loader

Valoarea tranzactiilor atinge un maxim al ultimilor sase ani pe masura ce companiile de utilitati urmaresc cresterea prin utilizarea energiilor regenerabile si pe baza integrarii pietelor

Valoarea tranzactiilor globale din energie si utilitati a totalizat 200 miliarde de USD in 2015

Activitatea de tranzactionare din domeniul energiei si utilitatilor si-a mentinut ritmul alert in trimestrul al patrulea din 2015, valoarea tranzactiilor de la nivel global atingand la finalul anului o crestere de 13% fata de 2014, respectiv de 200 miliarde USD – un maxim al ultimilor sase ani, conform raportului EY Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook.

 

Energiile regenerabile au fost subiectul a 50% din tranzactii, cu 245 de tranzactii generand o valoare de 68 miliarde de USD. Se confirma astfel, pe mai departe, interesul investitorilor de la nivel global pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene si a celor solare, in vederea alinierii la normele de reglementare si in vederea reducerii expunerii fata de preturile tot mai volatile ale energiei ca marfa.

 

Alaturi de energiile regenerabile, convergenta trans-sectoriala si investitiile in segmentele midstream si upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzactionare a companiilor de utilitati care cauta noi cai de crestere. Tranzactiile care au implicat convergenta au totalizat 33 miliarde de USD in 2015.

 

Valeriu Binig, Partener Asistenta in afaceri, EY Romania, comenteaza: "Companiile de utilitati isi unesc din ce in ce mai mult fortele cu firme din afara sectorului pentru a valorifica sinergiile si experiente comune. Megafuziunile din domeniul gazelor si al energiei electrice din Statele Unite, tranzactiile din telecomunicatii din Japonia si parteneriatele cu componenta tehnologica puternica din Europa au evidentiat dorinta de identificare a unor cai inovatoare de crestere, in intregul sector, de-a lungul anului 2015."

 

Tendinte si perspective europene


Transformarile de pe piata europeana de energie si utilitati au determinat multi jucatori sa deruleze tranzactii – o cale de tranzitie catre noi modele de afaceri si de explorare de noi oportunitati – cum ar fi servicii energetice si solutii pentru clienti, prin restructurarea si extinderea operatiunilor de tip downstream. Valoarea tranzactiilor incheiate a totalizat 39 miliarde de USD in 2015 – o scadere de 20% fata de 2014.

 

Tendinte care au reiesit in Q4 2015:

 

Energia regenerabila in plin avant, cu impact asupra evaluarilor – O mare parte din avantul tranzactiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut a fost generat de cresterea volumelor de achizitii din zona energiilor curate efectuate de cumparatori strategici. Tranzactiile cu energii regenerabile au contribuit cu 61% la valoarea totala a tranzactiilor din regiune in trimestrul al patrulea, iar Germania, Italia, Spania si Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atractie. Interesul pentru energia regenerabila pare sa se fi intensificat pe masura ce increderea investitorilor in segmentul productiei conventionale de energie a scazut. In timp ce interesul pentru energia bazata pe carbune si gaz este in scadere, valoarea utilitatilor cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste cai a scazut, fapt evidentiat de reducerea cu 60% a pretului actiunilor companiilor pe parcursul anului 2015.

 

Retragerea subventiilor genereaza nemultumiri in randurile dezvoltatorilor de energii curate In pofida cresterii numarului de tranzactii din zona energiilor regenerabile, scaderea subventiilor si mecanismul de licitatie publica imping acest sector european intr-o noua etapa. In Marea Britanie, intreruperea sprijinului guvernamental pentru productia onshore de energie eoliana si solara a generat pierderi mai devreme decat se anticipa. Compania RWE a decis sa opreasca proiecte eoliene onshore in valoare de 1,4 miliarde USD, in vreme ce Renewable Energy Generation (REG) a anuntat ca-si va vinde intreaga afacere firmei americane BlackRock contra sumei de 97,4 milioane de USD. In octombrie 2015, doua firme de panouri solare, Mark Group si Climate Energy au cerut insolventa, motivand cererea prin modificarile subventiilor pentru energie solara.

 

Utilitatile se diversifica si renunta la active neesentiale – In contextul unor scaderi record ale preturilor en-gros, cu alocari tot mai mici de fonduri si cresteri ale dezechilibrelor, companiile de utilitati isi indreapta atentia catre servicii energetice si catre zona de downstream. Vom vedea in acest an o convergenta si mai mare intre firmele de utilitati si cele de tehnologie. Pe masura ce companiile de utilitati se restructureaza, au loc tot mai multe vanzari strategice, asa cum a fost cazul celei mai mari tranzactii din aceasta regiune – vanzarea de catre compania Fortum a afacerii de distributie de energie din Suedia catre un consortiu de investitori financiari cu sediul in Canada, contra sumei de 7 miliarde USD. Pe parcursul anului 2015, doar E.ON a renuntat la active neesentiale in valoare de 2,06 miliarde USD, in vreme ce RWE se gaseste acum in proces de vanzare a diviziei sale de explorare si productie petrol si gaze, DEA.

 

 

Investitiile externe in pietele emergente vor continua – Oportunitatile generate de reformele de piata alimenteaza interesul companiilor de utilitati de a investi pe pietele emergente. Enel a alocat Americii Latine 41% din cheltuielile sale totale de capital pe perioada 2016-2019, in vreme ce Lightsource intentioneaza sa investeasca 3 miliarde de USD in India pentru infiintarea de centrale solare cu o capacitate totala de 3GW.

 

Activitatea de tranzactionare pe piata europeana a energiei si utilitatilor este asteptata sa se intensifice in 2016. Printre factorii cheie care vor stimula tranzactiile se numara:

 

1. Companiile de utilitati integrate vor renunta la activele cu potential mic de crestere – Preturile en-gros la energie electrica nu sunt asteptate sa creasca din nou prea curand, iar cererea pentru energie electrica este probabil sa ramana scazuta pe fundalul decuplarii intre cresterea economica si cresterea consumului de energie.
Acesti factori impreuna cu cresterile din zona de producere distribuita a energiei, cu masurile de eficientizare energetica si instalarea de echipamente de stocare a energiei de tip baterii vor duce la noi scoateri din exploatare ale capacitatilor de a produce energie termoelectrica si la continuarea vanzarilor de active cu potential mic de crestere.

 

2. Explorarea de noi oportunitati din zona de downstream – Pe masura ce creste importanta managerilor responsabili cu energia, companiile de utilitati vor explora noi cai de generare de venituri din zona de downstream. De exemplu, in iulie 2015, SunEdison a cumparat Mark Group pentru a oferi clientilor finali solutii si servicii energetice. In septembrie 2015, E.ON a achizitionat un pachet de actiuni in compania Enervee, specializata in eficienta energetica, in scopul dezvoltarii unei platforme care sa satisfaca nevoile de eficienta energetica ale clientilor sai europeni. Tendinta este de urmarit in continuare, deoarece nivelul scazut al barierelor de intrare pe piata va duce la tot mai multe parteneriate intre companiile de utilitati si alti jucatori din industrie.

 

3. Convergenta dintre sectorul de utilitati si alte sectoare industriale – In linie cu axarea pe diverse oportunitati energetice, companiile din sectorul energiei si al utilitatilor isi vor intensifica eforturile de a-si uni fortele cu firme financiare si de tehnologie in vederea valorificarii sinergiilor si a experientei acumulate. In ianuarie 2016, filiala europeana a companiei Fuji Electric, activa in zona comercializarii de celule de combustibil, a achizitionat un pachet de 70% din actiunile N2telligence, o companie germana de celule de combustibil. Asa cum a fost evidentiat in raportul EY din trimestrul al treilea 2015, investitorii financiari, care, istoric vorbind, au preferat activele operationale in energii regenerabile pentru asigurarea unui management mai bun al riscurilor, au inceput in prezent sa incheie parteneriate si cu companii de utilitati pentru administrarea de active aflate in constructie.

 

4. Orientarea catre economiile emergente si catre reforma din sectorul energiei – Dorinta de crestere va incuraja, de asemenea, diversificarea pe pietele emergente cu ritm rapid de crestere, asa cum sunt Orientul Mijlociu, Asia si America de Sud. EDF intentioneaza sa-si dubleze procentul activelor din afara Europei, la cel putin 10%, si a anuntat deja ca va investi 2 miliarde USD in noi piete emergente, printre care se numara Brazilia si tari africane. Intre timp, reformele energetice din Europa de Est vor aduce si ele noi active pe aceste piete si vor deschide oportunitati de investitii.

 

5. Activele regenerabile reglementate schimba proprietarii, investitorii financiari devenind cumparatori cheie – In pofida retragerii subventiilor din mai multe tari, pare putin probabila o scadere semnificativa a atractivitatii energiilor regenerabile pe termen lung. Un mediu caracterizat de randamente scazute si volatile ale activelor care tin de generarea termica a energiei, si de obiective ambitioase in privinta generarii de energie regenerabila, va continua sa alimenteze interesul grupurilor energetice straine, al fondurilor de investitii in infrastructura si al investitorilor institutionali si al celor sprijiniti de capitaluri de stat.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL