loader
Transformarea digitala in HR, in scadere in companiile din Romania

Transformarea digitala in HR, in scadere in companiile din Romania

Preocuparea scazuta a companiilor din Romania fata de digitalizarea proceselor HR nu face altceva decat sa confirme ultima pozitie pe care o ocupa Romania in topul digitalizarii din Uniunea Europeana, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) privind Indicele economiei si societatii digitale – DESI 2018.

Mesajul departamentelor de HR este ca nu sunt prea dispuse sa se schimbe si sa se modernizeze, desi digitalizarea si automatizarea inlocuiesc seturile de competente existente intr-un ritm tot mai crescut. Asta in contextul pietei din Romania, unde 60% dintre companii nu au facut din transformarea digitala partea centrala a strategiei lor de business, doar 4 din 10 companii  considerand digitalizarea o prioritate, dupa cum reiese din studiul “Barometrul Digitalizarii” realizat de Valoria.

Iata ce releva studiul “Tendinte si provocari in HR 2018”, realizat de Valoria in parteneriat cu Business Mark, despre viziunea digitala a functiilor HR in companiile din Romania.

Automatizarea proceselor de HR, in scadere

Daca 59% dintre companiile respondente spun ca folosesc programe software pentru administrarea resurselor umane, 53% folosesc programe software pentru pontaj (fata de 60% in 2017) iar 50% folosesc programe software pentru salarizare (fata de 55% in 2017). Doar 25% utilizeaza un software pentru managementul performantei angajatilor, 16% au un soft pentru recrutare, iar 13% au un software pentru managementul programelor de compensatii si beneficii. Interesant este ca aceste procente au scazut fata de anul trecut, desi vorbim din ce in ce mai mult despre digitalizarea intreprinderilor, iar procesele HR sunt in centrul fiecarei organizatii. Un procent in crestere este cel de 19% pentru soft pentru managementul cursurilor si perfectionarii angajatilor, fata de 13% in 2017.

Remarcam si in 2018 aceeasi tendinta a companiilor de a folosi solutii informatice punctuale, care abordeaza un anumit proces in mod individual (ce salarizare, pontaj etc.), fara a putea vorbi de integrarea acestor procese intr-un tool unitar, mult mai puternic si efficient. Tocmai aceasta ar fi o componenta cheie in procesul transformational catre intreprinderea digitala a viitorului.

Jumatate dintre companii vad un impact pozitiv al tehnologizarii HR

La fel ca anul trecut, si la editia din 2018, jumatate dintre companiile respondente spun ca sistemele/procesele existente de gestionare a recrutarii au un impact pozitiv asupra capacitatii companiei de a furniza un HR eficient, iar 37% in 2018 fata de 40% in 2017 considera ca nu au niciun impact. Interesant este faptul ca 13% dintre companii considera ca utilizarea tehnologiei in HR are un impact negativ, fata de 9% in 2017.

Dintre companiile respondente, 44% in 2018 fata de 47% in 2017 considera ca utilizarea tehnologiei in HR este de importanta crescuta pentru masurarea performantei departamentului de Resurse Umane, 37% anul acesta fata de 28% anul trecut sunt indecise sau cred ca este doar oarecum importanta si 12% fata de 19% considera ca este un element-cheie cu importanta critica.

Inteligenta artificiala in HR, acum sau peste 10 ani?

Desi la nivel global trend-ul este din ce in ce mai pronuntat pentru automatizarea sarcinilor de rutina prin inteligenta artificiala, doar 25% dintre companiile din Romania in 2018 fata de 30% in 2017 cred ca perioada in care tehnologii precum inteligenta artificiala si automatizarea proceselor vor fi suficient de avansate pentru a influenta functia de HR este de 2-5 ani, pe cand 13% fata de 8% spun ca acest lucru se intampla chiar in momentul de fata, iar 19% fata de 17% se asteapta ca aceasta perioada sa fie de 6-10 ani.

44% dintre companii considera ca inteligenta artificiala este una dintre cele mai importante tendinte care va schimba semnificativ functia de HR, in timp ce 38% fata de 47% in 2017 considera aplicatiile mobile si social media un trend care influneteaza functia HR.

Bugetul de digitalizare a functiunii de HR

Aproape 7 din 10 companii spun ca au aproximativ acelasi buget ca si anul trecut alocat pentru digitalizarea functiei de HR, 7% au crescut acest buget cu mai mult de 20% in 2018, iar 6% au avut o crestere cu mai putin de 20%. Totusi pentru 12% dintre companii acest buget a scazut in 2017 cu mai mult de 20% fata de anul trecut, in timp ce 6% au avut o scadere cu mai putin de 20% a acestui buget.

Concluzie

O posibila explicatie pentru scaderea interesului in digitalizarea proceselor HR se poate regasi in contextul economic si politic actual, in care 27% dintre companii spun ca nu fac investitii in a doua parte a anului 2018 fata de numai 18% in prima parte a anului, conform studiului Valoria “Evolutia afacerilor in Romania in 2018“.

Insa, in aceasta lupta pe talentele din piata este probabil sa castige companiile care exploateaza tehnologia pentru a utiliza la maximum potentialul datelor din sistemele lor de resurse umane. Cum ne pregatim angajatii pentru meseriile viitorului daca nu avem un HR adaptat viitorului?

 

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL