loader
Topul pozitiilor pentru care angajatorii gasesc greu candidati: inginerii din constructii,oamenii de vanzari, contabilii si inginerii din productie sunt specialistii cel mai greu de recrutat

Topul pozitiilor pentru care angajatorii gasesc greu candidati: inginerii din constructii,oamenii de vanzari, contabilii si inginerii din productie sunt specialistii cel mai greu de recrutat

Inchiderea unei pozitii poate dura intre o luna si 5 luni

Specialistii continua sa fie categoria de candidati cel mai greu de recrutat, in special in domenii precum constructii, financiar – contabil sau productie, acolo unde, in general, angajatorii se confrunta cu un deficit de talente. Cu cat nivelul de specializare este mai nisat, cu atat timpul necesar gasirii candidatilor potriviti creste, astfel incat, pentru anumite pozitii, inchiderea unui proces de recrutare poate dura si pana la 5 luni

Incepand cu anul trecut, am observat o cerere in crestere pentru specialisti din domeniul constructiilor, ingineri cu experienta in proiecte de infrastructura, instalatii ori constructii civile. Totodata, specialistii cu profil de vanzari (sales representative, area sales representative / manager, account manager, regional sales manager, key account manager), cei din financiar - contabil (contabil / economist, financial analyst, financial controller), dar si specialistii din zona de productie (inginer de proces, inginer automatist, inginer mecanic, inginer electronist etc.) raman in topul celor mai cautati candidati. Pe anumite segmente, chiar si anul acesta, cererea companiilor este mai mare decat ce ofera piata, de aici si dificultatea in a identifica si a atrage candidatii vizati pentru pozitiile deschise in companie”, spune Olivia David, Recruitment Manager in cadrul Skilld, agentia de recrutare a eJobs Romania, specializata pe proiecte de recrutare pentru pozitii white collar (roluri ce au ca cerinta studii superioare) si gold collar (profesionisti cu inalta calificare in domenii la mare cautare).

De la inceputul anului si pana acum, peste 40.000 de joburi pentru absolventi cu studii superioare au fost postate pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Aproape 30% dintre acestea s-au adresat specialistilor din retail. Urmatoarele domenii cu cele mai multe joburi pentru candidatii din segmentul white collar sunt servicii, call center / BPO, financiar – bancar, constructii si IT / telecom. Celor 40.000 de joburi pentru cei care au studii superioare li se mai adauga alte 20.000 care se adreseaza studentilor in curs de finalizare a studiilor superioare.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel national pentru angajatii care ocupa pozitii de specialisti este de 5.000 de lei. Acest nivel reflecta media neta lunara, pentru toate domeniile de activitate si toate judetele din Romania.

Cu 500.000 de aplicari inregistrate de la inceputul anului si pana acum, specialistii cu un nivel de senioritate mai mare de 5 ani sunt penultimii in clasamentul celor mai activi candidati, inaintea celor din segmentul de varsta 45+. “Vorbim, in mare parte a cazurilor, despre candidati pasivi. Cu alte cuvinte, au deja un job care le intruneste multe dintre criteriile importante pentru ei si nu sunt in mod necesar dornici de schimbare. Cu alte cuvinte, nu aplica, nu sunt mereu la curent cu oportunitatile din piata si sunt destul de greu de convins sa faca o mutare in cariera. Pentru astfel de pozitii, angajatorii sunt nevoiti sa apeleze la o strategie de recrutare mai complexa decat in cazul joburilor entry level. De aceea, in portofoliul nostru, pe langa recrutarea traditionala, am adaugat servicii de executive search, career transition si outplacement (serviciu oferit angajatilor afectati de concedieri si reduceri de personal) sau centre de evaluare a candidatilor”, explica Olivia David.

Skilld a fost lansat in anul 2021 si, pana in prezent, a derulat proiecte de recrutare specializata pentru clienti din industrii precum outsourcing / BPO, farma, constructii, inginerie, FMCG si IT&C.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 25.000 de locuri de munca.

                                                                                                              ***

Despre eJobs

eJobs este cea mai de incredere platforma de locuri de munca din Romania, prin care ai acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pe eJobs, toate companiile sunt verificate, ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de data, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL