loader
Tranzitia de la asistenta medicala clasica la medicina predictiva: Instrumentele exista, dar inca lipseste reteta ce poate genera schimbarea. Care sunt provocarile?

Tranzitia de la asistenta medicala clasica la medicina predictiva: Instrumentele exista, dar inca lipseste reteta ce poate genera schimbarea. Care sunt provocarile?

Autor :Ruxandra Tarlescu, Partener PwC Romania

Tehnologia, cantitatile uriase de informatii si progresele in domeniul stiintei datelor creeaza oportunitati de predictie, prevenire si personalizare a tratamentelor care altadata erau imposibil de imaginat. Chiar si o estimare pesimista arata ca potentialele economii anuale obtinute prin utilizarea medicinei predictive s-ar ridica 26 de miliarde de dolari la nivel mondial, arata un raport al strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. 

Cercetatorii americani au descoperit ca utilizarea diagnosticelor moleculare de precizie sau a farmacogeneticii pentru sase afectiuni comune - cancer, diabet, boli de inima, hipertensiune, boli pulmonare si accident vascular cerebral - are un potential enorm de prevenire a bolilor prin identificarea persoanelor cu risc si prin facilitarea terapiei profilactice.

Astfel, o reducere cu 10% a incidentei bolilor prin medicina predictiva in urmatorii 50 de ani ar genera o valoare economica cuprinsa intre 33 si 114 miliarde de dolari, in functie de afectiune, sub forma unor vieti mai lungi si mai sanatoase, arata analiza PwC.

Ce presupune tranzitia catre medicina predictiva?

Un sistem de sanatate predictiv bine dezvoltat presupune o indrumare medicala a populatiei integrata in viata de zi cu zi. Aceasta ar cuprinde o intelegere a predispozitiei genetice a individului la boala si a factorilor de risc, a markerilor epigenetici si a biomarkerilor relevanti, a masurilor preventive, cum ar fi scanarile si monitorizarea regulata a sanatatii si a starii de bine. Iar atunci cand indivizii se imbolnavesc, acestia ar primi mai repede tratament, intr-un mod mai precis si cu rezultate mai bune si mai putine efecte secundare. Acordarea de ingrijiri s-ar extinde dincolo de rolurile traditionale din domeniul sanatatii, pentru a include specialisti din domenii adiacente, cum ar fi nutritia si fitnessul.

Intr-adevar, medicina a facut progrese prin imbunatatirea capacitatii de a oferi medicamentul potrivit pacientului, la momentul potrivit, insa inca se concentreaza in mare masura pe ingrijirea specializata a persoanelor care sunt deja bolnave. Totusi, 150 de directori din domeniul sanatatii intervievati in cadrul sondajului PwC „Future of health” au fost aproape in unanimitate de acord ca pana in 2035 asistenta medicala se va centra pe nevoile pacientilor si va fi personalizata, digitalizata si preventiva, cu solutii de asistenta medicala integrate perfect in viata de zi cu zi.

Prin intermediul analizei datelor, inteligentei artificiale si invatarii automate, informatiile pot fi valorificate pentru a prezice si a preveni bolile, a cerceta si dezvolta produse farmaceutice si abordari terapeutice precise, dar si pentru a evalua eficienta medicamentelor si a tratamentelor. Aceasta noua abordare va permite interventia intr-un stadiu timpuriu si mai putin costisitor, evitand diagnosticele eronate si tratamentele gresite. Totodata,  va deschide o noua etapa pentru perfectionarea, cercetarea si dezvoltarea medicamentelor si diagnosticelor.

De asemenea, un sistem de sanatate predictiv ar putea sa valorifice sistemele de monitorizare la domiciliu, dispozitivele si aplicatiile digitale pentru sanatate, toate acestea avand potentialul de a creste considerabil cantitatea de date in timp real care pot fi utilizate in scopuri de prevenire. De exemplu, in august 2022, guvernul SUA a acordat cercetatorilor 37 de milioane de dolari pentru a studia daca un Apple Watch si o aplicatie iPhone corespunzatoare pot contribui la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Ce spun pacientii?

Potrivit unui sondaj realizat de PwC in randul a 1.500 de persoane din sapte tari din Europa si Asia, 67% dintre respondenti au declarat ca sunt preocupati sau foarte preocupati de preventie, un sfert dintre acestia fiind motivati de prelungirea duratei lor de viata. Principalele afectiuni pe care respondentii le au in vedere atunci cand vine vorba de preventie sunt cancerul (73%), bolile cardiovasculare (60%), afectiunile neurodegenerative (52%) urmate de afectiunile metabolice (44%), tulburarile psihice (39%) si afectiunile inflamatorii (31%).

Pe de alta parte, printre barierele in calea prevenirii se numara incapacitatea de a plati pentru aceste servicii (50%), lipsa de intelegere a preventiei (23%) si lipsa accesului la preventie (20%).

Confidentialitatea datelor ramane o provocare

Desi criza COVID-19 a accelerat discutiile privind infrastructura si schimbul de date, legile privind confidentialitatea datelor si normele antitrust inca inhiba dezvoltarea sanatatii predictive.

De exemplu, in China, persoanele fizice nu isi detin datele, iar utilizarea acestora este considerata un bun national. In Scandinavia, indivizii sunt proprietarii datelor lor si pot opta sa nu le impartaseasca, dar exista o dorinta uriasa de a le impartasi pentru a conduce cercetari in medicina. In alte tari, cum ar fi SUA, neincrederea in companiile farmaceutice si de tehnologie afecteaza disponibilitatea oamenilor de a partaja datele.

Insa datele pot fi extrem de utile: De exemplu, un software bazat pe inteligenta artificiala dezvoltat de PwC Elvetia in colaborare cu reteaua de medici NeuroTransData prezice eficienta oricarui tratament pentru scleroza multipla la fiecare pacient. Algoritmul acestei solutii se bazeaza pe mai mult de zece ani de dovezi obtinute de la 25.000 de pacienti implicati in diferite forme de tratament pentru aceasta afectiune.

Ce ramane de facut?

Companiile farmaceutice trebuie sa decida daca se vor concentra pe dezvoltarea si furnizarea de solutii de medicina predictiva sau daca vor fi doar mediatori de date pentru a oferi solutii pacientilor.

Furnizorii de asistenta medicala primara sunt cel mai adesea punctul initial de interactiune al pacientului. Maximizarea capacitatii acestora de a ghida activitatile de prevenire a bolilor pacientilor va necesita o perfectionare a competentelor.

Intre timp, indivizii vor trebui sa devina proactivi in ceea ce priveste bunastarea si prevenirea si sa isi asume responsabilitatea pentru sanatatea lor, inclusiv sa se implice in mod activ in deciziile privind tratamentul.

Un lucru este sigur: un sistem de sanatate predictiv necesita o abordare sistemica in care sa colaboreze toate partile interesate: furnizorii de servicii medicale, beneficiarii, companiile farmaceutice, firmele de tehnologie, guvernele si organizatiile sociale. Nu in ultimul rand, se contureaza o alta nevoie: stimularea adoptarii instrumentelor digitale de catre beneficiari si constientizarea avantajelor pe care le pot obtine din schimbul si analiza datelor.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL