loader

Vacanta aduce o noua serie de modificari fiscale

Probabil una dintre cele mai asteptate noutati ale verii este cea a stabilirii cotei TVA de 9% pentru paine si anumite produse de panificatie, precum si pentru anumite tipuri de faina, grau si secara. De asemenea, au fost introduse noi categorii de produse accizabile

În plus, se introduce un nou formular, cod 630 - „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

 

În Monitorul Oficial nr. 490 / 02.08.2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 16 / 30.07.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal - bugetare.

 

Printre cele mai importante modificari ale Codului Fiscal introduse prin aceasta Ordonanta se numara urmatoarele:

 

Titlul I – Dispozitii generale

 • Se introduc clarificari cu privire la dreptul de deducere a TVA in cazul contribuabililor care au fost declarati inactivi sau carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care persoana nu a avut un cod valabil de TVA, dar destinate operatiunilor care dau drept de deducere.
 • În cazul beneficiarilor care achizitioneaza bunuri / servicii de la contribuabili declarati inactivi / sau carora li s-a anulat inregistrarea in scopul de TVA si care nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferenta achizitiilor respective, se introduce o noua exceptie cu privire la categoriile de achizitii pentru care este permisa deducerea  cheltuielilor si a TVA aferenta.

Titlul II – Impozitul pe profit si Titlul V – Impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania

 • Se introduc modificari ca urmare a aderarii Croatiei la Uniunea Europeana incepand cu data de 1 iulie 2013.

Titlul VI – Taxa pe valoarea adaugata

 • Se introduce cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de paine si anumite specialitati de panificatie, precum si pentru anumite tipuri de faina, grau si secara – noile prevederi se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2013.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul societatilor comerciale, precum si cu privire la posibilitatea acestora de a solicita reinregistrarea in scopuri de TVA.
 • Se modifica prevederile cu privire la reinregistrarea in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.
 • Se introduc clarificari cu privire la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA inscrisa in decizia de anulare, precum si data de la care anularea inregistrarii produce efecte asupra furnizorului / prestatorului sau beneficiarului.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la inregistrarea / anularea inregistrarii in scopuri de TVA ca urmare a unei erori.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la stocarea electronica a facturilor.
 • Se introduc noi operatiuni pentru care se aplica masuri de simplificare, i.e. livrarea de energie electrica si transferul de certificate verzi – noile prevederi se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2013
 • Prevederile privind masurile de simplificare in cazul livrarii de cereale si plante tehnice, de energie electrica si transferul de certificate verzi se aplica pana la data de 31 decembrie 2018.

 

 

Titlul VII - Accize si alte taxe speciale – noile prevederi se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2013

 • Se modifica procentul garantiei aferente deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv de accize ce trebuie constituita de catre expeditorul inregistrat.
 • Se introduc prevederi cu privire la marcarea si colorarea uleiurilor uzate colectate de catre operatorii economici autorizati si utilizate pentru incalzire.
 • Se introduc noi categorii de produse supuse accizelor, printre care: bijuteriile de aur si/sau platina cu exceptia verighetelor, confectii din blanuri naturale, iahturi, alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, anumite tipuri de autoturisme, arme de vanatoare etc. Pentru aceste noi categorii de produse, precum si pentru produsele din cafea, se introduc clarificari cu privire la calculul si plata accizelor.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la platitorii de accize, pentru noile categorii de bunuri pentru care se datoreaza accize, precum si pentru cafea.
 • Se introduc clarificari cu privire la produsele accizabile retrase de pe piata pentru care se restituie accizele platite la cererea operatorului economic.
 • Se introduc noi prevederi cu privire la momentul exigibilitatii accizei in cazul iahturilor si autoturismelor din categoria produselor accizabile.
 • Se modifica nivelul accizei aplicabile in cazul alcoolului etilic.

Titlul IX2 - Contributii sociale obligatorii

 • Pentru persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului, din activitati de natura celor prevazute la articolul 52, alin. 1) din Codul Fiscal (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor civile, venituri din activitatea de expertiza contabila) si cele care realizeaza venituri din asocieri fara personalitate juridica, prevazute la articolul 13, litera e) din Codul Fiscal, se aduc clarificari cu privire la declararea contributiilor sociale individuale si la baza de calcul al contributiilor sociale.

Ordonanta de Guvern nr. 16 / 30.07.2013 aduce si modificari ale prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 64 / 2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome. De asemenea, aduce si modificari Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 9 / 2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Prevederile, altele decat cele mentionate ca intrand in vigoare la data de 1 septembrie 2013, intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii Ordonantei in Monitorul Oficial.

 

În Monitorul Oficial al Romaniei nr. 485 / 02.08.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 938 / 19.07.2013 pentru aprobarea formularului 630 - „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.


Se aproba formularul cod 630 - „Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”, precum si anexa „Situatie privind stabilirea contributiei lunare de asigurari sociale de sanatate”. Formularul se utilizeaza pentru stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru regularizarea sumelor datorate cu titlu de plati anticipate. Formularul se utilizeaza pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu anul fiscal 2012.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL