loader
Cine castiga si cine pierde in agricultura

Cine castiga si cine pierde in agricultura

In agricultura, cei favorizati in acest moment sunt arendasii, in timp ce marii castigatori din acest sector sunt furnizorii de inputuri pentru agricultura, fermieri care s-au dotat cu utilaje, echipamente performante, fermierii care exploateaza suprafete mari compacte de teren.

Printre solutiile pe care le identific in acest sector se numara: Comasarea terenurilor agricole, vinzarea terenurilor catre toti potentialii, eradicarea evaziunii fiscale in toate domeniile (carne lapte cereale legume paine) stimularea dezvoltarii echilibrate a unitatilor de procesare a produselor agricole in toate regiunile.

 

De asemenea, as mai enumera repunerea in circuitul agricol a tuturor suprafeteor nelucrate, achizitia de terenuri, investitii in capacitati de stocare cereale, utilaje moderne pentru prelucrarea solului, constructii de ferme moderne pentru reproductie si ingrasare.

 

La fel de importante sunt  stimularea  grupurilor de producatori , realizarea unui acord guvernamental cu retelele magazinelor pentru preluarea si valorificarea cu prioritate a produselor autohtone,  modificarea procedurilor din programele F.E.A.D.R in sensul depunerii continue de proiecte cu stabilirea unui punctaj minimal, verificarea eligibilitatii  si a procedurilor de achizitii in maxim 3 luni de la depunere pentru ca in acest moment, termenele depasesc un an.

 

 

Marii castigatori ai acestui sector sunt furnizorii de inputuri pentru agricultura, fermieri care s-au dotat cu utilaje, echipamente performante, fermierii care exploateaza suprafete mari compacte de teren , grupurile de producatori putere mai mare de negociere, etc. Cei care pierd sunt micii producatori care se ambitioneaza sa lucreze suprafete mici cu mijloace uzate moral si fizic.

 

Competitia interna este grav afectata de evaziunea fiscala la carnea de pasare, porc,paine, producatorii onesti fiind obligati sa vinda la preturi mici apropiate de costuri sau chiar sub  aceste costuri.

 

Preturile terenurilor au crescut an de an in acest moment situindu-se intre 2000-3500 eu pe ha.