loader
Trei impozite diferite pentru companii din 2024. Pe care il vor plati?

Trei impozite diferite pentru companii din 2024. Pe care il vor plati?

Autori: Andreea Mitirita, Partener PwC Romania si Florin Rizea, Senior Manager

Pe langa impozitul pe profit de 16%, din 2024, vor intra in vigoare impozitul minim pe cifra de afaceri, precum si impozitul minim global de 15%, iar companiile trebuie sa fie foarte atente si sa calculeze pentru plata carui impozit se califica. Impozitul minim global pe profit de 15% este o masura a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) la nivel global, care isi propune sa asigure astfel un nivel minim global de impozitare a grupurilor multinationale de intreprinderi si a marilor grupuri nationale. In UE, acest impozit este reglementat de o directiva, care a fost deja transpusa intr-un proiect de lege de catre Ministerul Finantelor si se afla acum in proces legislativ de adoptare in parlament.

Grupurile multinationale, precum si marile grupuri nationale care indeplinesc anumite conditii ale legii vor plati o cota de impozit pe profit de minim 15%. Aparent, intreprinderile din Romania nu sunt vizate de acest impozit minim din moment ce cota standard a impozitului pe profit local este de 16%. In fapt, diferitele ajustari care ar trebui efectuate pot duce la o cota efectiva de impozitare sub acest prag de 16%.

Pentru impozitul pe profit regulile de calcul raman aceleasi. Tot de anul viitor companiile din Romania care indeplinesc unele criterii privind marimea cifrei de afaceri vor datora acest impozit de 1%, daca suma nominala este mai mare decat cea rezultata din  calculul impozitului pe profit.

In noul episod PwC Romania Tax Talks, Andreea Mitirita, Partener PwC Romania, si Florin Rizea, Senior Manager au discutat despre aplicarea acestor impozite si implicatiile pentru companiile vizate de noile reguli, care, pe langa efortul financiar suplimentar, se vor confrunta si cu efortul de implementare a acestor prevederi care nu sunt deloc simple.

Urmariti episodul 3  al PwC Tax Talks: https://youtu.be/0B937nPzqPc

Principalele declaratii

In Romania, pe langa impozitul pe profit, cel clasic, de anul viitor vom avea si un impozit pe cifra de afaceri si impozitul minim global. Deci deja trei taxe, teoretic, pe aceleasi baze, mai putin sau mai mult.

Faptul ca in Romania avem o cota de impozitare de 16% nu ne salveaza automat. Companiile la nivel local trebuie sa-si faca un assessment, o analiza, daca sunt cumva influentate de acest impozit. Si, evident, apoi trebuie urmarita cumva corelarea ce se intampla la nivel de grup cu ce se intampla la nivel local.

Astfel, fiind un impozit nou cu reguli de calcul foarte complexe, companiile din Romania vor trebui sa aloce resurse pentru intelegerea acestor reguli, sa comunice cu grupul pentru a stabili responsabilitatile si a obtine informatiile relevante si estimeze costurile cu eventuale impozite suplimentare pe care sa le reflecte in diverse raportari financiare de grup. Specific, daca o companie din Romania face parte dintr-un astfel de grup, conform draftului de legislatie aceasta companie va trebui sa faca calculul.

Desi pare ca este un moment indepartat, in realitate deja din trimestrul unu din 2024 companiile care ar fi sub incidenta acestui impozit trebuie sa inceapa sa se pregateasca si chiar sa-si inregistreze anumite sume in situatiile financiare.

Cui se aplica? Se aplica grupurilor de companii care au venituri consolidate mai mari de 750 de milioane de euro. In jurisdictiile in care cota efectiva de impozitare este mai mica de 15% vor trebui sa plateasca un un impozit suplimentar pana la acest plafon de 15%. Pentru companiile din Romania care fac parte dintr-un grup multinational sau un grup local de dimensiunea aceasta, vor fi anumite implicatii in vederea calcularii, determinarii si, eventual, raportarii si platii.

Directiva le da dreptul statelor membre sa impuna un impozit local suplimentar. Si atunci companiile din Romania vor trebui sa stie cum se calculeaza acest impozit local, pentru ca ele vor trebui sa il declare pana la urma si sa il plateasca in eventualitatea in care sunt sub acest plafon de 15%.

In Romania avem momentan un draft al acestei legislatii care tocmai a fost aprobat de Senat acum cateva zile si din punct de vedere al parcursului legislativ, va trebui aprobat de Camera Deputatilor si apoi promulgat de presedinte pentru a fi publicat in Monitorul Oficial. Ne asteptam ca tot acest proces sa se incheie pana la finalul anului acestuia.

Din discutiile informale cu reprezentantii Ministerului Finantelor care fac parte din grupul de lucru ce s a ocupat cu transpunerea Directivei in legislatia noastra domestica, intelegem informal ca impozitul acesta minim pe cifra de afaceri va fi luat in considerare.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL