loader
Vienna Insurance Group, rezultate peste asteptari la toti indicatorii cheie in 2021

Vienna Insurance Group, rezultate peste asteptari la toti indicatorii cheie in 2021

Campanie ampla de sprijin pentru colegii din Ucraina

Cifre cheie 2021

• Volumul primelor a crescut la 11 miliarde de euro (+5,5%)

• Profitul (inainte de impozitare) a crescut la 511 milioane de euro (+47,8%)

• Rata combinata s-a imbunatatit semnificativ la 94,2% (-0,8 puncte procentuale)

• Dividendul propus a crescut la 1,25 euro pe actiune (+66,7%)

Grupul VIG si-a demonstrat inca odata soliditatea operationala, in al doilea an de pandemie, obtinand rezultate preliminare cu mult peste asteptari in 2021. Rezultatele sunt dovada pozitionarii solide si diversificate a Grupului, a performantelor operationale excelente obtinute de toate companiile noastre de asigurari si a faptului ca ne-am concentrat din timp asupra schimbarilor majore din industrie, precum transformarea digitala. Pentru actionarii nostri, vom propune in cadrul Adunarii Generale Anuale o crestere semnificativa a dividendului la 1,25 euro pe actiune pentru anul financiar 2021. Aceasta corespunde unei cresteri anuale de 66,7% si unui randament al dividendului de 5,0%. Noua valoare este evident superioara dividendului de 1,15 euro acordat inainte de inceputul pandemiei de COVID-19.

Suntem profund intristati de razboiul din Ucraina, una dintre pietele VIG. Observam cu ingrijorare cum oameni dintr-o tara europeana, din Grupul nostru, sunt expusi unor pericole fizice majore. In aceasta situatie teribila, prioritatile cheie sunt siguranta angajatilor din companiile noastre din Ucraina si sprijinirea acestora pe cat de mult posibil. Companiile VIG au demarat mai multe programe de sprijin imediat dupa izbucnirea razboiului, demonstrand astfel extraordinarul spirit de echipa din cadrul Grupului VIG. Am creat fondul “VIG Family”, cu o alocare initiala de 5 milioane de euro, la care pot contribui companiile membre si angajatii. Scopul fondului este de a oferi colegilor din companiile din Ucraina sprijin financiar direct in cazuri de urgenta si sprijin pentru reconstructie in urma razboiului. Situatia actuala din Ucraina genereaza in primul rand suferinta umana, insa este asociata si cu incertitudinea economica si o posibila volatilitate a pietelor de capital, ceea ce face greu de anticipat evolutia businessului in 2022. Cu toate acestea, Grupul VIG considera ca este capabil sa-si gestioneze eficient businessul de asigurari datorita diversitatii, plasamentelor conservatoare si programelor de reasigurare. In ultimii ani, am demonstrat acest lucru in mod repetat in situatii marcate de provocari. De aceea suntem increzatori ca vom putea continua parcursul pozitiv in 2022”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Pragul de 11 mld. euro prime a fost atins

Volumul total al primelor, de 11 miliarde de euro, a depasit cu 5,5%, respectiv cu peste 574 milioane de euro, valoarea inregistrata in anul anterior. Totodata, a fost atins pentru prima data pragul de 11 miliarde de euro. Grupul VIG a obtinut cresteri semnificative pe toate liniile de business, cu exceptia asigurarilor de viata cu prima unica, ce au scazut usor, in linie cu strategia noastra. In 2021, cresteri semnificative ale primelor s-au inregistrat mai ales pe segmentul asigurarilor de proprietati si raspunderi (+8,0%), precum si pe segmentul politelor auto (RCA +7,0%, CASCO +8,7%). Primele subscrise au inregistrat o crestere substantiala in special in Republica Ceha (+7,7%), Regiunea ECE extinsa (+9,3%) si segmentul Operatiuni asociate Grupului (+13,2%). Dintre tarile incluse in Regiunea ECE extinsa, in special Tarile Baltice (+9,1%), Croatia (+23,1%), Romania (+17,2%) si Ungaria (+13,6%) au inregistrat cresteri substantiale ale primelor. Per ansamblu, 61,8% din primele Grupului in 2021 au fost subscrise pe piete din afara Austriei. Cea mai mare pondere in totalul primelor o detin asigurarile de proprietati si raspunderi, cu 5,267 miliarde de euro, urmate de asigurarile de viata cu prime regulate, cu 2,683 miliarde de euro, asigurarile RCA, cu 1,612 miliarde de euro, asigurarile CASCO, cu 1,402 miliarde de euro, asigurarile de viata cu prima unica, cu 869 milioane de euro si asigurarile de sanatate, cu 743 milioane de euro.

Beneficii cu Serviceplus

Cheltuielile cu despagubirile si indemnizatiile de asigurari au crescut moderat cu 1,6%, pana la 7,14 miliarde de euro. Cresterea a fost rezultatul unor factori precum volumul mai ridicat de business pe segmentul asigurarilor non-viata. S-a pus accentul in mod special pe extinderea serviciilor digitale dedicate constatarii daunelor si platii despagubirilor si beneficiilor. Unele dintre companiile VIG au implementat aplicatii speciale in acest sens, un exemplu fiind compania BTA din Tarile Baltice, care a lansat BTA DriveX, ce permite evaluarea online a vehiculului si notificarea automata a daunei pe segmentul asigurarilor CASCO. Asirom VIG in Romania si compania bulgara Bulstrad sunt, de asemenea, printre companiile care au lansat pe piata solutii digitale de procesare a daunelor in 2021.

Crestere a profitului inainte de impozitare cu aproape 50%

Cu o valoare de 511,3 milioane de euro, profitul inainte de impozitare s-a situat peste limita superioara  de 500 de milioane de euro prognozata pentru 2021 si a consemnat o crestere cu 47,8% fata de anul anterior. Cresterea profitului este in special o consecinta a imbunatatirii ratei combinate si a performantei rezultatelor financiare. Rezultatul din anul anterior a inclus de asemenea, intre altele, deprecierea fondului comercial.

Profitul operational, ajustat cu deprecierea activelor necorporale, a ajuns la 512 milioane de euro si a inregistrat o crestere cu 5,1% fata de anul anterior. Cu o valoare de 375,7 milioane de euro, profitul net a crescut cu 62,3% comparativ cu anul anterior.

Rezultatul financiar (incluzand companiile consolidate prin punere in echivalenta) s-a situat la 632 milioane de euro, cu 6% peste valoarea din anul anterior. Cresterea fata de aceeasi perioada a anului anterior se datoreaza in special imbunatatirii rezultatului din actiunile detinute la companiile consolidate prin punere in echivalenta.

Rentabilitatea capitalului propriu la nivel operational (RoE operational)

Incepand cu anul financiar 2021, Grupul VIG va raporta rentabilitatea capitalului propriu la nivel operational drept principal indicator al profitabilitatii. Rata rentabilitatii este calculata prin impartirea profitului operational la media capitalurilor proprii. In 2021, rentabilitatea bruta a capitalurilor Grupului VIG la nivel operational a fost de 10,9%.

Rata combinata, sub tinta de 95%

Rata combinata a inregistrat o imbunatatire substantiala. Situatandu-se la un nivel de 94,2%, valoarea din 2021 a indicatorului a fost cu 0,8 puncte procentuale sub nivelul din anul anterior. Aceasta performanta se datoreaza in special evolutiei bune a daunelor pe pietele din Republica Ceha, Polonia si Regiunea ECE extinsa, precum si cresterii sustenabile a eficientei segmentelor de business.

Programul extins de reasigurare a facut posibila limitarea efectelor catastrofelor naturale asupra ratei combinate, acestea avand un impact net de 90 de milioane de euro asupra profitului.

Solvabilitate

Rata preliminara a solvabilitatii Grupului a fost de aproximativ 250% la 31 decembrie 2021 (incluzand masurile tranzitorii), ceea ce subliniaza adecvarea excelenta a capitalului Vienna Insurance Group.

Investitii

Investitiile totale (incluzand numerarul si echivalentele in numerar) s-au situat la 37,3 miliarde de euro la 31 decembrie 2021, in crestere cu aproximativ 2%. Evolutia fata de aceeasi perioada a anului anterior a fost in special rezultatul cresterii temporare a numerarului si echivalentelor in numerar in vederea pregatirii achizitiei operatiunilor Aegon din Europa de Est.

Dividend propus de 1,25 euro pe actiune

Datorita evolutiei foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune in cadrul Adunarii Generale Anuale o crestere semnificativa a dividendului pentru 2021, la 1,25 euro pe actiune, comparativ cu un dividend de 75 de eurocenti in anul anterior. Aceasta corespunde unei cresteri cu 66,7% si unei rate de distribuire a dividendelor de 42,6%. Randamentul dividendului se situeaza la un nivel bun, de 5.0%. Comparativ cu anul anterior, profitul pe actiune a crescut considerabil, cu 62,3%, la 2,94 euro.

Perspective pentru 2022

Performanta Grupului in anul financiar 2022 va fi in continuare influentata de factori de incertitudine asociati in special cu situatia de razboi din Ucraina si cu consecintele sale neprevazute. In plus, pandemia in curs de desfasurare, inflatia, preturile ridicate ale materiilor prime, problemele privind lanturile de aprovizionare si limitarea accesului la resurse sunt printre factorii ce conduc la cresterea riscurilor si afecteaza implicit pietele VIG. Consecintele acestor factori de incertitudine si efectele asupra evolutiei businessului in 2022 nu pot fi estimate in prezent. Pentru 2022, ne-am propus o evolutie pozitiva la nivel operational, ce va depinde de aspectele mentionate anterior si de faptul ca, pana acum, Grupul VIG a gestionat foarte bine provocarile recente la nivelul operatiunilor de asigurari.

Rezultate preliminare

Informatiile incluse in acest comunicat de presa aferent anului financiar 2021 se bazeaza pe date preliminare. Rezultatele finale pentru anul financiar 2021 vor fi publicate in Raportul Anual al Grupului, disponibil pe site-ul www.vig.com, pe data de 14 aprilie 2022.

Nota: O noua clasificare a segmentelor de raportare

Din considerente ce tin de activitatea de raportare, pentru a asigura o mai buna claritate, segmentele de piata ale Grupului au fost reduse de la 12 la 6. Cele sase segmente sunt reprezentate de Austria, Republica Ceha, Polonia, Regiunea ECE extinsa, Piete speciale si Operatiuni asociate Grupului.

Regiunea ECE extinsa acopera urmatoarele piete: Albania, inclusiv Kosovo, Tarile Baltice, Bosnia- Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Moldova, Macedonia de Nord, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina. Segmentul Piete speciale cuprinde patru tari: Germania, Georgia, Liechtenstein si Turcia. Segmentul Operatiuni asociate Grupului include in special businessurile Holdingului VIG si VIG Re. Pietele din Muntenegru si Belarus nu au fost luate in considerare in scopul consolidarii din cauza contributiei reduse.

Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) este principalul grup de asigurari atat in Austria, cat si in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (ECE). Grupul cu o traditie indelungata, branduri puternice si o relatie apropiata cu clientii este format din aproximativ 50 de companii din 30 de tari. Cei peste 25.000 de angajati ai VIG raspund nevoilor de zi cu zi ale celor peste 22 de milioane de clienti. Actiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994. Grupul VIG beneficiaza de rating A+ cu perspectiva stabila din partea reputatei agentii internationale de rating Standard & Poor's. VIG colaboreaza indeaproape cu Erste Group, cea mai mare banca de retail din Europa Centrala si de Est.

Autori

foto
VIENNA INSURANCE GROUP AG