loader
2 ani de SustainAbility School – cine sunt premiantii in pregatirea pentru tranzitia la sustenabilitate

2 ani de SustainAbility School – cine sunt premiantii in pregatirea pentru tranzitia la sustenabilitate

In urma cu doi ani, Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) a lansat SustainAbility School, program de educare in management sustenabil

Astazi, la nivel global, asistam la ascensiunea pozitiei de Chief Sustainability Officer. Potrivit unui studiu recent LinkedIn Jobs, managerul de sustenabilitate a ocupat locul 2 in topul rolurilor cu cea mai rapida ascensiune in UK, fiind de asemenea in fruntea clasamentelor si in tari precum Australia, Brazilia, Franta, Germania, India, Arabia Saudita si Statele Unite. Aceasta evolutie confirma accentul tot mai mare pe care companiile, din toate sectoarele, il acorda acestui rol, fiind tot mai constiente de urgenta si presiunea schimbarii modelului de business pentru a supravietui si, mai ales, pentru a se dezvolta.

Oamenii se afla in centrul acestei tranzitii. Gradul de sustenabilitate al unei companii nu poate fi imbunatatit major doar prin proceduri si decizii ale echipei de top management. Sustenabilitatea unei companii depinde in mod direct de deciziile pe care le iau toti angajatii acelei companii.  Dar pentru ca tranzitia la un business sustenabil sa se intample cu adevarat si cu efecte pe termen lung, sustenabilitatea nu trebuie abordata si implementata in mod izolat in cadrul unui departament dintr-o companie, doar in cadrul organizatiei si nici macar in cadrul unui singur sector. Sustenabilitatea este fundamentata pe colaborare si are la baza construirea unei retele de cunostinte si competente atat in interiorul companiei, cat mai ales in exteriorul ei, la nivelul lantului valoric.

In urma cu doi ani, Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) a lansat SustainAbility School, program de educare in management sustenabil, dezvoltat cu sprijinul companiei Coca-Cola HBC Romania. Programul este dedicat exclusiv angajatilor care fac parte din companiile si ONG-urile membre in comunitatea ASR si a fost creat pornind de la o realitate: nu aveam o scoala de sustenabilitate in Romania, de aici si nevoia facilitarii unui context structurat de invatare, unde managerii din companii, sa descopere acele informatii relevante, care sa ii ghideze in face tranzitia de la business as usual la business sustenabil.

Sustenabilitatea este astazi, inca, din nefericire, preocuparea unei minoritati din mediul de business local. Suntem inca departe in a avea departamente de sustenabilitate solide in Romania, dar vom ajunge acolo, este doar o chestiune de timp, intreaga lume merge in aceasta directie. Aici intervenim noi la ASR, prin programul SustainAbility School, care isi propune sa sprijine profesionistii din domeniul sustenabilitatii sa inteleaga conceptele cheie, sa faca legatura intre notiuni si instrumente, dar mai ales, sa obtina claritatea necesara pentru a naviga prin noianul de noutati din domeniul sustenabilitatii si a traduce teoria in practica. Nu trebuie sa uitam: gradul de sustenabilitate a unei companii nu poate fi imbunatatit major doar prin proceduri si decizii ale echipei de top management. Sustenabilitatea unei companii depinde in mod direct de deciziile pe care le iau toti angajatii acelei companii. Investitia in educarea oamenilor si a echipelor este cruciala” a declarat Dragos Tuta, Presedinte si Fondator, Ambasada Sustenabilitatii in Romania.

Pe parcursul celor doi ani de derulare a programului, peste 2200 de participanti au fost prezenti la cele 71 de webinarii live, sustinute de 79 de vorbitori (dintre care 28 specialisti straini), iar cele 107 ore de scolarizare, sunt disponibile la un click distanta, intr-o platforma de e-learning, pentru o experienta facila de tip self-paced learning.

Premiantii SustainAbility School 2023 sunt:

Cei mai silitori elevi in sesiunile live

Adina Feclist, Sustainability Leader, Schneider Electric Romania

Ramona Vieru, CSR & Communication Specialist, Lidl Romania

Maria Fasie, Marketing & Communication Manager, Pet Star Recycling SRL

Cristina Hanganu, Head of Communication & CSR, Lidl Romania

Adelina Vladescu, Sustainability Reporting Analyst, The CSR Agency

Alina Trufas, Sustainability Manager, METRO Romania

Magdalena Caramilea, Sustainability Director, Autonom Group

Alexandra Constandache, PR Manager Romania & Bulgaria, FlixBus

Cristina Rachileanu, Commercial Contract Manager, Endava Romania

Natalia Ciobanu, Group Environmental Manager, Endava Romania

Miana Florian, Sustainability Officer, RebelDot

Adina Tudor, External Communication Manager, Coca-Cola HBC

Maria Koreck, Presedinte, Asociatia Divers

Ema Cumpata, Communication and Marketing Manager, Organizatia ECOTIC

Simona Paraschiv, Presedinte, Asociatia InspirAction

Alina Liciu, Managing Partner, The Azores Sustainability & CSR Services

Teia Ciulacu, Presedinte, Viitor Plus

Compania cu cei mai multi participanti in sesiunile live – Endava

Companiile cu cele mai multe conturi in platforma de e-learning – BRD si ING Bank

Primul cont activat in plaforma de e-learning – Alina Alecu, Senior Consultant, Deloitte Romania

Cea mai silitoare eleva in platforma de e-learning - Camelia Carmen Frincu, Asistent Resurse Umane, Toyota Material Handling Romania

Recomand tuturor SustainAbility School. Am inceput cu sustenabilitatea foarte recent, in 2021, aveam nevoie de un sprijin, cautam informatii, nu stiam in ce parte sa ma duc, aveam nevoie de cat mai mult sprijin si l-am gasit in Ambasada Sustenabilitatii. In webinariile Sustainability School, veti gasi acel “AHA!”,  acum stiu in ce parte sa o iau si cum sa fac”, Adina Feclist, Sustainability Leader, Schneider Electric Romania.

Domeniul sustenabilitatii pentru mine este un lifelong partner. Metafora pe care o folosesc este cea a stropitorii. Orice planta ca sa creasca are nevoie de apa. Ca sa pot contribui la cresterea semintelor de sustenabilitate, trebuie sa ud semintele pe care le vad in jurul meu. Ca orice stropitoare, trebuie sa fiu umpluta ca sa pot sa duc mai departe. SustainAbility School este o ocazie foarte buna prin care aprofundez, inteleg ce se intampla, ce e specific Romaniei, ca sa pot da mai departe catre semintele care incoltesc in Endava si dincolo de usile companiei. Ce ofera mai ales sesiunile live din SustainAbility School, dincolo de informatie, este intelegere. Informatie avem peste tot, dar ca sa putem sa o transformam in actiune, trebuie sa o intelegem. Acesta este marele plus si marea valoare pe care o vad in sesiunile Sustainability School si pe care va incurajez sa veniti si sa va bucurati de acest program”, Natalia Ciobanu, Group Environmental Manager, Endava Romania.

Ne bucuram ca putem sustine SustainAbility School. Pot beneficia de acest program cei peste 90.000 de angajati ai Coalitiei Romania Sustenabila si inteleg ca mai este foarte mult loc de imbunatatire. Imi propun sa aduc cat mai multi colegi pe aceasta platforma care faciliteaza transferul de know-how si practici de sustenabilitate. Vom continua sa sustinem educatia de sustenabilitate”, Adriana Burlacu, Internal Communication Manager, Coca-Cola HBC Romania.

In afara de pasiune si motivatie, educatia este baza mai ales intr-un domeniu atat de nou cum este sustenabilitatea. As vrea ca aceasta diploma sa poarte numele tuturor companiilor care se angajeaza concret sa atinga neutralitatea climatica pana in 2050”, Alina Trufas, Sustainability Manager, METRO Romania.

Faptul ca am intrat in comunitatea ASR si parte din SustainAbility School a fost de un real ajutor. Am putut sa invat, sa-mi aduc structura si sa intalnesc oameni foarte faini. E foarte important sa ai langa tine oameni care sa te sustina si sa te incurajeze“. Miana Florian, Sustainability Officer, RebelDot.

Se vede ca depuneti mult efort si multa implicare. Sunteti un promotor in domeniul aceasta, de fiecare data cand apare un email legat de SustainAbility School ma intreb unde gasiti si speakeri si teme. Este o oportunitate pe care ar trebui sa o acceseze oricine indiferent de domeniu“, Ema Cumpata, Communication and Marketing Manager, Organizatia ECOTIC

Este foarte important sa fii alaturi de oameni care gandesc ca tine si au aceleasi viziuni. Echipa ASR este cel mai buni partener pe care vrei sa ii al in Romania in sustenabilitate“, Alexandra Constandache, PR Manager Romania & Bulgaria, FlixBus.

SustainAbility School este cea mai frumoasa experienta de cand am inceput drumul in lumea ESG-ului“, Cristina Rachileanu, Commercial Contract Manager, Endava Romania.

Felicitari sincere si multumim pentru ceea ce faceti. Am recomandat in general aceste webinarii, dar si catre colegi foarte specializati (ex. taxe, real estate). Rar am incredere sa fac asta, dar stiu ca SustainAbility Shool vine cu multa relevanta”, Alexandra Maier, Sustainability Manager, ING Bank.

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) promoveaza modelul economic in care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul). Lansata oficial in 2018, ASR aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca, impreuna, sa contribuie la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Programul SustainAbility School este dedicat exclusiv membrilor din Coalitia Romania Sustenabila, program dezvoltat si coordonat de ASR, ca urmare a actiunilor suport pentru implementarea si monitorizarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei 2030. Coalitia este recunoscuta oficial de Guvernul Romaniei, reprezentat prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, ca partener si facilitator de dialog pe teme de sustenabilitate. Coalitia reuneste in prezent peste 145 de organizati (mari companii, IMM-uri si ONG-uri), din ale caror echipe fac parte peste 90.000 de angajati. Coalitia asigura o platforma de dialog si colaborare pe teme de sustenabilitate, intre autoritatile publice, mediul de afaceri si societatea civila.

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)
foto
PROGRAMUL SUSTAINABILITY SCHOOL