loader
Tranzitia energetica si securizarea materiilor prime vor fi motoarele pietei de M&A in sectorul energiei

Tranzitia energetica si securizarea materiilor prime vor fi motoarele pietei de M&A in sectorul energiei

Autor: Andreea Mitirita, Partener PwC Romania

Tranzitia energetica ramane, in 2023 si in viitorul apropiat, o prioritate pentru investitori si companii, care vor aloca fonduri atat pentru fuziuni si achizitii (M&A), cat si pentru dezvoltarea de proiecte de investitii in acest sector, cu scopul de a-si securiza lantul de aprovizionare, in special in ceea ce priveste energia regenerabila si mineralele de baza, reiese din raportul M&A Outlook 2023, realizat de PwC.

Desi, in 2022, volumele si valorile fuziunilor si achizitiilor in sectorul energiei, utilitatilor si resurselor (EU&R) la nivel global au scazut cu 17% si, respectiv, 37%, dupa un an 2021 record, din cauza crizei energetice si incertitudinilor generate de razboiul din Ucraina, activitatea de M&A a revenit la nivelurile anterioare pandemiei in sectoarele chimiei, petrolului si gazelor, energiei si utilitatilor.

Doar activitatea de fuziuni si achizitii in sectorul minier si al metalelor a ramas sub nivelurile pre-pandemice, in principal din cauza volumelor mai mici de tranzactii in Asia-Pacific si Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

Biocombustibilii si mineralele rare, targeturi pentru fuziuni si achizitii in 2023

Pe parcursul anului trecut, am vazut mai multe exemple de tranzactii care au implicat companii care converg in diferite sectoare sau subsectoare. Spre exemplu, companii chimice care au cumparat proiecte de energie regenerabila, companii de petrol si gaze care au achizitionat retaileri de energie electrica si producatori de echipamente auto care au cumparat sau si-au asigurat direct materia prima de la producatorii de minerale rare. Aceasta tendinta de convergenta va continua, aducand noi investitori pe piata de fuziuni si achizitii din EU&R si sporind complexitatea acesteia.

Companiile petroliere si-au aratat interesul de a dezvolta proiecte globale in domeniul biocombustibililor si se concentreaza pe achizitia de biogaz. In acelasi timp, marii jucatori vor cauta in continuare parteneriate strategice si vor fi din ce in ce mai interesati de preluari directe ale producatorilor si dezvoltatorilor de minereuri esentiale.

De asemenea, companiile petroliere vor continua sa-si regandeasca portofoliile de explorare si productie pentru a indeplini obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Totodata, investitiile in intregul lant valoric al mobilitatii electrice vor creste in 2023, potrivit raportului, pe masura ce furnizorii de energie si companiile de utilitati vor cauta sa creeze valoare din orice oportunitate, de la componentele bateriilor pana la operatorii de puncte de incarcare.

Si in Romania, sectorul energiei si utilitatilor a generat anul trecut o multitudine de tranzactii atat in domeniul energiei regenerabile, cu jucatori noi care au intrat pe piata prin preluarea unor proiecte aflate in dezvoltare, cat si in domeniul extractiei de gaze naturale, iar anul 2023 se preconizeaza a fi la fel de activ.

Tendinte la nivelul industriilor

In sectorul de petrol si gaze, incertitudinea pietei pe termen scurt si mediu, respectiv volatilitatea preturilor la materii prime, ritmul tranzitiei energetice, impactul impozitelor exceptionale si geopolitica, va favoriza tranzactiile de dimensiuni medii si mai mici care adauga noi capacitati, mai degraba decat tranzactii mai mari si transformationale. In cazul companiilor cu strategii de diversificare a tranzitiei energetice, fluxul de numerar puternic din hidrocarburi va continua sa alimenteze oportunitatile de investitii cu emisii reduse de carbon, precum energia regenerabila, incarcarea vehiculelor electrice, biocombustibilii si hidrogenul.

In industria extractiva, obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon vor continua sa stimuleze cererea de minerale rare pe fondul unei atentii crescute cu privire la securitatea aprovizionarii.

In industria chimica este asteptat un val de fuziuni si achizitii abia in a doua jumatate a anului 2023, pe fondul costurilor ridicate ale energiei si penuriei de gaze naturale care pun presiune atat asupra marjelor, cat si asupra capacitatii unor companii de a mentine fabricile deschise.

In sectorul de utilitati, companiile mari se orienteaza catre strategii de optimizare a portofoliilor, in principal prin eliminarea activelor secundare si a reorientarii capitalului catre teme legate de securitatea energetica, decarbonizare si tranzitie energetica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL