loader
Zece pasi esentiali pe care trebuie sa-i cunosti daca intri in concediul de ingrijire a copilului in 2022

Zece pasi esentiali pe care trebuie sa-i cunosti daca intri in concediul de ingrijire a copilului in 2022

Autori: Claudia Sofianu, Partener, lider People Advisory Services, EY Romania; Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY Romania; Anca Atanasiu, Managing Associate, Bancila, Diaconu si Asociatii SPARL

                                

Daca anul 2022 va gaseste in postura de viitoare mama, care urmeaza sa intre in curand in concediul de crestere si ingrijire a copilului sau daca aveti in plan o sarcina sau o adoptie si nu mai sunteti la curent cu legislatia, iata cele zece puncte cheie pe care ar trebui sa le cunoasteti.

Indemnizatia. Indemnizatia de crestere a copilului, la nivelul anului 2022 este, la acest moment, de cel putin 1.250 de lei, dar nu mai mult de 8.500 de lei lunar. De la 1 martie, insa, valoarea indicatorului social de referinta, pe baza caruia este stabilit nivelul indemnizatiei, se va actualiza, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, deci si indemnizatia minima va creste. 

Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului are obligatia de a anunta in scris agentia de plati / primaria despre orice modificare care intervine in situatia sa si care ar fi de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor. Termenul in care este necesar sa se faca acest demers este de 15 zile lucratoare de la aparitia modificarilor. Lipsa acestei notificari este considerata contraventie, iar beneficiarul in cauza poate fi sanctionat cu o amenda (de la 500 de lei la 2.000 de lei).

Protectie. Legislatia ofera o atentie deosebita mamicilor, protejand maternitatea la locul de munca: reducerea programului de lucru cu ¼, fara afectarea drepturilor salariale, daca viitoarea mamica nu poate efectua un program cu o durata normala de munca; acordarea unui concediu pentru risc maternal, daca sunt indeplinite criteriile de risc in care mama sau copilul ar putea fi afectate de conditiile de munca – cum ar fi munca intr-un mediu cu substante toxice.

Concediu. Pe perioada maternitatii, mamele au dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu medical, din care o perioada minima de 42 de zile trebuie sa fie realizata dupa nastere, daca doresc sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului. Un aspect important de mentionat: indemnizatia primita pentru aceste zile este scutita de contributia la fondul de sanatate, fara pierderea calitatii de asigurat, dar si de plata impozitului pe venit.

Daca nu ati epuizat zilele de concediu de odihna anterior perioadei de maternitate sau de crestere a copilului, fiti fara griji, dreptul nu se pierde. O alta varianta, utilizata deja de multe mame, ar fi aceea de a efectua concediul in perioada anterioara concediului de maternitate propriu-zis/nasterii.

Si detasatii primesc indemnizatii. Nu doar angajatii unui angajator roman pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, cum poate suntem tentati sa credem. Potrivit legii, de indemnizatia pentru cresterea copilului pot beneficia si persoanele angajate de catre un angajator strain, care se afla in detasare pe teritoriul Romaniei si care, pe parcursul detasarii, sunt subiect de contributii sociale obligatorii in Romania. Mai mult, persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta. Atentie, insa! Raportarea veniturilor salariale obtinute de persoanele aflate in detasare pe teritoriul Romaniei se face in mod diferit fata de cea a persoanelor angajate de un angajator roman. Daca in cel din urma caz este obligatia angajatorului roman sa declare si sa plateasca taxele aferente venitului salarial platit angajatilor, in cazul persoanelor detasate obligatiile pot fi diferite: fie cad doar in sarcina persoanei detasate, fie atat in sarcina ei, cat si a angajatorului strain. Cu alte cuvinte, trebuie avute in vedere posibile obligatii lunare de raportare pe zero si pe durata concediului de crestere a copilului, astfel incat persoana detasata sa continue sa aiba calitatea de asigurat la sistemul de contributii sociale obligatorii din Romania (ceea ce nu se intampla si in cazul persoanelor angajate in Romania, unde posibilele obligatii cad in sarcina angajatorului). 

Puteti primi bonusuri. Daca mai aveti drepturi salariale care isi produc efectele in perioada in care veti fi in concediul de crestere a copilului, cum ar fi un bonus de performanta, pentru perioada in care ati prestat munca, sau un beneficiu in natura, daca acesta este mentionat si reglementat intern in cadrul companiei, indemnizatia nu va fi suspendata. Totul cu conditia ca drepturile incadrate in venitul salarial sa fie corect calculate, taxele retinute, declarate si platite in mod corespunzator.

Puteti munci. Puteti obtine venituri de natura salariala, din munca prestata, pe perioada concediului de crestere a copilului, daca aveti o oportunitate de colaborare sau un proiect in derulare. Conditia in acest caz este ca veniturile obtinute intr-un an sa nu depaseasca plafonul de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit de legislatia aplicabila. La acest moment, valoarea care nu ar trebui depasita este de 6.250 de lei (5 X1.250 de lei). Valorile se vor schimba de la 1 martie 2022, odata cu actualizarea indicatorului social de referinta.

Prestatiile sociale sa nu depaseasca concediul. La revenirea in activitate, ar trebui sa va asigurati ca drepturile primite de la prestatii sociale nu depasesc perioada concediului de crestere a copilului. Daca s-a intamplat, ar trebui sa mergeti si sa returnati benevol la sumele incasate necuvenit. In caz contrar, daca se va constata de catre autoritati dupa o perioada de timp (luni sau chiar ani), riscati poprirea conturilor bancare pentru neplata unor datorii si munca de refacere a unei greseli ce nu va apartine va va afecta mai mult decat este cazul.

Asigurarea medicala. Nu de putine ori s-a intamplat ca la revenirea in campul muncii, din cauza unei suprapuneri de tip de asigurat in declaratiile fiscale, depuse de catre angajator si/sau agentia de prestatii sociale, chiar si pentru o zi, persoana sa apara in sistemul de sanatate ca fiind neasigurata. Deci, verificati pe site-ul casei de sanatate calitatea dumneavoastra de asigurat, in caz contrar, va trebui sa faceti toate demersurile necesare pentru remedierea situatiei. Foarte important: in aceasta perioada nu veti putea beneficia de servicii medicale, cel mai comun caz fiind concediul medical pentru ingrijire a copilului bolnav.

Insertia. In prezent, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul stimulentului de insertie este de 1.500 de lei, daca salariatii revin la locul de munca mai devreme de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, si de 650 de lei pentru cei care revin dupa implinirea acestor varste. 

Protectia impotriva concedierii. Legislatia acorda salariatelor gravide o protectie sporita impotriva concedierii pe motive care au legatura directa cu starea lor, inca de la momentul in care acestea anunta angajatorul asupra starii lor de graviditate. Pentru a beneficia de protectie, salariatele trebuie sa anunte angajatorul in scris si sa anexeze un document eliberat de medic, care sa le ateste starea de graviditate. Salariatele aflate in concediu de risc maternal sunt, de asemenea, protejate impotriva concedierii. Mai mult, interdictia concedierii este prelungita pana la sase luni dupa ce salariata cu risc revine definitiv in activitate.

De asemenea, angajatorii nu pot concedia salariatii aflati in plata stimulentului de insertie. Legiuitorul a eliminat, din aprilie anul trecut, interdictia impusa angajatorilor de a inceta contractele salariatilor care isi reiau activitatea dupa finalizarea concediului de crestere a copilului, prevedere ce proteja in mod special, pentru sase luni de la revenirea definitiva in activitate, salariatii care nu se aflau in plata stimulentului de insertie.

Desi in mod aparent, prin abrogarea acestei prevederi legale, nivelul de protectie acordat salariatilor care isi reiau activitatea a fost redus, in realitate acestia continua sa fie protejati datorita actualului mecanism de acordare a stimulentului. Mai precis, in prezent, acordarea stimulentului de insertie nu mai este conditionata de obtinerea de venituri impozabile cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, acest drept fiind stabilit in prezent pentru toti salariatii care obtin venituri impozabile, fie anterior sau ulterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati. 

Cu alte cuvinte, este putin probabil ca, in contextul legislatiei actuale, un salariat ce revine din concediul de crestere a copilului sa nu se afle in plata stimulentului de insertie, fiind, deci, protejat de concediere.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Au birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL