loader
Studiu privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania urca o pozitie si ajunge pe locul 44 in clasamentul mondial, dar ramane pe ultimul loc intre statele membre ale UE

Studiu privind calitatea vietii si bunastarea sociala: Romania urca o pozitie si ajunge pe locul 44 in clasamentul mondial, dar ramane pe ultimul loc intre statele membre ale UE

Romania inregistreaza 78,41 de puncte din 100, un scor usor mai ridicat fata de anul precedent, si se regaseste, conform acestuia, in randul tarilor din a treia categorie din clasament, dupa Argentina, Ungaria si Bulgaria

Romania ocupa locul 44 din 168 de tari, urcand o pozitie in clasamentul mondial, dar continua sa ramana pe ultimul loc intre statele membre ale Uniunii Europene, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vietii si bunastarea sociala, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. Romania inregistreaza 78,41 de puncte din 100, un scor usor mai ridicat fata de anul precedent, si se regaseste, conform acestuia, in randul tarilor din a treia categorie din clasament, dupa Argentina, Ungaria si Bulgaria.  

Indicele de Progres Social (IPS) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 168 de tari, in baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele incadrate in categoria nevoilor de baza - si anume hrana si ingrijire medicala de baza, apa si salubritate, locuinta si siguranta personala -, pentru cele care tin de bunastare - accesul la educatie de baza, accesul la informatii si comunicatii, sanatatea si bunastarea, calitatea mediului - si pentru elementele care tin de oportunitati - drepturile personale, libertatea personala si de alegere, incluziunea, accesul la educatie avansata. In baza punctajului acordat, tarile din clasament sunt grupate in sase categorii, in mod descrescator.

Ne-am fi asteptat ca pandemia de COVID-19 sa anuleze progresul social inregistrat pe parcursul a cativa ani, dar este remarcabil faptul ca, anul acesta, indicele la nivel global este usor mai ridicat decat cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, in 2020). Acest aspect demonstreaza cat de rezistenti si plini de resurse sunt oamenii, organizatiile si societatile atunci cand se confrunta cu dificultati mari si persistente. In acelasi timp, toti ne-am dori sa vedem Romania avansand de pe ultima pozitiei in Europa, lucru care nu s-a intamplat anul acesta, in ciuda progresului inregistrat de tara noastra in toate cele trei categorii analizate – nevoi de baza, bunastare si oportunitati”, explica Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.

In clasamentul mondial, Romania se regaseste in primele 50 de tari la toate cele trei categorii analizate, nevoi de baza (locul 41), oportunitati (locul 45) si bunastare (locul 50). Analizand punctajele acordate fiecareia dintre coordonatele incadrate in cele trei categorii, tara noastra a obtinut cele mai bune scoruri pentru accesul la comunicatii si informatii (locul 35), siguranta personala (locul 38), drepturile personale (locul 41) si accesul la educatie avansata (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru Romania care au inregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sanatatea si bunastarea (locul 81) si accesul la educatia de baza (locul 73).

Norvegia se mentine in pozitia de lider, inregistrand un scor de 92,63

• In 2021, pe primele locuri in clasament sunt Norvegia, Finlanda si Danemarca, iar pe ultimele, Ciad, Republica Centrafricana si Sudanul de Sud.

• Din randul statelor membre ale Uniunii Europene, Finlanda (2), Danemarca (3) si Suedia (7) sunt primele din clasament, avand un nivel ridicat al calitatii vietii.

• Dintre statele din regiunea Europei Centrale si de Est, cea mai buna pozitie este ocupata de Estonia (21), fiind urmata de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croatia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) si Romania (44).

Imaginea de ansamblu a schimbarilor indicelui in perioada 2011-2021

Din 2011, indicele global a crescut cu 4,63 puncte, ajungand la 65,05 in 2021, desi avansurile inregistrare nu sunt distribuite uniform la nivelul tuturor componentelor analizate.

• In perioada 2011-2021, 147 dintre tarile analizate (86%) au cunoscut o imbunatatire cu cel putin un punct a calitatii vietii si bunastarii sociale.

• In ultimii zece ani, noua coordonate s-au imbunatatit la nivel global: accesul la informatie si comunicatii, apa si salubritate, locuinta, acces la educatie avansata, nutritie si ingrijire medicala de baza, acces la educatie de baza, sanatate si bunastare, calitatea mediului si libertate personala si de a alege.

• Pe de alta parte, drepturile personale se regasesc printre indicatorii care au scazut de-a lungul perioadei analizate, in timp ce incluziunea si siguranta personala au stagnat.

Concluzii privind sustenabilitatea si pandemia de COVID-19

• Tarile cu un indice ridicat de progres social, care au un venit mai mare, tind sa inregistreze cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera. Australia (pe locul 11) si Statele Unite (pe locul 24) sunt printre cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera.

• Cu toate acestea, la fiecare nivel de dezvoltare exista tari care au fost foarte eficiente in eforturile de imbunatatire a standardelor de viata si a calitatii vietii chiar si emitand niveluri mai modeste de gaze cu efect de sera. Tari cu un nivel remarcabil privind calitatea vietii si bunastarea sociala, precum Suedia (locul 7) si Costa Rica (38), emit gaze cu efect de sera la niveluri relativ scazute in comparatie cu tarile care inregistreaza un PIB similar pe cap de locuitor cu acestea, depasindu-le pe acestea din urma in multe aspecte privind calitatea vietii si bunastarea sociala.

• Tarile care au inregistrat scoruri mai mici in ceea ce priveste progresul social au avut un procent mai mare de cetateni care au trecut prin depresie in timpul pandemiei de COVID-19.

Rezultatele globale sunt disponibile aici, iar rezultatele detaliate pentru Romania pot fi vazute aici.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL