loader

Cele mai recente modificari ale legislatiei fiscale

In Monitorul Oficial nr. 528 / 22.08.2013 a fost publicata Hotararea Guvernului Romaniei nr. 613 / 14.08.2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571 / 2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44 / 2004

Cele mai importante modificari introduse prin acest act normativ se refera la urmatoarele:

  • Redefinirea din punct de vedere al impozitului pe profit si al impozitului pe venit a sumelor reprezentand contributiile la schemele de pensii facultative deductibile in limita a 400 EUR anual.
  • Stabilirea modului de conversie valutara in vederea determinarii categoriei valorice aferenta blanurilor, armelor si munitiilor, in functie de provenienta acestora.
  • Sunt eliminate prevederile privind situatiile in care distrugerea totala sau pierderea iremediabila de produse accizabile poate sa nu fie considerate eliberare pentru consum, daca acestea intervin in timpul in care se afla intr-un regim suspensiv de accize.
  • Este extinsa obligatia de a detine autorizatii pentru achizitii intracomunitare si operatorilor economici care doresc sa achizitioneze produse ce intra de la 1 septembrie 2013 in categoria produselor accizabile nearmonizate. Sunt mentionate si noi exceptii specifice de la aceasta obligatie.
  • Clarificarea regulilor si a procedurii prin care se poate beneficia de acciza redusa pentru berea produsa de micii producatori independenti. În plus, se mentioneaza si procedura prin care se poate solicita restituirea diferentei dintre acciza standard si nivelul redus.
  • Este stabilit nivelul garantiei maxime care poate fi constituita de catre antrepozitarii autorizati, pentru fiecare tip de produs accizabil in parte. De asemenea, se modifica nivelul si modul de calcul al garantiei datorata de expeditorii inregistrati. Este actualizata si procedura de aprobare a cererilor de reducere a garantiei.
  • Apar modificari privind procedura de incadrare a produselor energetice din punct de vedere al accizelor si sunt aduse clarificari cu privire la procedura de inregistrare a antrepozitarilor autorizati propusi pentru productia de produse energetice.

 

Modificarile introduse prin acest act normativ intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor privind produsele accizabile nearmonizate si a celor privind garantia aferenta expeditorilor inregistrati, care intra in vigoare de la 1 septembrie 2013.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL