loader
Valoarea ofertelor publice initiale (IPO) de pe bursele europene din trimestrul al doilea a atins cel mai scazut nivel din ultimul deceniu

Valoarea ofertelor publice initiale (IPO) de pe bursele europene din trimestrul al doilea a atins cel mai scazut nivel din ultimul deceniu

Autor: Sorin Petre, Partener PwC Romania

Listarile de actiuni la bursele din Europa au atins cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, inregistrand o scadere considerabila in al doilea trimestru din 2022 fata de aceeasi perioada a anului trecut, de aproximativ 80% in ceea ce priveste numarul de oferte publice initiale (IPO), de la 142 in T2 2021 la 29 in T2 2022, si o contractie de cca. 91% in ceea ce priveste totalul veniturilor brute din IPO de la 23,1 miliarde euro in T2 2021 la 2,1 miliarde euro in T2 2022. Aceasta scadere dramatica este strans corelata cu deteriorarea conditiilor de piata, iar o revenire este de asteptata abia anul viitor, arata raportul PwC IPO Watch Europe Q2 2022.

In al doilea trimestru al acestui an, au avut loc vanzari semnificative de actiuni pe fondul conditiilor de piata care s-au deteriorat rapid, dar si ca urmare a cresterii ratelor dobanzilor, a inflatiei si a incetinirii cresterii economice, exacerbate de conflictul militar din Ucraina si de blocajele din China. In contextul volatilitatii observate pe piata dar si al asteptarior privind o recesiune, pietele  de capital au fost puternic afectate iar indicii principali ai acestora aproape ca au anulat, in prima jumatate a anului 2022, castigurile obtinute din ultimul an, cu exceptia FTSE 100, un indice puternic din domeniul energiei si al materiilor prime.

Multe IPO-uri au fost amanate sau anulate iar asteptarile pentru perioada urmatoare sunt marcate de o doza de incertitudine pana cand se va reduce decalajul dintre opiniile investitorilor si cele ale emitentilor cu privire la evaluarile de pe piata de capital. Astfel, multi participanti de pe piata considera acest context ca o resetare necesara a (re)evaluarii actiunilor.

Raportul realizat de PwC arata ca, cel mai probabil, o revenire pe acest segment de piata va avea loc abia anul viitor, desi sunt companii care se pregatesc pentru listari publice si este de asteaptat sa existe unele incercari limitate de a accesa acest segment in al doilea semestru al anului 2022.

Cel mai mare IPO din Europa in T2 2022 a fost cel al companiei Industrie de Nora (listare la 474 milioane euro), un producator italian de hidrogen verde care a propulsat Borsa Italiana pe prima pozitie in topul burselor europene, in functie de valoarea IPO-urilor. Pe bursa Nasdaq Nordic Stockholm au fost inregistrate 5 IPO-uri (total 322 milioane euro) in urma carora aceasta bursa a ocupat pozitia a doua, fiind apoi urmata de Euronext Paris tot cu 5 IPO-uri (total 305 milioane de euro).

Si la nivel global, apetitul de investitie pe piata de IPO-uri a ramas fragil in al doilea trimestru 2022, numarul de listari atingand cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Mai mult, scaderea dramatica a IPO-urilor este foarte vizibila in T2 2022 cand au fost inchise cu succes doar 232 de listari (valoare totala din IPO-uri de 36,6 miliarde dolari) fata de aceeasi perioada a anului trecut cand au fost inregistrate 631 de listari (valoarea cumulata de 133,1 miliarde dolari).

Cel mai mare IPO la nivel global in acest trimestru a fost cel de 6,1 miliarde de dolari al companiei Dubai Electricity and Water Authority (DWEA), al carei pret a fost stabilit pe piata financiara din Dubai.

IPO Watch Europe analizeaza toate IPO-urile noi de pe piata primara de pe principalele piete bursiere si segmente de piata din Europa (inclusiv bursele din Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Tarile de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Regatul Unit) trimestrial.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL