loader

Tichetele de masa si asigurarile medicale, principalele beneficii acordate de angajatorii romani

Tichetele de masa, asigurarile medicale sau concediul de odihna suplimentar reprezinta principalele beneficii oferite de angajatorii din Romania, reiese din studiul 'Beneficii acordate de angajatorii romani comparativ cu practicile din regiune', realizat de compania Accace SRL si remis joi AGERPRES.

'In Romania, principalele beneficii pe care angajatorii le acorda salariatilor sunt tichetele de masa, asigurarile medicale sau abonamentele la clinici private, concediu de odihna suplimentar, telefon mobil, programe de teambuilding, laptop, decontarea cheltuielilor de transport, cadouri pentru copii cu diverse ocazii (1 iunie, Craciun), programe de formare profesionala etc. Romania nu difera foarte mult de alte tari din regiune care au facut obiectul studiului, in ceea ce priveste tipul de beneficii acordate salariatilor.

 

Astfel, in Cehia se ofera in principal tichete de masa, telefon mobil, laptop, programe de formare profesionala, in Ungaria — tichete de masa, cardul de vacanta 'Szechenyi', decontarea cheltuielilor de transport sau subventie pentru invatamant/educatia copiilor, iar in Polonia — servicii medicale private, tichete de masa, activitati sportive sau masina', se arata in studiu.


Potrivit documentului, valoarea tichetelor de masa a fost majorata in Romania, incepand cu luna mai 2015, de la 9,35 lei la 9,41 lei, crestere care nu a fost insa resimtita cu adevarat de salariati.


'De exemplu, intr-o luna cu 20 de zile lucratoare, un salariat din Romania primeste in prezent tichete de masa in valoare de aproximativ 188,2 lei (aproximativ 42 de euro), cu doar 1,2 lei mai mult decat inainte de luna mai. In Republica Ceha, valoarea unui tichet de masa este de 100 de coroane, astfel ca un salariat poate primi ca beneficiu intr-o luna cu 20 de zile lucratoare, maximum 2.000 de coroane (aproximativ 74 de euro). Spre deosebire de celelalte tari care au facut obiectului studiului, in Slovacia, acordarea tichetelor de masa este obligatorie prin lege. Mai exact, angajatorii trebuie sa le asigure salariatilor hrana, fie in regim de cantina, fie sub forma de tichete de masa, cea de-a doua varianta fiind cel mai des intalnita in practic', se mai spune in studiu.


La nivel de regiune, majoritatea tarilor acorda tichete de masa nu doar in formatul clasic, pe hartie, ci si in format electronic, sub forma de card.


'In Romania, conceptul de tichete de masa electronice a fost introdus spre sfarsitul anului 2013, si ulterior in luna februarie 2014 a intrat in vigoare legea care permite utilizarea cardurilor de masa. La aproape un an distanta, respectiv in luna ianuarie 2015, au fost publicate si normele metodologice de aplicare a legii, insa, cu toate acestea, in prezent angajatorii nu pot acorda inca tichete de masa pe suport electronic. In Polonia, angajatorii acorda tichete de masa electronice inca din anul 2004, iar in Ungaria incepand cu anul 2012, in Republica Ceha se acorda efectiv din septembrie 2013, iar in Slovacia tichetele de masa pot fi acordate si electronic, insa nu e o practica foarte raspandita', se mentioneaza in studiu.


Autorii studiului sustin, totodata, ca un program eficient trebuie vazut ca un sistem de recompensare total, care include toate cele cinci elemente cheie menite sa sporeasca implicarea angajatilor si angajamentul acestora fata de obiectivele organizationale.
'Pentru a fi cu adevarat eficiente, este recomandat ca angajatorii sa introduca in politica de recompensare a salariatilor o schema flexibila de beneficii, dand astfel posibilitatea angajatului sa isi aleaga singur beneficiul dorit', concluzioneaza studiul citat.


Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tanasescu, editor: Andreea Marinescu)
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES