loader
Valoarea tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a crescut in 2018 in pofida unui volum mai mic al tranzactiilor

Valoarea tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a crescut in 2018 in pofida unui volum mai mic al tranzactiilor

Valoarea tranzactiilor a crescut cu 23% in 2018, iar volumul tranzactiilor a scazut cu 18%

Valoarea totala a tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a crescut cu 79,7 miliarde de dolari in 2018, ajungand la 426,8 miliarde de dolari, in pofida unei scaderi de 18% a volumului tranzactiilor. Aceasta este una dintre concluziile raportului EY Global oil and gas transaction review 2018, care arata ca, in timp ce in primele doua trimestre ale anului 2018 s-a inregistrat un apetit mai mare pentru tranzactii, facilitat de cresterea preturilor petrolului, prudenta a revenit in al doilea semestru al anului din cauza scaderii pretului petrolului la nivelurile din 2015.

„In Romania se asteapta clarificarea cadrului legislativ si de reglementare pentru noile activitati de extractie de hidrocarburi, in timp ce producatorii de gaze analizeaza oportunitatea relansarii petrochimiei in tara, asteptand clarificari si imbunatatiri privind functionarea pietelor interne de gaz natural. Odata ce predictibilitatea si claritatea cerute de investitori vor fi atinse, tranzactiile nu vor intarzia sa apara”, a declarat Valeriu Binig, Senior Advisor al EY Romania.

In ceea ce priveste evolutiile viitoare, mediul fuziunilor si achizitiilor (M&A) probabil va fi caracterizat in 2019 de preturi mai mici ale materiilor prime, de un climat politic incert si de strategiile specifice tranzitiei energetice.

 „Mediul tranzactiilor in ultimii trei ani a reflectat adaptarea la o noua normalitate perceputa, deoarece tranzitia energetica are in continuare o influenta puternica asupra strategiilor de portofoliu ale companiilor. Sensibilitatea la risc si o atentie continua acordata optimizarii portofoliului au determinat o deplasare a capitalurilor dinspre upstream catre midstream si downstream in 2018. Odata cu scaderea preturilor materiilor prime, preconizam ca firmele din domeniu vor continua sa fie rezervate in ceea ce priveste modul in care isi plaseaza lichiditatile. Totusi, anticipam ca alte surse de finantare vor sprijini o intensificare a activitatii M&A in decursul anului 2019”, a declarat Andy Brogan, coordonator EY Global Oil & Gas Transaction Advisory.

Valoarea tranzactiilor din upstream a scazut de la 164,8 miliarde de dolari la 130,3 miliarde de dolari in 2018, in timp ce numarul tranzactiilor s-a redus cu 26%. Printre alti factori care au avut un impact asupra activitatii M&A anul trecut s-a numarat o abordare mai disciplinata a plasarii capitalurilor, actorii din upstream concentrandu-se asupra investitiilor de capital in masura sa genereze cea mai mare productivitate si asupra reducerii datoriilor.

In pofida previziunilor privind tranzitia de la petrol la gaze, aceasta nu a parut sa se concretizeze printr-o activitate mai intensa de tranzactionare in sectorul gazelor. Astfel, ponderea acestor tranzactii s-a diminuat de la 21% la 13% in decursul anului.

Anul trecut a fost marcat de un record al ultimilor cinci ani in ceea ce priveste tranzactiile midstream (193,1 miliarde de dolari), cea mai mare valoare totala a tranzactiilor (45%) din industria de petrol si gaze din aceasta perioada. Simplificarea si restructurarea structurilor corporative au generat aproximativ 75% (140 miliarde de dolari) din valoarea totala a tranzactiilor, companiile restructurandu-si si consolidandu-si entitatile afiliate ca reactie la modificarile reglementarilor fiscale din SUA. De asemenea, companiile au continuat sa se concentreze pe reducerea costurilor de capital, pe imbunatatirea accesului la capital si pe ameliorarea bilanturilor in vederea extinderii infrastructurii.

Activitatea din segmentul downstream a inregistrat niveluri record in 2018. Valoarea tranzactiilor a ajuns la 82,5 miliarde de dolari (crescand cu 11% fata de 2017), in timp ce volumul a fost de 172 de tranzactii (crescand tot cu 11% fata de 2017). In concordanta cu evolutia din ultimii ani, America de Nord si Europa au ramas cele mai active regiuni, cumuland 88% din valoarea tranzactiilor si 69% din volumul tranzactiilor.

In 2018, sectorul serviciilor pentru campurile petroliere a inregistrat 218 tranzactii anuntate la nivel mondial, o scadere de 7% de la 234 de tranzactii in 2017. Valoarea tranzactiilor din acest sector (21 miliarde de dolari) s-a redus cu 11% de la 24 miliarde de dolari in 2017, din cauza numarului limitat de tranzactii mari, de peste 1 miliard de dolari (numai trei astfel de tranzactii in 2018) si a persistentei absentei tranzactiilor transformationale (de peste 10 miliarde de dolari).

Privind in trecut, 2013 si 2014 au fost cei mai intensi ani pentru activitatea M&A in sectorul serviciilor pentru campuri petroliere din ultima perioada, urmati de valori reduse in 2015 si 2016 si de o usoara revenire in 2017-2018. Raportul indica faptul ca acest sector se poate astepta la o evolutie ascendenta in 2019 si 2020.

Descarca :

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL