loader
Romania, pe punctul de a reduce utilizarea de software nelicentiat

Romania, pe punctul de a reduce utilizarea de software nelicentiat

Conformitatea este, in primul rand, un aspect legat de educatie si constientizare, pornind de la nivelul companiei, si incurajam toate companiile sa adopte masuri interne formale in aceasta privinta

Sondajul BSA, The Compliance Gap, publicat in iunie 2014 si care analizeaza datele din anul anterior, arata ca Romania continua sa inregistreze o tendinta descrescatoare in ceea ce priveste utilizarea de software nelicentiat; comparativ cu 2007, atunci cand rata de piraterie software a fost de 68%, in 2013 aceasta rata a fost de 62%, asadar cu 6 puncte procentuale mai mica. Pe de alta parte, valoarea software-urilor nelicentiate aflate in utilizare a crescut, indicand o crestere a pietei in general. In 2013, valoarea comerciala a software-urilor nelicentiate a ajuns la 208 milioane de dolari, in timp ce, in 2007, aceasta a fost de 151 de milioane de dolari.

 

Utilizatorii care, de bunavoie sau, uneori chiar fara stiinta lor, aleg un software nelicentiat sau piratat, sunt expusi diverselor riscuri. In primul rand, adeseori nu beneficiaza de toate caracteristicile software-ului, de la actualizari la upgrade-uri si asistenta, pe care producatorul le ofera, in mod normal, utilizatorilor legitimi. 


Pentru mai multe informatii, va rugam accesati varianta in limba engleza a articolului, aici.