loader
TBI Bank a incheiat 2021 cu cele mai bune rezultate financiare

TBI Bank a incheiat 2021 cu cele mai bune rezultate financiare

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale TBI Bank arata cel mai mare profit net din istorie, de 27.5 milioane de euro in 2021, cu 39% mai mult decat rezultatul inregistrat in 2020

In ultimii ani, lumea s-a confruntat cu provocari neasteptate - cand impactul pandemiei a inceput sa se atenueze, au urmat evenimentele tragice din Ucraina. Aceasta perioada a fost dificila pentru orice companie, dar unele s-au dovedit a fi mai reziliente decat altele. TBI Bank a lansat o multime de produse si initiative noi, s-a concentrat pe clientii sai si a continuat sa dezvolte o echipa puternica pe principalele piete unde opereaza, iar rezultatele nu au intarziat.

Rezultatele financiare consolidate neauditate ale TBI Bank arata cel mai mare profit net din istorie, de 27.5 milioane de euro in 2021, cu 39% mai mult decat rezultatul inregistrat in 2020. Pe tot parcursul anului, tot mai multi parteneri din toate industriile au optat pentru solutia Cumpara acum, plateste mai tarziu, iar la finalul anului 2021 reteaua TBI Bank depasea 14.000 de comercianti parteneri.

Compania s-a adaptat rapid la schimbarile pietei si la preferintele consumatorilor, ceea ce a ajutat atat activitatea in segmentul retail, cat si in cel al IMM-urilor, sa creasca peste tendintele pietei si sa contribuie pozitiv la rezultatele in ansamblu.

Fiind unul dintre liderii din Europa de Sud-Est in ceea ce priveste finantarile retail si de tip BNPL, TBI Bank a gestionat anul trecut aproape 1,25 milioane de cereri de finantare in Bulgaria si Romania si a acordat aproape 500.000 de imprumuturi. Cresterea poate fi observata atat in sectorul de retail, cat si in cel al IMM-urilor din Bulgaria si Romania deoarece activele totale ale bancii au crescut cu aproape 30%, ajungand la 710 milioane euro, iar portofoliul de imprumuturi a ajuns la 544 milioane euro la sfarsitul anului. Romania, cea mai mare piata unde activeaza TBI Bank, a fost lider din perspectiva cresterii (38% in Romania; 32% in toate pietele) si a contributiei la performanta companiei in ansamblu.

In contextul acestor rezultate pozitive, veniturile TBI Bank au crescut cu 24%, pana la 124 de milioane de euro, in principal datorita cresterii cu 14% a veniturilor nete din dobanzi. Profitul operational a ajuns la 96 de milioane de euro in 2021, in crestere cu aproape 30% de la an la an, iar profitul inainte de impozitare s-a ridicat la 34,6 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din 2020. Cresterea cu 19% a cheltuielilor generale si administrative ale bancii, pana la 61 de milioane de euro, a fost determinata in principal de evolutia accelerata a portofoliului de imprumuturi si de investitiile in noi linii de business si piete.

De asemenea, portofoliul de depozite al TBI Bank a ajuns la 411 milioane de euro la sfarsitul anului, demonstrand o crestere solida, cu mult peste performanta pietei. TBI a ramas un partener de incredere pentru persoanele care cauta un randament bun pentru economiile lor. O crestere impresionanta a fost inregistrata in Romania, unde banca si-a marit portofoliul de depozite de retail cu 53%, in timp ce piata in general a fost in scadere.

La sfarsitul anului 2021, banca avea o pozitie solida atat pe partea de capital, cat si in ceea ce priveste lichiditatea. Pe baza consolidata, rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 23% si rata de acoperire a lichiditatii (LCR) a fost de 376%, de peste 3,5 ori mai mare raportat la limita reglementata. Operatiunile TBI Bank au fost sustinute de disciplina in gestionarea costurilor (49% din raportul costuri/venituri), ceea ce a permis ca rentabilitatea portofoliului de lucru (ROWP) sa ajunga la 27%, rentabilitatea activelor (ROA) la 4,3% si rentabilitatea capitalului propriu la 18.4%. Acest lucru plaseaza din nou TBI Bank in topul celor mai profitabile banci din Europa de Sud-Est.

Rezultatele noastre record din 2021 reflecta munca exceptionala a intregii echipe TBI, care imbunatateste in mod constant produsele si serviciile noastre pe toate pietele de activitate, pentru a satisface nevoile in continua schimbare ale clientilor nostri”, spune Petr Baron, CEO-ul TBI. „2021 marcheaza o etapa importanta in istoria organizatiei noastre: intrarea pe noi piete - Lituania si Grecia. Privim cu incredere spre 2022, un an in care ne vom mentine pozitia de lider BNPL in Europa de Sud-Est si vom continua sa depasim standardele din sectorul bancar. Si, bineinteles, ne vom continua eforturile de sustinere a colegilor si prietenilor din Ucraina, care trec prin momente atat de dificile.”

Despre TBI Bank

TBI Bank este o banca de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est si lider BNPL in regiune, care se adreseaza consumatorilor, comerciantilor si IMM-urilor, oferind finantare si servicii suplimentare integrate prin intermediul unei retele largi de canale si platforme "phygitale". In prezent, opereaza in Bulgaria, Romania, Grecia, Germania si Lituania. Prin diverse canale digitale, o retea proprie de 300 de sucursale si parteneriate de incredere mai mult de 14.000 de comercianti si retaileri mici si mari, TBI are un portofoliu de 2 milioane de clienti in 2021 si a acordat aproape 500.000 de imprumuturi. Modelul sau de afaceri de succes si abordarea orientata spre client au dus TBI Bank in topul celor mai profitabile si eficiente banci din Europa de Sud-Est.

Autori

foto
TBI BANK EAD SOFIA - SUCURSALA BUCURESTI