loader
Valori personale si cum le putem folosi ca sa SPORIM DIALOGUL INTERIOR si cu ceilalti

Valori personale si cum le putem folosi ca sa SPORIM DIALOGUL INTERIOR si cu ceilalti

Valorile reprezinta prioritati care iti spun cum sa-ti petreci timpul, aici si acum

1. DE CE ESTE IMPORTANT SA NE STIM VALORILE

Cel mai important beneficiu este acela de a castiga claritate si focus. Claritatea astfel castigata este utila ca sa iei decizii solide si sa actionezi in mod motivat, sustinut si decisiv. Prin urmare, toata chestiunea cu lamurirea valorilor tine de imbunatatirea rezultatelor in arii ale vietii care sunt importante pentru tine.

Valorile reprezinta prioritati care iti spun cum sa-ti petreci timpul, aici si acum. Sunt doua motive pentru care prioritizarea este importanta in vietile noastre.

Primul motiv este acela ca timpul este cea mai limitata resursa din vietile noastre: nu poate fi creata, poate fi doar cheltuita. Odata cheltuita o zi, nu o mai putem recupera. Daca am irosit-o investind in actiuni care nu ne aduc rezultatele pe care le dorim – atunci este o pierdere permanenta. Putem castiga mai multi bani, ne putem imbunatati sanatatea – dar nu putem da „replay” la ieri. Daca am detine o durata a vietii nemarginita, valorile ar fi nerelevante.

Al doilea motiv este acela ca oamenii tind sa fie destul de inconstanti in felul in care isi investesc energia si timpul. Suntem distrasi usor de tot felul de chestii „magnetice”, in fiecare zi. Este usor sa cadem in capcana unor prioritati diferite sau a unor criterii de prioritizare diferite in fiecare zi. Atunci cand nu avem o busola imuabila in care sa credem (pentru ca exista in interiorul nostru), este usor sa deraiem si sa devenim de-busolati, de-rutati. Felul acesta de a trai duce la rezultate slabe, la regrete la sfarsitul vietii si la manipulare din partea altora care gasesc in noi resurse tocmai bune pentru drumul lor.

Valorile actioneaza ca un compas, ca o busola care ne pune inapoi pe drumul pe care in fiecare zi, zi dupa zi ne apropiem de definitia noastra de „cea mai buna viata pe care mi-o pot construi”.

Dar poate cel mai important aspect al cunoasterii valorilor personale este faptul ca ne creste intelegerea faptului ca suntem diferiti intre noi. Odata cu aceasta intelegere apare compasiunea, toleranta si respectul.

2. O POVESTE

Un om calarea singur pe camila sa cand se intalni cu trei frati care erau adanciti intr-o disputa. Se opri, descaleca si intreba de ce se certau.

Fratele cel mai mare relata ca acum cateva luni tatal lor murise si isi lasase toate camilele celor trei fii ai sai. Dorinta acestuia fusese clara si explicita. Fiul cel mare urma sa primeasca o jumatate din camile. Al doilea urma sa primeasca o treime. Cel de-al treilea urma sa mosteneasca o noime. Nu aveau disputa cu privire la asta. Problema, si motivul pentru conflictul lor, aparea din faptul ca tatal le lasase saptesprezece camile.

Aproape oricine ar putea intelege dilema fratilor. Saptesprezece nu se poate imparti in aceste proportii.

– Am incercat toate abordarile matematice la care ne puteam gandi, i-au explicat calatorului. Am luat in considerare sa omoram si sa dezmembram una sau mai multe camile pentru a ne asigura ca fiecare a primit partea lasata mostenire lui. Oricum, testamentul tatei e clar si asupra acestui lucru: camilele vor fi transmise ca septel si nu omorate.

Fiecare frate era de acord ca nu e de nici un folos sa primeasca un membru sau doua ale unui animal mort. Nereusind sa gaseasca o solutie, au devenit frustrati si s-au pus pe cearta. Jumatate din saptesprezece este opt si jumatate. Nu puteau omori un animal pentru a-l imparti, asa ca cel mare a sugerat ca el sa ia noua. Cei mai tineri au obiectat. Lacomia sa i-ar priva de mostenirea ce li se  cuvenea de drept. El ar trebui sa ia opt, dupa ei, dar el nu era dispus sa primeasca mai putin decat le lasase tatal lor prin testament. Cearta s-a dezlantuit, starile de spirit au devenit bataioase, iar fratii continuau sa certe vehement. Fiecare voia ceea ce credea ca era indreptatit sa primeasca. Nici unul nu era dispus la un compromis.

– Va inteleg dilema, spuse strainul. Tatal vostru v-a dat o problema dificila. Dar cred ca eu vad o solutie.

Isi conduse propria camila dincolo de ingraditura care le inchidea pe cele saptesprezece lasate de tata  tinerilor. Impinse poarta deoparte, o lasa pe a lui sa intre, apoi inchise din nou ingraditura. In ingraditura se aflau optsprezece camile.

– Acum, ii spuse celui mai mare, iti iei portia de o jumatate. Fratele numara cele noua camile pe care le pretindea insistent pentru el si multumi incantat strainului pentru ca ii daduse partea cuvenita. Intorcandu-se catre al doilea frate, calatorul spuse:

– Acum tu iti iei partea ta de o treime. Acest frate isi lua fericit cele sase camile ale sale si le duse deoparte. Celui de-al treilea frate strainul ii spuse:

– Acum e randul tau. la-ti noimea. Cu usurare, ultimul frate isi lua cele doua camile si le priponi de gard. Acest lucru, desigur, lasa in urma animalul pe care sosise strainul.

– Tatal vostru v-a lasat prin testament mai mult decat camilele lui, spuse  calatorul.  El v-a lasat ceva din intelepciunea lui. Pregatindu-va aceasta provocare, ce altceva credeti ca v-a dat?

– Ma gandesc, spuse primul frate, ca incerca sa ne invete ca orice problema are o solutie. Indiferent cat de imposibil poate parea ceva, il putem  rezolva cautand o perspectiva diferita.

Al doilea frate adauga:

– Cred ca este mai mult decat atat. Ca frati noi ne-am certat intotdeauna. Tata era mereu arbitrul nostru. A vrut sa intelegem ca pentru a supravietui ca familie fara el avem nevoie de o relatie constructiva si de cooperare. Ne-a pregatit o provocare care inseamna ca e nevoie sa conlucram pentru a gasi o solutie. Cand lacomia si egoismul ne-au separat, nimeni nu a fost fericit.

– Eu cred, spuse al treilea, ca e posibil sa ne fi invatat chiar mai mult. El spunea ca indiferent cat de mult crede fiecare dintre noi ca are dreptate, s-ar putea sa nu avem raspunsul. Cateodata este nevoie sa ne uitam in afara noastra. Cateodata altcineva ne poate oferi o perspectiva diferita si astfel ne da posibilitatea de a gasi o solutie.

Strainul zambi in timp ce incaleca pe camila sa si se pregatea sa plece.

– Poate ca unul dintre voi are dreptate, spuse  el. Poate toti trei ati zis corect. Si apoi, de fapt, poate ca el va invata chiar ceva mai mult.

3. TIPURI DE VALORI

4. CARE ITI SUNT VALORILE

Le poti afla cu ajutorul chestionarului Personal Values Assesment de la Barrett Values Centre:

https://survey.valuescentre.com/survey.html?id=s1TAEQUStmw-YS9CrX-dB3qFAXW0twey&locale=ro

5. IERARHIA VALORILOR

Odata cu identificarea valorilor personale este important sa te apleci asupra lor o perioada pentru a le intelege mai bine in contextul vietii tale. Ele se afla intr-o dinamica permanenta cu mediul tau pentru ca tu esti intr-un schimb permanent cu mediul tau: atunci cand mediul de lucru obiectiv (organizatie) si mediul subiectiv (relational) contin valori diferite, este cazul pentru o analiza mai profunda in care sa te gandesti la:

  • aportul propriu, istoric, in alegerea acestor medii;
  • actiunile pe care ar merita sa le faci pentru armonizarea ta cu mediul si cu ceilalti oameni.

In afara de introspectie, sunt si alte moduri prin care sa-ti intelegi valorile – lecturi despre dezvoltare personala, meditatia, coachingul, feedbackul de la altii.

Lucrul cu valorile tale dureaza o viata intreaga; ajungerea la o intelegere profunda a cine esti tu si invatarea abilitatilor care sa te ajute sa te dezvolti, te vor sustine sa gasesti implinirea personala.” Richard Barrett

Modelul lui Richard Barrett se bazeaza pe datele obtinute de la aproape 2,000,000 de oameni de pe tot globul. Este una dintre cele mai extinse cercetari sociologice. In plus, modelul distileaza toate cercetarile academice importante de pana astazi ale lui Ken Wilber (integral approach), Abraham Maslow (motivatii si personalitate), Don Beck (spiral dynamics) si altii care au sintetizat la randul lor zeci de ani si mii de date statistice, clinice si empirice din stiinta, spiritualitate, antropologie.

Sapte niveluri bine stabilite pot fi distinse in dezvoltarea constiintei personale. Fiecare dintre aceste niveluri contine o categorie de nevoi particulara care este inerenta conditiei umane. Cele sapte nevoi existentiale sunt fortele motivationale principale ale omului, cele care genereaza valorile – cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi. In urma lor, se nasc 7 tipuri de dialoguri interne:

Source:Barret Values Centre

Constiinta unui om (intelegerea lumii si a vietii) avanseaza pe masura ce acesta invata sa isi rezolve si satisfaca aceste nevoi. Oamenii completi, aliniati cu valorile lor sunt aceia care avanseaza constant si care au  valori la fiecare dintre cele 7 niveluri. Despre aceia dintre noi care invata cum sa stapaneasca toate aceste sapte nevoi fara sa-i raneasca pe ceilalti din jurul lor, se spune ca sunt oameni care actioneaza cu o constiinta completa (full-spectrum consciousness). Ei si-au educat capacitatea de a raspunde in cel mai potrivit mod tuturor provocarilor vietii.

Nevoile de la baza (1-3) au in centru nevoia noastra de supravietuire fizica, de siguranta fizica si emotionala si nevoia noastra emotionala pentru certificarea valorii proprii.

De exemplu:

  • nivelul 2 (Relatie) contine valori ca: „grijuliu”, „prietenie”, „familie”
  • nivelul 3 – „eficienta”

Indivizii care au in centrul vietilor lor in mod exclusiv satisfacerea nevoilor de la baza, tind sa traiasca vieti centrate pe sine, superficiale si dominate constient sau subconstient de fricile egoului: frica de a fi parasit (nivelul 1), neiubit (2), ne ascultat si nerespectat (3). Acestea sunt fricile care ne tin blocati in motivatii ale primelor trei niveluri de constiinta.

Un individ este capabil sa ajunga la nivelul cinci de constiinta atunci cand egoul si sufletul ating coeziunea interna, adica atunci cand invata sa isi stapaneasca si gestioneze fricile sale sunt constiente si isi gaseste scopul si rostul in viata. Atunci cand scoatem la lumina scopul spiritului nostru, putem stabili o misiune si o viziune pentru vietile noastre si ne putem scufunda in cele mai adanci niveluri ale pasiunii si creativitatii. Pe masura ce invatam sa colaboram cu altii pentru implementarea viziunii noastre, ajungem la nivelul 6 si incepem sa aducem o contributie unica in lume. Iar atunci cand acest lucru devine un stil de viata, ne gasim la nivelul 7.

Nevoile “superioare” (5-7) au in centru dorinte „spirituale”. Daca primele trei niveluri au legatura cu interesul personal – nevoile egoului-, ultimele trei niveluri au legatura cu interesul comun – nevoi ale sufletului.

Pe masura ce invatam sa colaboram cu altii pentru implementarea viziunii noastre, ajungem la nivelul 6 si incepem sa aducem o contributie unica in lume. Iar atunci cand acest lucru devine un stil de viata, ne gasim la nivelul 7.

De exemplu:

  • nivelul 6 la valori ca „a face ceva important”, „coaching/ mentoring” (oferit altora), „constient in privinta mediului inconjurator”, etc.
  • coeziunea interna (gasirea sensului existentei) – nivelul 5 – contine valori ca „atitudine pozitiva/ optimism”, „corectitudine”, „integritate”, „incredere”, „generozitate”.

In centrul nivelului al 4-lea se gaseste transformarea – trecerea de la interesul personal la binele comun. Acesta este locul in care egoul invata sa lase la o parte fricile astfel incat sa devina una cu sufletul. Nivelul 4 se refera la valori ca „invatare continua”, „independenta”, „adaptabilitate”.

Pentru a avea succes in lume este nevoie sa invatam cum sa stapanim satisfacerea tuturor nevoilor noastre astfel incat sa putem opera intr-un regim de constiinta full-spectrum. Ajungem sa stapanim nivelul 1 deprinzand abilitatile practice necesare pentru a ne asigura supravietuirea fizica. Nivelul 2 – prin abilitati de relationare interpersonala necesare pentru ne simti in siguranta si iubiti. Nivelul 3 – abilitati emotionale pentru a ne simti bine in pielea noastra in toate situatiile.

Stapanim nivelul 4 invatand sa ne eliberam de fricile constiente referitoare la nevoile noastre personale de baza astfel incat sa ajungem sa facem tranzitia intre nevoile egoului si nevoile sufletului. Acesta este punctul in care „ce am eu de castigat” devine „care este interesul nostru comun”.

La nivelul 5 ajungem atunci cand descoperim semnificatia transcendenta personala a existentei. Nivelul 6 inseamna actualizarea acestei semnificatii prin realizarea unor lucruri care fac diferenta in lume. Nivelul 7 este acela in care aceasta diferenta devine un stil de viata si imbratisam ideea de serviciu in slujba binelui comun.

Stapanirea cu succes a fiecarui nivel implica doi pasi:

  • Constientizarea nevoii emergente
  • Dezvoltarea abilitatilor de a o satisface

Prin urmare suntem intotdeauna constienti de nevoile nivelului la care ne aflam si de cele ale nivelurilor inferioare dar suntem in egala masura si incompetenti in mod inconstient in legatura cu urmatorul nivel. Cand devenim prima oara atenti la aparitia unei noi nevoi emergente, suntem constient incompetenti. Pe masura ce invatam abilitatile necesare pentru satisfacerea unei nevoi, devenim competenti in mod constient. In cele din urma, atunci cand vom fi stapanit abilitatile necesare pentru satisfacerea acestei nevoi, reusim sa realizam acest lucru in mod inconstient competent – nu ne mai dam seama. La fel ca si condusul unei masini.

Raportul primit in urma chestionarului valorilor personale (PVA), iti spune ce si cate valori din cele pe care le-ai ales prin auto-evaluare se plaseaza in fiecare dintre cele 7 niveluri de constiinta.

6. TRAIESTE-TI VALORILE – EXERCITIU

7. DECIZII BAZATE PE VALORI – EXERCITIU

Odata ce iti stii si intelegi valorile personale (busola), le poti consulta oricand vrei pentru a lua decizii cheie:

  • Ar trebui sa reactionezi exact asa cum ai mai facut-o pana azi sau te gandesti daca astfel iti incalci vreo valoare personala?
  • Ar trebui sa te implici in acest proiect nou?
  • Cat de mult timp ar trebui sa petreci alaturi de familie in aceasta perioada?

Lista ta de valori iti ofera un shortcut pentru a lua aceste decizii in mod constient.

Clarificandu-ti valorile si folosindu-le ca pe un criteriu pentru luat decizii, vei observa ca viata ta devine mai implinitoare: pace sufleteasca, minte linistita, corp relaxat. Scopul, pana la urma ar fi acela de a creste implinirea valorilor aflate in varful listei tale.

Iti doresti sa facem un workshop pentru tine si colegii tai in care sa exploram in detaliu subiectul valorilor? Trimite-ne un mesaj aici: https://coaching.ro/contact/

Autori

foto
ROCOACH CONSULT SRL