loader
Insufletirea sectorului bancar

Insufletirea sectorului bancar

Interviu cu Ufuk Tandoğan, CEO - Garanti Bank Romania

Q: Care sunt principalele tendinte in domeniul bancar in 2019? Cresterea economica inregistrata in ultimii ani reprezinta un factor stimulent pentru sectorul bancar?

UfukTandoğan: In ultimii ani s-a inregistrat o crestere economica record in Romania. Cresterea puternica a PIB-ului se traduce prin cresterea salariilor, scaderea somajului si mai multe oportunitati de afaceri pentru toate companiile, IMM-uri si mari corporatii.

 Nu este o surpriza faptul ca activitatea bancara este, de asemenea, in crestere. Oamenii cumpara case, masini si au vacantele de vis mult asteptate. Prin urmare, companiile creeaza si lanseaza mai multe produse si servicii pentru clientii lor. Fiind o banca orientate spre client, la Garanti, avem clientii ca un element central al strategiei noastre, ceea ce inseamna ca punem un accent deosebit pe capacitatea de a empatiza cu acestia.

Mai exact, pentru noi, empatia inseamna intelegerea nevoilor si asteptarilor in continua evolutie ale clientilor, oferindu-le solutii in timp real pentru a-si imbunatati viata, dar si o experienta rapida si placuta de interactiune cu banca. Aceasta inseamna sa-iajuti sa ia deciziile financiare corecte, sa-i ajuti sa-si dezvolte afacerea in mod durabil oferind cea mai buna experienta in mediul fizic si in cel digital.

Am observat o tendinta noua emergenta in Romania, in care oamenii nu doar consuma mai mult, ci au si un comportament imbunatatit de economisire. Obiectivul nostru de a atrage economii, atat din partea persoanelor fizice, cat si a companiilor, a dus in anul 2018 la o crestere importanta a volumului depozitelor. Depozitele au crescut in primul rand datorita segmentelor de retail si IMM-urilor, cu o crestere semnificativa de 60% a depozitelor individuale si de 40% in cazul celor atrase de la IMM-uri.

In 2019, dorim sa ne consolidam in continuare pozitia pe piata si sa atragem economii din partea persoanelor fizice si a companiilor. De asemenea, in primele trei luni ale acestui an, aceasta tendinta ascendenta a continuat la ​​depozitele de retail si cele ale IMM-urilor, iar portofoliul de depozite al Garanti Bank a atins un volum total de 7.85 miliarde lei.

Q: Sectorul bancar se afla in mijlocul unei revolutii tehnologice. Cum se adapteaza Garanti Bank la transformarea digitala?

UfukTandoğan: In epoca digitala in care traim obiceiurile bancare ale consumatorilor evolueaza cu o viteza pe care nu am mai vazut-o pana acum. Tranzactiile digitale, in special cele realizate prini ntermediul cardurilor de credit si de debit, precum si prin intermediul serviciilor de internet si mobile banking, au crescut foarte mult in ultimii ani. Am constatat preferinta clientilor nostri privind confortul bancar in deplasare si preferinta lor sa faca operatiunile bancare direct de pe terminalele smartphone. Datorita cresterii serviciilor digitale, clientii au devenit mai independenti atunci cand fac tranzactii bancare, in special cele de baza.

Garanti Bank este unul dintre cei mai important jucatori din sistemul bancar romanesc in ceea ce priveste introducerea bancnotelor digitale. In 2018, valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul platformei noastre de internet banking - Garanti Online - a crescut cu 60% fata de 2014. In 2018, am inregistrat un volum de tranzactii bancare mobile, operat prin intermediul aplicatiei mobile banking - Mobile ME - cu 60% mai mare fata de anul precedent.

Credem ca aceasta tendinta se va mentine, deoarece bancile se vor baza tot mai mult pe produsele digitale, in special pentru segmentele retail si IMM-uri. In primul trimestru al anului 2019, am ajuns la peste 115.000 de clienti care folosesc solutia noastra de internet banking, Garanti Online. In plus avem aproape 35.000 de clienti care folosesc aplicatia noastra de mobil banking, Mobile ME. Produsele noastre digitale sunt pe drumul cel bun si le oferim clientilor nostril serviciile pe care le doresc, asa cum doresc si cand le doresc.

Q: Spuneti-ne despre rezultatele financiare inregistrate de Garanti Bank. Afacerea din Romania este profitabila?

UfukTandoğan:  Da, avem o afacere sanatoasa. Suntem printer primele 10 banci, de importanta sistemica pentru sectorul bancar romanesc. Strategia noastra pe termen lung este sa ne concentram pe o crestere organica si prudenta. Si merita. In 2017 si 2018, Garanti Group Romania a atins niveluri de rentabilitate record in istoria grupului pe piata locala, de la deschiderea afacerii noastre romanesti, cu mai mult de doua decenii in urma.

In ceea ce priveste primul trimestru al anului 2019, Garanti Bank a inregistrat un profit net de 31 milioane lei si venituri nete de 99,4 milioane lei. Volumul total al imprumuturilor bancii a atins valoarea de 7,25 miliarde lei, in timp ce portofoliul de depozite a inregistrat un volum total de 7,85 miliarde lei. Dupa cum am mentionat anterior, construim o afacere pe termen lung, solida din punct de vedere financiar, aici in Romania.

Crestem in mod constant eficienta operationala a bancii, semnificativ peste media sectorului. Ne concentram pe imbunatatirea calitatii activelor bancii, reusind in ultimii 4 ani sa micsoram indicatorul nivelului NPL (Non-Performing Loans) de la aproximativ 13% la aproximativ 4%, un nivel considerabil mai bun decat media sectorului.

Q: Sunteti un promotor al unui echilibru sanatos intre viata profesionala si viata personala, iar angajatii dumneavoastra simt deja beneficiile. Cum functioneaza acest lucru pentru compania dvs. si care sunt recomandarile dvs. Pentru alti manageri ai companiilor de top din Romania?

UfukTandoğan: Ii incurajez pe colegii mei sa aiba viata pe care o doresc si sa isi doreasca in mod constant mai mult, atat profesional, cat si personal. Sunt foarte mandru de faptul ca am construit o echipa puternica si unita, familia Garanti, ai carei membri se bucura sa-si impartaseasca pasiunile si hobby-urile cu colegii. Acesta este motivul pentru care, prin intermediul blogului nostru intern – Garanti 4 All – povestesc despre ei insisi si ceea ce ii bucura sa faca in timpul lor liber, astfel in cat colegii care au pasiuni asemanatoare sa se organizeze si sa participle impreuna la diferite concursuri, sau doar sa afle idei despre cum sa se relaxeze sau cum sa se implice in activitati de voluntariat.

Pe cat posibil incercam sa sustinem si proiectelelor personale. Nu pot sa subliniez suficient ca nu poti avea o organizatie valoroasa fara ca angajatii ei sa creada in valorile acesteia. Oamenii aduc viata in orice companie. Prin urmare, depunem toate eforturile pentru a intelege nevoile si aspiratiile lor si avem programe dedicate si traininguri pentru a aborda aceste nevoi.

In concluzie, este necesar sa construiti, cu incredere si empatie, o familie in cadrul organizatiei dumneavoastra. Acesta este sfatul meu, pentru a construi o afacere sanatoasa cu colegi fericiti si increzatori.

Q: Ce va place aici in Romania?

UfukTandoğan: Sunt un suporter si admirator puternic al Romaniei, al peisajelor si culturii sale. Astfel, am scris in Hayat, ziarul turcesc, mai multe articole despre diferite locuri din Romania, pentru a prezenta regiunile frumoase ale tarii si comunitatii turcesti. Mai mult decat atat, am facut parte din proiectul "Mandru sa fiu roman", continuand astfel sa promovez Romania in cataloagele lansate, prin articole dedicate diferitelor zone locale.

In anul 2019 m-am angajat si intr-un proiect personal pentru a promova zonele mai putin cunoscute ale tarii, scriind o carte intitulata "Descopera Romania". In aceasta carte, scrisa in trei limbi (romana, engleza si turca), scopul meu a fost sa ma concentrez pe destinatii care, cred, ca urmeaza a fi descoperite in intregime de catre turisti, atat din Romania, cat si straini. In paginile cartii sunt laudate frumusetile si resursele tarii, precum si caldura oamenilor si spiritual lor ospitalier.

Autori

foto
GARANTI BANK SA