loader
Studiu Deloitte: vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele, cu exceptia Generatiei Z

Studiu Deloitte: vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele, cu exceptia Generatiei Z

Atentia Generatiei Z se indreapta catre jocurile video

Vizionarea programelor TV si a filmelor acasa ramane activitatea preferata de divertisment pentru consumatorii de toate varstele, potrivit celei mai recente editii a raportului Deloitte Digital Media Trends, in special pentru cei din generatiile Baby Boomers (40%) si X (27%), urmati de Millennials (20%). Atentia consumatorilor mai tineri se indreapta insa catre jocurile video, 24% dintre reprezentantii Generatiei Z, care au varste cuprinse intre 14 si 25 de ani, mentionand jocurile video pe primul loc, comparativ cu doar 16%, care prefera sa se uite la televizor si la filme acasa. Topul activitatilor preferate de divertisment este completat de ascultarea muzicii (16% din Generatia Z, 10% din Millennials, 9% din Generatia X si Baby Boomers), navigarea pe internet (12% din Generatia X, 10% din Millennials si Baby Boomers, 6% din Generatia Z) si mersul la cinema (10% din Generatia X, 9% din Millennials, 5% din Generatia Z si 3% din Baby Boomers).

Desi jocurile video nu sunt preferate de toti consumatorii, acestea sunt o forma foarte raspandita de divertisment in randul tuturor grupelor de varsta, arata raportul. Nu mai putin de 96% din respondentii din Generatia Z si o pondere egala in randul Millennials joaca in mod regulat jocuri video, urmati de 89% din reprezentantii Generatiei X si 57% din Baby Boomers. Millennials dedica cel mai mult timp acestei forme de divertisment, in medie 13 ore pe saptamana, urmati de Generatia Z, cu 11 ore, Generatia X, cu zece ore, si Baby Boomers, cu sase ore. Consumatorii folosesc in principal dispozitive mobile pentru jocuri video (55% dintre cei care detin smartphone-uri si tablete), urmate de console (47% dintre consumatorii care au astfel de dispozitive) si calculatoare (35% dintre cei care detin astfel de echipamente IT).

Printre principalele motive pentru care consumatorii aleg jocurile video se numara faptul ca acestea ii ajuta sa se relaxeze (78%), sa se exprime prin personalizarea personajelor sau a avatarurilor (61%), sa treaca prin momente dificile (59%), dar si sa ramana conectati cu alte persoane (53%).

Consumatorii sunt suprasaturati in ceea ce priveste optiunile de servicii de streaming video la cerere, arata raportul, aspect care intensifica concurenta intre furnizori si creste gradul de constientizare a costurilor in randul consumatorilor. Dintre cei care au decis sa anuleze un abonament la un serviciu de streaming video, 41% au invocat costul ca prim motiv, urmat la distanta mare de lipsa de continut nou (30%). Acest context duce la rate mari de reziliere, mai mult de o treime dintre consumatori (37%) anuland sau adaugand si anuland un astfel de serviciu in ultimele sase luni, tendinta mai vizibila in randul generatiilor mai tinere (51% din Generatia Z).

Serviciile de streaming video platite concureaza de mai multi ani cu platformele ce ofera gratuit continut generat de utilizatori, care uneori este mai dinamic, interactiv si captivant, si par sa piarda teren pe anumite segmente. Furnizorii de servicii de streaming video la cerere au dificultati pe partea de retentie a clientilor, mai ales a celor din generatiile mai tinere, care sunt tot mai exigenti in ceea ce priveste continutul si acorda mai multa atentie costurilor, ceea ce face ca brandurile active pe aceasta piata sa le castige tot mai greu loialitatea”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania, si lider al industriei de tehnologie, media si telecomunicatii.

Raportul arata ca patru din zece consumatori petrec mai mult timp urmarind continut video generat de utilizatori decat emisiuni TV si filme pe platformele de streaming video, in special in randul respondentilor din generatiile Millennials (60%) si Z (57%).

De asemenea, sapte din zece consumatori urmaresc cel putin un influencer din mediul online, in special cei din generatiile tinere, iar o treime dintre ei spun ca deciziile lor de cumparare au fost influentate de acestia.

Raportul Deloitte Digital Media Trends 2022 a fost realizat in randul a peste 2.000 de consumatori din Statele Unite.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL