Q: Care este opinia dvs. despre industria de logistica si ce asteptari aveti pentru anul 2019? Care sunt principalele provocari pe care le vedeti acum in industria dvs.?
Gabriel Ivan: La nivel national sectorul de supply chain se dezvolta incet, dar in mod constant, de la tactica la strategie, de la echipamente in proprietate la partajare, permitand sutelor de companii de productie din FMCG sa elaboreze strategii go-to-market si sa obtina pozitii competitive. Jucatorii importanti au migrat spre logistica circulara CHEP, cu scopul de a reduce costurile inutile, imbunatatind in acelasi timp indicatorii financiari si non-financiari. Ne asteptam sa vedem mai multi jucatori deschisi solutiilor noastre in 2019, mai multe proiecte de colaborare in domeniul transporturilor, o crestere a automatizarii depozitelor, un interes mai mare fata de solutiile de ultima ora si o trecere de la logistica dispersata, izolata, la depozitele centrale. Dezvoltarea sectorului de supply chain ramane totusi conditionata de o schimbare de mentalitate pe scara larga. Cu doua treimi din logistica efectuata in mod traditional in Romania, estimam ca sectorul acesta va inchide decalajul fata de pietele europene mature in decurs de pana la cinci ani.
Vorbind de provocari, sectorul de supply chain se afla intr-o perioada de schimbari extraordinare. Acest lucru a fost incurajat de o serie de factori globali, printre care un mediu politic si economic volatil, o urbanizare in crestere atat in Europa, cat si in Romania, o schimbare a comportamentului consumatorilor fata de confort, cumparaturi online, livrare la domiciliu si cumparaturi mai mici si mai frecvente – cresterea automatizarii si o schimbare considerabila spre digitalizare.
Ca sector de industrie, suntem, in general, nepregatiti pentru ritmul rapid al acestor schimbari. Dar intelegerea si adoptarea acestor tendinte vor fi esentiale pentru dezvoltarea viitoare a industriei logistice. Una dintre cele mai importante provocari este trecerea de la o strategie traditionala de crestere competitiva la o abordare colaborativa.
Q: Intrucat compania advs. ofera "combustibilul" care propulseaza multe industrii, cred ca sunteti unul dintre cele mai bune barometre pentru starea economiei. Cum vedeti perspectivele economice ale Romaniei in aceasta privinta?
Gabriel Ivan: Romania a inregistrat o crestere constanta a sectorului FMCG in ultimii ani. Consideram ca exista loc pentru crestere ls nivelul consumului in termeni de volum, nu neaparat in termeni de valoare. Din punct de vedere economic, suntem in primul rand interesati de o crestere a volumului. Partenerii nostri din comertul cu amanuntul sunt optimizati in ceea ce priveste tendinta ascendenta a consumului national de produse alimentare de baza, deoarece acestea sunt mai putin sensibile intr-un scenariu de recesiune potentiala.
Q: Care sunt avantajele modelelor de afaceri al companiei dvs. pentru retail si industria bunurilor de consum?
Gabriel Ivan: Pe scurt, ii ajutam pe partenerii nostri sa treaca de la un model economic liniar, care produce pierderi financiare si de resurse naturale, la un model de economie circulara, profitabil si durabil. In Romania, companiile dispun de aceasta alternativa pentru inchirierea de paleti reutilizabili incepand cu anul 2012. Solutiile de supply chain ale companiei CHEP genereaza eficiente operationale, financiare si de mediu, care nu pot fi atinse prin utilizarea de paleti si containere de unica folosinta. Este important faptul ca punerea in comun a echipamentelor imbunatateste relatiile comerciale ale partenerilor nostri.
Ne asumam responsabilitatea de a ne ocupa de comerciantii cu amanuntul in numele clientilor nostri, de a oferi o livrare impecabila si o disponibilitate completa pe rafturi, de care beneficiaza atat vanzatorul cat si compania de productie.
Avem clienti cu distributie internationala, pentru care dimensiunea si densitatea retelei noastre, impreuna cu volumele mari de tranzactii, ofera eficienta operationala transfrontaliera si inmultesc beneficiile de mediu asociate reutilizarii echipamentului. Mai mult decat atat, valorificam expertiza noastra pentru a permite dezvoltarea ecosistemelor circulare care pot spori exponential impactul pozitiv.
Pozitia noastra unica in cadrul lantului de aprovizionare promoveaza colaborarea cu clientii si solutionarea provocarilor legate de dezvoltarea durabila, cum ar fi optimizarea retelelor de transport si promovarea utilizarii durabile a padurilor planetei.
In acest fel, cream o economie circulara, la scara globala. Datorita modelului nostru de "partajare si reutilizare", anual, 1,6 milioane de copaci sunt salvati si 1,4 milioane de tone de deseuri sunt eliminate din economie.
Q: Care ar fi factorii care vor contribui la dezvoltarea in continuare a afacerii dvs. in Romania?
Gabriel Ivan: Piata este tot mai deschisa pentru economia circulara, iar CHEP este un facilitator in acest sens. Ne asteptam sa vedem un interes mai mare pentru punerea in comun a paletilor dupa ce Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2018 (care modifica si completeaza Legea nr. 249/2015 privind ambalajele si gestionarea deseurilor de ambalaje) intra in vigoare.
Companiile care folosesc paleti pusi in comun au avantaje importante in acest domeniu, cum ar fi scutirea de taxe, datorita faptului ca elimina o mare parte din impactul acestora asupra mediului. Automatizarea liniilor de productie si cea a depozitelor cu amanuntul va incuraja mai multe companii sa treaca de la detinerea paletilor de unica folosinta din lemn alb la inchirierea de echipamente de transport de inalta calitate.
Q: Faceti parte dintr-o mare organizatie internationala care desfasoara activitati in intreaga lume. Cum influenteaza "slowbalization", noua realitate economica, industria dvs.?
Gabriel Ivan: La CHEP "slowbalization" arata ca o miscare lenta de la economia liniara la cea circulara. Lumea incepe sa-si regandeasca utilizarea resurselor naturale. Privind dincolo de modelul industrial extractiv de preluare a deseurilor, o economie circular redefineste cresterea, concentrandu-se pe beneficii pozitive la nivelul intregii societati. Aceasta presupune decuplarea graduala a activitatii economice de la consumul de resurse finite prin pastrarea produselor si a materialelor in uz si prin scopul de a elimina deseurile si poluarea din sistem.
Q: Care este impactul transformarii tehnologice asupra companiei dvs., asupra industriei dvs. si asupra nevoilor clientilor dvs.?
Gabriel Ivan: De cand CHEP a inventat primul sistem logistic circular, in 1950, in Australia, compania a fost un pionier in sectorul acesta. Clientii si partenerii nostri sunt constienti de provocarile aduse de cea de-a patra revolutie industriala. Companiile care isi pun in comun competentele, datele si tehnologia cu partenerii lor strategici vor profita rapid de oportunitatile din a patra revolutie industriala. Constatam ca Romania se afla intr-o pozitie favorabila pentru a adopta schimbarea, dar saltul catre digitalizare depinde de flexibilitatea si capacitatea de intelegere rapida a sectorului public si privat cu privire la aceste transformari profunde.
Viitorul companiilor care vor ramane in aceeasi paradigma a modelului economic traditional este incert. Vorbind despre modul in care integram digitalizarea si modul in care beneficiaza clientii de aceasta schimbare – anul trecut am inceput utilizarea celor mai avansate tehnologii in Spania si Germania, dovedind ca tehnologia merita aplicata in domeniul design-ului magazinelor si al vanzarilor cu amanuntul. De exemplu, gama noastra inovatoare de solutii in-store este testate folosind realitatea virtuala. Companiile de productie si comerciantii cu amanuntul cresc vanzarile utilizand afisaje promotionale integrate cu tehnologia Internet of Things (IoT).
Acestea sunt doar cateva exemple recente – strategia noastra de inovare este adaptata la fiecare provocare a diviziilor de afaceri si la schimbarile mediului economic pe toate pietele in care activeaza.
Q: Care este sfatul dvs de tipul "atentie la ..." pentru managerii marilor companii locale si antreprenori in 2019?
Gabriel Ivan: Fiti constienti de amprenta dvs. asupra mediului. Eliminati deseurile din viata dvs.Cereti un audit de supply chain daca sunteti in FMCG sau retail. Cereti cel putin un audit de mediu de la un consultant specializat. Gasiti acei parteneri strategici cu o viziune durabila si colaborati pentru a elimina deseurile din operatiunile dvs.
De ce este atat de important sa fii sustenabil in prezent? Un model de afaceri circular sau cel putin o constientizare a sustenabilitatii deschide noi oportunitati de crestere economica.
Dar aceasta este mai mult decat o strategie de supravietuire a afacerilor. Mai simplu spus, consumarea resurselor naturale, cum ar fi padurile, mai repede de cat pot fi refacute, nu va da in cele din urma rasei umane nici o sansa de a supravietui.
Trebuie sa actionam in mod coerent pentru a mentine amprenta de carbon din sectorul de supply chain la cel mai scazut nivel posibil.
Q: Pe plan personal, cum va pregatiti pentru o perfectionare permanenta ca lider? Cum iesiti din zona dvs de confort? Cum gasiti echilibrul potrivit intre munca si viata personala?
Gabriel Ivan: Incerc sa aliniez prioritatile mele cu obiectivele si valorile mele si sa-mi valorific timpul cat mai bine. Ziua mea obisnuita la birou incepe la ora 7.30 a.m. Imi dedic in jur de o jumatate de ora zilnic pentru a-mi dezvolta abilitatile sau pentru a ma informa asupra unui anumit subiect.
La inceputul carierei mele am invatat ca "imposibilul" este doar o faza spre succes si aceasta este o lectie care inca ma ajuta sa ies din zona mea de confort in toate domeniile vietii.
Pe plan personal, sunt foarte norocos ca sotia mea si fiul meu impartasesc pasiunea mea pentru iahting. Benjamin Franklin a spus ca succesul profesional vine numai dupa realizarea personala - in cazul meu, este adevarat.
Q: Care ar fi acele 5 lucruri pe care ai dori sa le spui oamenilor care vor sa inceapa o afacere in Romania?
Gabriel Ivan: Incepeti sa integrati sustenabilitatea in afacerea pe care o conduceti - exista 5 modele de afaceri care duc la o economie circulara.
Cautati parteneri strategici care impartasesc valorile si viziunea dvs. si sunt deschisi sa colaboreze. Faceti training-uri si angajati profesionisti cu abilitatile corespunzatoare pentru a patra revolutie industriala, cum ar fi analiza problemelor complexe, gandirea critica, creativitatea si inteligenta emotionala, de exemplu.
Formati o echipa puternica folosind o abordare de tipul "orchestrei de jazz", in care interpreteaza fara a avea un dirijor. Puneti accent pe solutii inovatoare in locul modului traditional de a face lucrurile.