sabie cu doua taisuri – aceasta fiind o parghie de stimulare economica care va avea un efect mixt asupra industriei financiare. Bancile de investitii si asset managerii vor beneficia pe termen scurt de pe urma programului, insa bancile comerciale isi vor vedea marjele diminuate iar asiguratorii vor fi nevoiti sa se confrunte, pentru inca cel putin doi ani, cu rate foarte scazute ale dobanzilor.

Pe termen lung e greu de spus care va fi impactul programului de relaxare cantitativa, dar e evident ca ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung. in plus, ramane de vazut care va fi impactul economic mai larg al cautarii unor randamente mai bune in perioada post-QE."

 

2015 este primul an in care creditarea va creste pentru toate segmentele de la declansarea crizei economice

 

2015 va fi primul an de la declansarea crizei financiare (2008) in care creditarea va creste pentru toate cele trei segmente – companii, credite de consum si credite ipotecare.

 

Creditarea companiilor in Zona Euro va creste cu 1,2% in 2015 (53 miliarde Euro), sustinuta de cresterea din Germania (3,5%), Olanda (2,4%) si Franta (2%). Pentru anul 2016, perspectiva de crestere este si mai puternica (4,3%), fapt ce reflecta redresarea economica inregistrata si in tarile de la periferia regiunii. Se estimeaza o crestere cu 5% a creditarii companiilor in Spania in 2016 – si va fi pentru prima data din 2009 cand Spania va avea parte de o crestere a creditarii. in Italia, se estimeaza o crestere de 3,4%, cea mai mare rata de crestere a creditarii pentru companii in aceasta tara din 2011 incoace.

 

 

In 2015, creditul de consum este asteptat sa creasca cu 1,6%, o revenire modesta ce urmeaza stagnarilor sau scaderilor inregistrate in toate pietele principale in anul 2014. Aceasta redresare este sustinuta de o rata de crestere de 2,7% atat in Germania, cat si in Franta. Creditul de consum din Italia si Spania nu-si va reveni pana in 2016, in vreme ce in Olanda se va mentine la un nivel scazut pana in 2017. Per ansamblul Zonei Euro, mai devreme de anul 2019, creditul de consum nu va depasi varful de 641 miliarde Euro atins in 2010.

 

Creditul ipotecar rezidential este estimat sa atinga un maxim istoric in 2015, avand la baza cresterile din Germania (4,9%), Olanda (2,5%) si Franta (2%). in 2016, creditul ipotecar rezidential este estimat sa creasca cu 2% sau chiar mai mult in toate tarile regiunii.

 

Gelu Gherghescu, Partener EY Romania, declara:

’’Si in Romania estimam o crestere a creditarii in 2015, in principal in ceea ce priveste creditul ipotecar si de consum. Pentru o crestere accelerata a creditului pentru companii cred ca ar fi oportun un program de garantare de catre stat a creditelor catre IMM-uri de o anvergura semnificativ mai mare si cu criterii de calificare mai simple decat alte programe de acest tip.”

 

Asiguratorii si asset managerii se vor confrunta cu aspectele negative ale QE

 

Declinul randamentelor obligatiunilor in Zona Euro, ca efect al implementarii QE, inseamna continuarea presiunii asupra profitabilitatii asiguratorilor de viata.

 

Desi cei mai multi asiguratori nu mai vand astfel de produse, ei trebuie sa-si respecte angajamentele pe care si le-au luat pentru produsele vandute in anii anteriori. Situatia se va inrautati, cu cat ratele raman scazute mai mult timp, deoarece activele ajunse la maturitate sunt reinvestite cu randamente mai mici – portofoliile de obligatiuni ale asiguratorilor din Zona Euro avand o durata medie de circa sapte ani.

 

Perspectiva initiala pentru asset manageri este pozitiva. Activele vor creste cu 14% in 2015 si cu 9,6% in 2016, ceea ce reprezinta o revizuire radicala fata de previziunile de dinainte de QE (cresteri anuale de circa 3,5%). Numai ca aceste rate de crestere din viitorul apropiat se vor estompa rapid, ca urmare a incheierii QE, cand se prevad rate anuale de crestere de sub 2%. De asemenea, exista ingrijorarea ca aceasta situatie va exacerba potentialul unei crize pe termen lung a pensiilor in Zona Euro.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL