loader
Piata locala de capital privat si de capital de risc este mai putin dezvoltata decat cea din Europa Centrala si de Est si din Europa in domeniul colectarii de fonduri („fundraising”)

Piata locala de capital privat si de capital de risc este mai putin dezvoltata decat cea din Europa Centrala si de Est si din Europa in domeniul colectarii de fonduri („fundraising”)

Este nevoie de finantatori mai diversificati si de o baza de investitori mai puternica pentru a-si atinge potentialul

Piata de capital privat (private equity – PE) si de capital de risc (venture capital – VC) din Romania este mult mai putin dezvoltata decat cea din Europa Centrala si de Est (ECE) si decat intreaga industrie de profil europeana in domeniul colectarii de fonduri („fundraising”), cu un total de 128,2 milioane de euro colectate intre 2018 si 2021, comparativ cu 7.288 de milioane de euro la nivelul ECE, conform raportului Asociatiei Romane de Private Equity (Romanian Private Equity Association - ROPEA) pentru anul 2021 si pentru prima jumatate a anului 2022, efectuat de ROPEA si Deloitte Romania, pe baza datelor furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociatii globale de PE si VC, si a informatiilor publice disponibile. Volumul scazut al pietei locale se explica in principal prin lipsa diversificarii finantatorilor, tinand cont de faptul ca piata romaneasca este puternic dependenta de sursele guvernamentale, incluzand aici si institutii financiare internationale precum Fondul European de Investitii (EIF) sau Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care au reprezentat 61% din toate fondurile colectate intre 2018 si 2021, urmate de afacerile de familie (family offices) si persoanele fizice (34%), precum si de alte tipuri de investitori, cum ar fi fondurile de pensii, bancile si alti manageri de active si fonduri suverane, care au reprezentat doar 6% din totalul fondurilor colectate. Peisajul din ECE este mai diversificat, sursele guvernamentale reprezentand 39% din toate fondurile colectate la nivelul regiunii intre 2018 si 2021, urmate de investitorii corporativi, fondurile de pensii, bancile si alti manageri de active si fondurile suverane (38%), family offices si persoane fizice (13%), precum si fondurile de fonduri – funds of funds (10%).

Pe de alta parte, economia locala ofera oportunitati atractive pentru jucatorii locali si regionali, conform raportului, insa, pentru ca tara noastra sa-si atinga potentialul in acest domeniu, este nevoie sa-si dezvolte o baza mai puternica de investitori locali. Contextul actual, marcat de lansarea recenta a Fondului pentru Redresare (Recovery Equity Fund), un program in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta, care presupune alocarea a 400 de milioane de euro catre manageri de fonduri, este optim pentru dezvoltare, indica raportul, insa distribuirea fondurilor depinde de existenta co-investitorilor, inclusiv a furnizorilor locali de capital, precum fondurile de pensii, corporatiile sau persoanele fizice.

Acest raport cuprinzator, care este o sursa excelenta de informatii pentru investitorii profesionisti, antreprenori si autoritati, confirma evaluarile anterioare ale ROPEA privind stadiul pietei locale de profil, care subliniaza ca avem nevoie de o dezvoltare semnificativa pentru a ajunge la un nivel comparabil cu cel al regiunii si cu cel european. Vom continua sa promovam in randul antreprenorilor locali si al autoritatilor romanesti rolul investitorilor financiari, care pot contribui semnificativ la crearea de locuri de munca si la cresterea PIB-ului prin capitalul financiar si uman pe care il investesc in businessuri, prin expertiza de marketing si capacitatile organizationale. Sectoare precum IT, tehnologie, servicii medicale, impact «verde» si social s-au dezvoltat semnificativ si ofera premisele unor avantaje competitive clare economiei noastre si investitorilor care decid sa le sprijine”, a declarat Horia Manda, Presedintele Consiliului Director al ROPEA.

Piata romaneasca are un mare potential de a dezvolta businessuri care pot deveni jucatori importanti la nivel local si regional, iar ecosistemul de capital privat din Europa Centrala si de Est se afla intr-o situatie ideala pentru a sprijini trecerea jucatorilor locali mici si mijlocii la nivelul urmator. In plus, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali si de guvernanta – ESG - in decizia de a investi reprezinta o oportunitate atat pentru investitori, cat si pentru beneficiari. Dar, pentru ca piata locala sa se dezvolte, este necesara o diversificare a surselor de finantare, nevoie care a fost evidentiata si de jucatorii relevanti pentru acest domeniu pe care i-am intervievat in etapa de documentare pentru acest raport", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Reportul integral este disponibil pe site-ul ROPEA.

Despre ROPEA

ROPEA este o organizatie independenta, non-profit, care promoveaza interesele industriei romanesti de Private Equity si Venture Capital. Colaboram pentru a furniza capital, a debloca potentialul, a dezvolta afaceri si a furniza randamente sporite investitorilor. ROPEA a fost infiintata initial in 2005 ca SEEPEA - Asociatia de Private Equity din Europa de Sud-Est - cu un rol regional de a educa si promova o mai buna intelegere a importantei capitalului de private equity pentru economiile din Europa de Sud-Est, in sprijinul antreprenoriatului, inovatiei si dezvoltarii.

Odata cu cresterea importantei sectorului de private equity si venture capital in tarile din Europa de Sud-Est, asociatia a devenit orientata spre teritoriul national incepand din 2019 si reprezinta interesele industriei romanesti de private equity si venture capital. Misiunea ROPEA este de a interconecta comunitatea de Private Equity si Venture Capital, de a ajuta la dezvoltarea industriei de Private Equity si Venture Capital si de a reprezenta interesele lor. De asemenea, ne propunem sa imbunatatim eficienta sectorului prin cresterea gradului de constientizare si prin largirea accesului la acesta, demonstrand rolul pozitiv al industriei noastre in economia romaneasca.

Pentru a afla mai multe despre ROPEA va rugam sa accesati https://ropea.ro/about-ropea/.

Despre Deloitte

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL