loader
IMM-urile joaca un rol esential in cresterea PIB-ului si crearea de valoare adaugata

IMM-urile joaca un rol esential in cresterea PIB-ului si crearea de valoare adaugata

Pentru a ramane pe aceasta piata, companiile trebuie sa fie competitive, sa inoveze si sa pastreze afacerile lor flexibile si usor adaptabile la schimbarile permanente ale pietei.

Q: Cum percepe BERD sectorul afacerilor mici si mijlocii din Romania in 2016? Care sunt riscurile si provocarile? Cum defineste BERD "micile afaceri" si cum sustine acest sector in Romania?

Matteo Patrone: Un sector vibrant de IMM-uri este un ingredient vital pentru o economie de piata sanatoasa. In Romania, ca si multe alte tari, IMM-urile joaca un rol esential in cresterea PIB-ului si crearea de valoare adaugata.

Sondajul nostru recent realizat cu Banca Mondiala a constatat ca dificultatile in accesarea finantarii sunt percepute ca fiind printre primele trei obstacole in afaceri. In plus, IMM-urile se confrunta cu provocari in accesarea cunostintelor, informatiilor si aptitudinilor necesare pentru a imbunatati performanta lor, de multe ori in mediile de afaceri in care acestea sunt mai vulnerabile la problemele de coruptie, birocratie si instabilitate politica.

In cadrul BERD, noi credem ca imbunatatirea agilitatii sectorului IMM-urilor si a capacitatii sale de a raspunde in mod eficient la noile evolutii poate contribui la construirea capacitatii de rezistenta a economiei. 

In Romania, BERD se angajeaza sa stimuleze durabil imprumuturile comerciale in cazul IMM-uri care nu au avut acces la finantare, cu un accent in special pe diferentele regionale, zonele rurale si incluziunea financiara.

Mai precis, Banca lucreaza pentru a reenergiza creditarea bancara si nebancara. Noi folosim diferite instrumente financiare: finantarea in moneda locala, cadre si linii de credit dedicate (inclusiv pentru eficienta energetica si agricultura), precum si alte instrumente adecvate, inclusiv posibilitatea de partajare a riscurilor.

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.
 

Autori

foto
MATTEO PATRONE