loader
Studiu NN: 7 romani din 10 considera ca trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si sa reduca stresul pentru a avea o viata mai lunga

Studiu NN: 7 romani din 10 considera ca trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si sa reduca stresul pentru a avea o viata mai lunga

58% recunosc insa ca este dificil sa tina pasul cu ritmul dinamic din viata de zi cu zi si sa faca fata stresului

Sanatatea, starea de bine si stilul de viata sanatos sunt pentru romani cele mai importante pentru o viata longeviva. 71% dintre respondentii romani la un studiu privind perceptia despre longevitate desfasurat de NN Group in 11 tari considera ca trebuie sa adopte un stil de viata sanatos pentru a putea trai o viata mai lunga, dar si sa reduca stresul (68%), sa petreaca mai mult timp cu cei dragi (62%) si sa-si asigure o situatie financiara mai buna in viitor (56%).

Cu toate acestea, 58% dintre romani recunosc ca au dificultati sa tina pasul cu ritmul dinamic din viata de zi cu zi si sa faca fata stresului. Aproximativ 76% spun ca resimt stres cel putin moderat in unele perioade, iar 63% spun ca se simt de multe ori epuizati la finalul zilei in perioadele stresante, motiv pentru care 9 din 10 cauta in mod activ metode prin care sa reduca stresul si, ca urmare, sa fie mai pregatiti pentru longevitate.

Capacitatea de adaptare la dinamica vietii cotidiene si stabilitatea financiara in momente neprevazute sunt esentiale in acest sens. Desi 58% dintre romani sunt increzatori ca pot gasi solutii sa se descurce in momente dificile, mai mult de jumatate recunosc ca ar face cu greu fata stresului generat de o situatie neprevazuta care le poate afecta sanatatea sau situatia financiara a familiei, mai arata studiul NN.

Este mai usor sa previi decat sa tratezi, mai ales cand vine vorba despre sanatate, dar si despre banii pe care te poti baza astazi daca se intampla ceva neprevazut si cei pe care ii pui deoparte pentru un viitor mai linistit financiar. In momente care ii pot lua pe neasteptate, cum ar fi pierderea locului de munca, o problema de sanatate sau un accident, oamenii au nevoie de linistea ca se pot concentra pe ceea ce conteaza fara sa fie nevoie sa-si faca griji in plus din motive cum ar fi cheltuielile neplanificate. De aceea, e nevoie sa fie pregatiti sa faca fata neprevazutului in orice moment, ceea ce inseamna sa aiba grija de sanatate si sa-si asigure protectia si viitorul financiar pentru o viata nu doar mai lunga, ci si mai buna”, spune Gabriela Lupas-Ticu, Chief Customer Officer la NN Romania.

8 din 10 romani spun ca fac eforturi pentru a avea un stil de viata mai sanatos, care sa-i ajute sa traiasca mai mult, iar peste jumatate sunt constienti ca trebuie sa isi pregateasca din timp viitorul financiar pentru a face fata stresului situatiilor neprevazute si a se descurca mai usor, arata studiul NN.

La starea de bine si la diminuarea stresului contribuie si viata profesionala si echilibrul sanatos dintre job si timpul liber. Cei mai multi respondenti spun ca sunt multumiti de acest echilibru si gasesc satisfactie in activitatea lor, iar pentru 86% este foarte important sa evolueze profesional si sa aiba oportunitati de crestere a veniturilor, astfel incat sa fie mai pregatiti financiar pentru batranete. De aceea, cei mai multi cauta sa se dezvolte continuu si sa acumuleze noi abilitati si cunostinte.

56% considera insa ca o perioada de sase luni de pauza profesionala ar fi binevenita pentru a se relaxa si a-si imbunatati starea de bine. Mai mult, pentru o viata mai lunga, 33% dintre respondenti considera ca modelul traditional de viata, in care activitatea profesionala dupa terminarea studiilor se desfasoara pana la varsta pensionarii, ar putea fi inlocuit de un model alternativ in care sa existe mai multe perioade sabatice pe parcursul carierei, iar retragerea din activitate sa se intample mai tarziu decat varsta actuala de pensionare.

Studiul NN privind longevitatea a fost desfasurat online in 2023, in randul a 1.008 respondenti cu varsta intre 18 si 79 de ani dintr-un total de 11.585 de participanti din 11 tari in care NN Group isi desfasoara activitatea.

Despre NN Romania

NN este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in 1997, iar de 16 ani activeaza si pe segmentul pensiilor private, fiind lider pe pietele de profil. Totodata, NN s-a extins in ultimii ani in Romania si pe segmentele asigurarilor de sanatate si de locuinta. In prezent, NN are 500 de angajati si 1.600 de consultanti financiari si manageri in forta de vanzari si sustine peste 2,3 milioane de clienti de asigurari si pensii, un sfert din populatia activa a Romaniei, sa protejeze tot ceea ce conteaza mai mult pentru ei.

NN Romania este parte din NN Group, companie de servicii financiare cu o istorie de mai bine de 175 de ani la nivel international si o prezenta puternica in 11 tari, avand in total peste 16.000 de angajati si peste 20 milioane de clienti. NN Group este listat la bursa Euronext Amsterdam din 2014 si urmareste sa fie lider de industrie recunoscut pentru experienta clientilor, talente si pentru contributia in societate.

Prin activitatea de business si investitiile in societate, NN isi propune sa genereze schimbari pozitive in vietile oamenilor, sprijinindu-i sa creeze premisele unui viitor mai bun pentru ei si cei dragi lor. NN identifica solutii care raspund problemelor actuale ale societatii si contribuie la implementarea acestora ori de cate ori are ocazia impreuna cu parteneri din sectorul non-profit. Concret, compania sustine initiative importante care au ca scop crearea de oportunitati economice pentru tineri si pentru familii defavorizate, dar si accesul la educatie si servicii medicale pentru cei mai vulnerabili dintre noi.

www.nn.ro