Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Un pas inainte catre inovatie: aplicarea oportuna a facilitatii fiscale pentru activitatile de C&D in actualul context economic | DoingBusiness.ro
loader
Un pas inainte catre inovatie: aplicarea oportuna a facilitatii fiscale pentru activitatile de C&D in actualul context economic

Un pas inainte catre inovatie: aplicarea oportuna a facilitatii fiscale pentru activitatile de C&D in actualul context economic

Autori: Andra Casu, Partener, liderul departamentului Taxe directe, EY Romania si Teona Braia, Manager, Taxe directe, EY Romania

Legislatia fiscala din Romania ofera pentru anul in curs, in ciuda mutitudinii de modificari legislative din ultimii doi ani, un cadru bun prin care sunt sprijinite activitatile de cercetare-dezvoltare (C&D). Cu toate ca unele facilitati fiscale au fost modificate (spre exemplu, facilitatea fiscala pentru lucratorii din IT) pe linia asigurarii unor venituri mai mari la bugetul de stat, companiile au oportunitatea sa valorifice ceea ce a ramas inca valabil din sfera facilitatilor fiscale, iar beneficiile recunoscute pentru segmentul de C&D nu sunt deloc de neglijat.

Anul 2024 deschide noi orizonturi si provocari pentru companiile care desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare, fiind important din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, schimbarile propuse in cadrul BEPS 2.0 au potentialul de a revolutiona peisajul fiscal international, impunand un impozit minim global pentru marile companii multinationale (MNEs) cu o cifra de afaceri de peste 750 milioane euro anual. Aceste modificari vor avea un impact semnificativ asupra modului in care sunt gestionate operatiunile fiscale si strategiile de planificare ale MNEs.

BEPS 2.0 impune un impozit minim de 15% pentru companiile multinationale, urmand ca orice diferenta dintre impozitul efectiv si acest procent sa fie platit in tara in care se datoreaza, cu anumite exceptii. Astfel, orice element prin care se reduce baza impozabila, inclusiv facilitatile fiscale, ar putea duce la un impozit efectiv sub 15%, anuland astfel relevanta acestor stimulente fiscale. Desi impozitul minim global impus de BEPS 2.0 se va plati abia in 2026, acesta se aplica incepand cu anul 2024. Este relevant, prin urmare, pentru companiile care aplica facilitati fiscale sau care doresc sa le aplice (precum profitul reinvestit, supra-deducerea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare) sa aiba in vedere si acest aspect. Momentan, legiuitorul nu a venit sa clarifice aceste aspecte.

Anul acesta a marcat inchiderea anului 2017 din punct de vedere fiscal, intrucat pentru acesta s-a implinit termenul de prescriptie extinctiva. Practic, implinirea termenul de prescriptie a avut drept consecinta inchiderea caii pentru aplicarea retroactiva a facilitatii fiscale pentru anul 2017. Este important de precizat faptul ca suspendarea termenului de prescriptie in perioada pandemiei a condus la extinderea acestuia, oferind implicit si o extindere a termenului pentru care facilitatile fiscale pot fi aplicate retroactiv. In acest context, cu titlu de exemplu, precizam ca anul 2018 urmeaza sa se prescrie in martie 2025, ceea ce ofera companiilor posibilitatea revizuirii proiectelor de cercetare-dezvoltate initiate in trecut si identificarea acelora pentru care se poate aplica aceasta facilitate.

Nu in ultimul rand, putem spune ca in prima parte a acestui an a fost sedimentata noua procedura privind certificarea activitatilor de cercetare si dezvoltare de catre expertii desemnati, avand in vedere faptul ca exista deja certificari acordate. Fiind aplicabila din 2023, aceasta noua procedura a reprezentat o modalitate de consolidare si recunoastere a eforturilor de inovare ale companiilor si ofera o cale pentru accesarea intr-un mod mai sigur a beneficiilor fiscale aferente cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.

In lumina acestor provocari si oportunitati, consideram prioritara pentru companii analiza proactiva a potentialului aplicarii facilitatilor fiscale pentru C&D. O evaluare atenta a situatiei actuale si a optiunilor disponibile in domeniul C&D poate ajuta in optimizarea strategiei fiscale, maximizarea economiilor de costuri, dar si pozitionarea companiilor in randul unor angajatori inovatori.

Nu mai putin important este contextul global, in care domeniului cercetarii-dezvoltarii ii este recunoscut rolul primordial in avansul tehnologiei si al inovatiei, prin urmare, la nivel global, stimularea C&D si sustinerea prin masuri fiscale a depasit stadiul de trend, devenind parte esentiala a strategiilor de dezvoltare a companiilor si a guvernelor pe urmatorii ani.

Practica acestui inceput de an ne-a aratat ca limitarea facilitatii fiscale pentru sectorul IT a stimulat tot mai multe companii sa se orienteze catre oportunitatea de a aplica facilitatea de C&D.

In acest context, acum este momentul sa se analizeze proiectele prezente ale companiei si - de ce nu? - si cele din trecut (i.e., 2018 inclusiv, an care inca nu este prescris din punct de vedere fiscal) si acolo unde exista un element de noutate, inovatie, creativitate in activitatea desfasurata, este momentul sa se demareze o analiza de eligibilitate si cost-beneficiu in vederea concluzionarii asupra impactului pozitiv al aplicarii facilitatilor de C&D pentru companie.

 

                                                                                                                 ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences