loader
Taxa pe carbon (CBAM), o noua taxa aplicabila la nivelul UE asupra importurilor de produse poluante

Taxa pe carbon (CBAM), o noua taxa aplicabila la nivelul UE asupra importurilor de produse poluante

Noua taxa CBAM a aparut in contextul in care Uniunea Europeana si-a redus substantial emisiile interne de gaze cu efect de sera

• Taxa pe carbon este aplicabila de la 1 octombrie 2023

• Ce se va intampla in perioada de tranzitie (1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2025) cu  taxa pe carbon?

• Care este metodologia de calcul a emisiilor

• Obtinerea accesului la aplicatia CBAM / obligatii de inregistrare

• Obligatii de raportare – ce informatii vor fi raportate de catre declarantul autorizat

• Ce sunt certificatele CBAM?

Pentru a-si pastra competitivi producatorii, dar si pentru a evita relocarea productiei din Uniunea Europeana in tarile terte, Comisia Europeana introduce o taxa pe carbon aplicabila importurilor de produse din industrii intens poluante, din urmatoarele sectoare: ciment, fonta, fier si otel, aluminiu (de exemplu, minereu de fier, tuburi, tevi, rezervoare, constructii si parti de constructii, suruburi, piulite), ingrasaminte, energie electrica si hidrogen, toate acestea fiind considerate „produse CBAM”.

In luna mai a acestui an, a fost publicat Regulamentul (UE) 956/2023 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontiera, asa numita Taxa pe Carbon (CBAM), aplicabila de la 1 octombrie 2023.

Noua taxa CBAM a  aparut in contextul in care Uniunea Europeana si-a redus substantial emisiile interne de gaze cu efect de sera, dar emisiile de gaze cu efect de sera incorporate in importurile catre UE au fost in crestere. Prin aceasta taxa CBAM se urmareste combaterea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, prin asigurarea unor preturi echivalente ale carbonului pentru importuri si pentru produsele interne”, a precizat Mihai Petre, Director, Global Trade, EY Romania.

Perioada 1 octombrie 2023 - 31 decembrie 2025 este definita ca perioada de tranzitie, in care importatorii vor avea obligatii de raportare a emisiilor incorporate in produsele CBAM importate, fara obligatia de plata a unei taxe.

Informatiile vor fi raportate de catre declarant intr-o baza de date electronica ce va fi pusa la dispozitia declarantilor de catre Comisia Europeana –  Registrul Tranzitoriu CBAM.  Importatorii acestor produse CBAM vor trebui sa se inregistreze fie individual, fie prin intermediul reprezentantului indirect (in cazul in care importatorul nu este stabilit intr-un stat membru sau declaratia vamala este depusa prin reprezentare indirecta).

Prima raportare trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2024, pentru marfurile importate in cel de-al patrulea trimestru al anului 2023.

Pentru  perioada de tranzitie, importatorii vor avea numai obligatii de raportare a emisiilor incorporate in produsele CBAM importate, fara obligatia de plata a vreunei taxe. Rapoartele vor fi depuse prin Registrul tranzitoriu CBAM, un sistem interoperabil cu sistemele vamale existente si cu sistemul de gestionare uniforma a utilizatorilor si de semnatura digitala”, a explicat Adriana Nedelescu, Senior Consultant, Global Trade, EY Romania.

Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu anul 2026, pe langa obligatia de raportare importatorii de produse CBAM vor fi obligati sa achizitioneze „certificate CBAM”, pentru a-si acoperi emisiile de carbon pe care vor trebui sa le restituie autoritatilor pana la 31 mai al fiecarui an, prin intermediul Registrului CBAM. 

Pretul certificatelor va fi calculat in functie de media preturilor de inchidere ale certificatelor EU ETS pe platforma de licitatie pentru fiecare saptamana calendaristica si va fi exprimat in euro pe tona de dioxid de carbon.

Incepand cu anul 2026, importatorii de produse CBAM vor trebui sa achizitioneze „certificate CBAM” pentru a-si acoperi emisiile de carbon, la preturi corespunzatoare pretului actual al carbonului din Uniunea Europeana. Totodata, pentru a putea importa marfuri supuse regulamentului CBAM, orice importator stabilit intr-un stat membru va trebui sa detina statutul de declarant autorizat in cadrul CBAM”, a explicat Anca Manea, Senior Consultant, Comert International, EY Romania.

In ceea ce priveste penalitatile, sanctiunea pentru nerestituirea de catre un declarant autorizat a certificatelor CBAM este identica cu sanctiunea prevazuta in Directiva de stabilire a unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, conform regulilor aplicabile in anul respectiv. Cu toate acestea, in cazul in care marfurile au fost introduse in UE de catre o persoana neautorizata, cuantumul acestor penalitati va fi de trei pana la de cinci ori mai mare decat penalitatea mentionata in aceasta directiva.

La nivel international, inclusiv in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului au loc discutii contradictorii privind legalitatea acestei masuri, precum si a costurilor implementarii acesteia pentru partile implicate.

Banca Mondiala a calculat un Indice de expunere CBAM, pentru fiecare tara, utilizand informatii cum ar fi intensitatea emisiilor de carbon si exporturile de produse CBAM. Acest indice a fost conceput pentru a identifica tarile cu o expunere ridicata la taxa CBAM si ofera agentilor economici un instrument de comparatie a nivelului costurilor cu aceasta taxa la importul din diverse tari terte”, a explicat Daniela Neagoe, Senior Manager, Global Trade, EY Romania.

In acest context, recomandarea expertilor EY este de a demara cat mai repede analiza impactului acestor modificari asupra activitatii agentilor economici avand in vedere cel putin urmatoarele actiuni:

- Demararea unei analize a impactului CBAM raportat la activitatea desfasurata, dar si in functie de importurile efectuate;

- Revizia contractelor cu furnizorii, contactarea acestora in vederea obtinerii informatiilor necesare, dar si notificarea acestora cu privire la obligatiile incidente CBAM;

- Determinarea/validarea codurilor tarifare si a tarii de origine pentru bunurile importate care ar putea sa intre sub incidenta CBAM;

- Obtinerea accesului la registrul tranzitoriu CBAM;

- Stabilirea informatiilor de raportat pentru fiecare tip de produs CBAM ce va face obiectul importurilor;

- Evaluarea impactului financiar;

- Initierea procesului de obtinere a statutului de declarant autorizat CBAM incepand cu 1 ianuarie 2025.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL