loader
Talentul in Era Digitalizarii

Talentul in Era Digitalizarii

Dans freestyle pe sarma pandemica!

Imediat dupa ultima criza cunoscuta de generatia actuala, in 2009 mai precis, un film destul de simplu ne prezenta o ipoteza pe atunci neverosimila: concret, jobul oricum dezagreabil de a concedia in masa pe care il avea in film George Clooney, trecea in termen de 48 de ore din intalniri asumate unu la unu in “digital dismissal”. Stupoare in reactiile din film, dar si in randul fanilor.

Astazi situatia este una uzuala, a devenit fapt si reprezinta doar faza incipienta a unui scenariu absolut imprevizibil.

Intre webinare, articole si live-uri de toate tipurile, printre rapoarte de activitati prestate din living sau dormitor se aude vorbind adesea despre cum Leadership-ul in timpuri de provocare face istorie, in timp ce in plan individual nimeni nu mai stie exact nici ce face si nici cum va face de acum incolo. Job description-ul functional al rolurilor cunoscute pana acum s-a dilatat, apoi comprimat si ulterior transformat intr-atat, incat in numai o luna avem de-a face cu un fenomen absolut haotic ce metamorfozeaza resursele umane in indivizi, profesionistii in parinti cu norma intreaga si liderii in creatori de solutii neprobate. Doua categorii si doua extreme se fac din ce in ce mai simtite: oameni care raman fara job – complet si oameni care muncesc de cel putin 2 ori mai mult ca inainte, dar pentru mai putin.  Si nici unii, nici ceilalti nu au optiuni. Nu mai exista trenduri, professional wellbeing, nici dezvoltare de vreun fel, nu se mai face recrutare, nici formare, nici mentorat. Suntem cu totii indivizi, cu cel putin 3-4 palarii si roluri diferite, toate in acelasi interval de 24 de ore, dar in cu totul alte paradigme si cu teama pentru sanatea proprie, dar si a celor apropiati. Dans freestyle pe sarma pandemica!

Coroborand aceasta realitate cu ultimii ani in care trendul era acela de a dobandi cumva si work-life balance, nu doar rezultate, pare ca am ajuns sa privim piata muncii cu capul in jos si din aceasta perspectiva nefireasca ceea ce specialistii numesc acum “right-sizing” pare un atribut al leadership-ului de “linie intai”. Privind franc aceasta noua era este o consecinta a modului in care ani la rand in loc sa vedem talentul ca pe o valoare adaugata in sinergia unui business, profesionistii au fost echivalati cu o resursa intocmai ca si cele materiale, desigur utilizata si ea cu eficienta maxima.

In aceste vremuri unice, un consultant in dezvoltare organizationala cu misiunea de a sustine companii de toate dimensiunile in regandirea strategiei de HR simte zilnic senzatia cu care Clooney s-a intors la o viata goala, dar cu 1 milion de mile zburate. 

Ce este de facut?!

Pentru a minimiza insa efectele distantarii sociale, ale stresului generat de nesiguranta si lipsa perspectivei, liderii sunt cei care pot in aceste vremuri sa motiveze, sustina si valorifice adevaratul talent. Esenta leadershipu-ului in vremuri de provocare vine nu doar cu rezilienta, ci cu umanitate, implicare, valorizare. Astfel vom reusi sa vedem beneficiile ascunse ale acestor timpuri, oportunitatile incredibile in provocarea digitalizarii accelerate si saltul urias pe care il vor face generatiile viitoare pe acest fundamental nisip miscator in care noi azi ne redefinim.

In perioada de criza, experienta s-a dovedit cea mai valoroasa calitate a liderilor pana acum. Dar pe terenul nebatatorit de acum Caracterul devine de o importanta vitala. Ca misiune generala liderilor le revine sansa de a schimba presiunea cu calmul asumat, cu detasarea sistematica pentru a putea pune intrebarile corecte, clarificatoare. Incredere si realism cu o doza de optimism, acestea sunt acum calitatile unui lider autentic. 

Intrebati-va astfel in permanenta cum putem sustine, valoriza si motiva cel mai valoros asset al oricarei companii: talentul!

_______________________________________________________

 

Anda Marian este Partener in Iventa Romania si Executive & Transformational Coach.  Avand o experienta vasta in consultanta de leadership cu focus pe Evaluare, Consiliere de Cariera si Dezvoltare Organizationala, aduce peste 12 ani de experienta operationala si de advisory in multiple industrii, in piete emergente.

Expertiza sa vasta acopera de la Diagnoza organizationala (cultura, climat, managementul echipelor, al timpului, al stresului) pana la Audit de politici complexe de Resurse Umane. Utilizand instrumente standardizate dar si custom-made, ea analizeaza in profunzime dinamica si componenta de talent a unei afaceri. Totodata are expertiza in design-ul, dezvoltarea si implementarea cu succes a modelelor si/sau strategiilor complexe de business.

Expunerea extensiva in zona de consiliere de cariera si implicit dezvoltare personala, a condus-o catre Coaching. Astfel, a ales Transformational Coaching ca si abordare si din 2016, isi urmeaza pasiunea sa de a sustine oamenii si organizatiile in cresterea lor.

Gasiti mai multe informatii despre Anda Marian pe www.evolvecreate.ro