loader
Studiu PwC Romania: Piata locala de fuziuni si achizitii a scazut cu 6% anul trecut, fiind totusi la un nivel ridicat

Studiu PwC Romania: Piata locala de fuziuni si achizitii a scazut cu 6% anul trecut, fiind totusi la un nivel ridicat

Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a scazut cu 6% anul trecut fata de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arata raportul PwC M&A Outlook

 Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a scazut cu 6% anul trecut fata de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arata raportul PwC M&A Outlook, realizat de echipa integrata de tranzactii a PwC Romania si D&B David si Baias si prezentat in cadrul conferintei ”M&A: Transformare, consolidare, oportunitate. Cum cream valoare in vremuri incerte?”.

Totusi, dat fiind contextul, valoarea pietei a ramas la un nivel inalt, de 4,9 miliarde euro, fata de 5,2 miliarde euro in 2019 si 5 miliarde euro in 2018. Cea mai mare valoare a pietei de M&A a fost inregistrata in anul 2007, de 5,8 miliarde euro.

”In ultimul trimestru al anului trecut am vazut o activitate foarte intensa pe piata de M&A, aliniata cu evolutia surprinzator de buna a economiei romanesti care a inregistrat cea mai mare crestere din UE. Totusi acest record de tranzactii incheiate pe finalul de an nu a putut compensa reducerea din primavara si vara. Prin urmare, observam aceasta scadere comparativ cu anul anterior. Semnalele din economie sunt, insa, pozitive si este de asteptat ca revenirea activitatii de la sfarsitul lui 2020 sa continue in 2021, intrucat exista bani in piata. Atat investitorii strategici, cat si cei financiari dispun de resurse de capital substantiale, finantarea este ieftina datorita dobanzilor inca foarte mici si momentul este prielnic pentru companiile care vor sa se extinda, sa se consolideze sau sa isi diversifice si sa isi transforme activitatea achizitionand resurse si tehnologii noi”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Liderul departamentului de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.

Anul trecut au fost incheiate in total 254 tranzactii, conform analizei PwC, cu 18% peste volumul inregistrat in 2019 (215 tranzactii).  Potrivit raportului, se remarca o crestere a segmentului „sub 5 milioane euro” atat din punct de vedere al numarului, cat si al valorii medii a tranzactiei, alimentat de numarul de tinte relevante si de disponibilitatea crescatoare a investitorilor si interes pentru acest segment.

Ca de obicei, mai mult de 50% din valoarea pietei a fost realizata prin tranzactii care au depasit 100 de milioane euro, care au ramas constante ca numar de la an la an.

”Sectoarele vedeta ale anului trecut, tinand cont de circumstante si de schimbarile impulsionate de restrictiile impuse de criza sanitara, au fost IT&C, produse industriale, energie,  imobiliare, sanatate si farma. Aceste sectoare vor ramane in continuare pe agenda investitorilor. De asemenea, anul 2021 va fi favorabil consolidarii pentru jucatorii mari din industrii precum energie si constructii”, a mai spus Dinu Bumbacea.

Cele mai importante 10 tranzactii de peste 100 milioane Euro finalizate in 2020 au fost:

  • Achizitia CEZ de catre Macquarie Infrastructure and Real Assets.
  • Achizitia unui pachet de 5,3% din actiunile Electrica SA de catre Allianz SE.
  • Parcul Eolian Crucea S.A. cumparat de catre Hidroelectrica SA.
  • Pachetul de actiuni detinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom.
  • Achizitia Smart Diesel de catre DKV.
  • Achizitia Floreasca Business Park de catre Fosun International Ltd; Zeus Capital Management.
  • Achizitia portofoliului NEPI Rockastle de catre AFI Group.
  • Achizitia Globalworth Real Estate Investments de catre CPI Property.
  • Achizitia retelei fixe Telecom de catre Orange.
  • Rundele de finantare UiPath.
  • Achizitia Al Dahra - Agricost de catre ADQ.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost intocmit pe baza informatiilor publice disponibile in legatura cu tranzactiile semnate si/sau inchise in anul 2020. Tranzactiile anuntate public care, din diferite motive, nu au fost inchise in 2020 si tranzactiile semnate in 2019, dar inchise in 2020, nu sunt incluse in acest studiu. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit metode de evaluare indicativa bazate pe comparabile, considerand influenta modelului de business si a industriei din care au facut parte respectivele companii.

Echipa integrata de tranzactii PwC Romania si D&B David si Baias este coordonata de Dinu Bumbacea, Partener PwC Romania, fiind formata din Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias, Andreea Mitirita, Partener PwC Romania, Cornelia Bumbacea, Partener PwC Romania, George Ureche, M&A Leader PwC Romania, Dragos Atanasiu, Director PwC Romania, Andreea Bistriceanu, Director PwC Romania si alti 50 de profesionisti in tranzactii.

De-a lungul timpului, echipa integrata de tranzactii a asistat peste 600 de tranzactii (sell side/ buy side) si a incheiat peste 70 de mandate de asistenta la exit. In 2020, echipa integrata a PwC si D&B David si Baias a fost implicata intr-un numar semnificativ de tranzactii, printre care vanzarea Te-Rox, preluarea Partner Coffee Service de catre Tchibo Coffee Service, achizitia unui pachet de actiuni la clinicile Dr. Leahu de catre fondul Morphosis, achizitia Parcului Fotovoltaic Stanesti de catre Electrica, vanzarea KIWI Finance.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 155 de tari cu mai mult de 284.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Despre D&B David si Baias

D&B David si Baias este societatea de avocatura afiliata PwC in Romania si este parte din reteaua internationala PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocati in peste 90 de tari. Echipa D&B David si Baias este alcatuita din 50 de avocati (dintre care 8 parteneri) si acorda consultanta si asistenta juridica societatilor locale si multinationale in domenii precum: fuziuni, achizitii si restructurari, societati comerciale si grupuri de societati, proprietati imobiliare, concurenta si ajutoare de stat, servicii financiare si piete de capital, relatii de munca si resurse umane, proprietate intelectuala, protectia consumatorului si a datelor cu caracter personal, litigii fiscale si comerciale.

Mai multe informatii pe www.david-baias.ro.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL