loader
Studiu EY: Liderii de companii isi intensifica eforturile de investitii in tehnologie

Studiu EY: Liderii de companii isi intensifica eforturile de investitii in tehnologie

Liderii de companii se pregatesc sa intre intr-o noua era, in care operatiunile, procesul decizional si interactiunile cu clientii si angajatii vor fi determinate de date

• 53% dintre directorii generali respondenti identifica datele si analizele ca fiind prioritatea lor principala de investitii in urmatorii doi ani

• Cloud, internetul lucrurilor si inteligenta artificiala completeaza mixul de investitii in tehnologie

• Costurile ridicate si deficitul de competente sunt considerate principalele provocari

Liderii de companii se pregatesc sa intre intr-o noua era, in care operatiunile, procesul decizional si interactiunile cu clientii si angajatii vor fi determinate de date. Aceasta este concluzia studiului EY Tech Horizon 2022, un sondaj global realizat in randul a peste 1.600 de directori generali ai unor companii de top din sapte industrii, privind rolul tehnologiei in planurile lor de transformare.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (53%) au identificat datele si analizele ca fiind principala lor prioritate de investitii pentru a-si construi strategia de transformare in urmatorii doi ani, o crestere de la 35% fata de rezultatele sondajului din 2020. Liderii de afaceri spun ca baza digitala care ii va ajuta sa obtina valoarea maxima din investitiile lor in tehnologie consta dintr-o noua infrastructura tehnologica de cloud (49%), internetul lucrurilor (IoT) (42%) si inteligenta artificiala (AI) (35%).

Intreprinderile planuiesc sa extraga valoare din aceste investitii prin anticiparea tendintelor si nevoilor clientilor (44%), crearea de noi produse (42%) si imbunatatirea produselor si operatiunilor existente (34%). In acelasi timp, liderii de afaceri vorbesc despre bariere semnificative in calea executarii planurilor lor de transformare in ceea ce priveste datele si tehnologia. Mai mult de o treime dintre directorii intervievati (35%) au mentionat costul ridicat al tehnologiei ca fiind principala provocare, urmata de cerintele complexe de securitate si confidentialitate (27%) si de complexitatea integrarii mai multor sisteme (25%).

Suntem intr-o noua era, in care datele determina cele mai importante procese, decizii si interactiuni din cadrul companiilor. In timp ce investitia in mixul tehnologic potrivit poate fi un proces costisitor si complex, tranzitia catre o organizatie digitala devine o prioritate in toate sectoarele, in intreaga lume”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova si Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrala si de Sud-Est si Regiunea Asiei Centrale.

Oamenii raman in centrul schimbarilor generate de tehnologie

Potrivit EY Tech Horizon 2022, deficitul de competente reprezinta o constrangere pentru companiile care doresc sa faca saltul catre o organizatie centrata pe date, 71% dintre respondenti mentionand cresterea cheltuielilor pentru dezvoltarea competentelor tehnologice.

Respondentii au indicat provocarile legate de o perfectionare reusita (30%), lupta pentru a pastra talentele calificate existente (29%) si cerintele ridicate de remunerare (25%) ca fiind principalele obstacole in calea dobandirii de competente digitale. Avand in vedere deficitul structural de talente, perfectionarea si retentia ocupa un loc central, 70% dintre respondenti afirmand ca se concentreaza mai degraba pe recalificare decat pe angajare.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat campania EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre EY Tech Horizon 2022

Tech Horizon este raportul bianual al EY privind starea si evolutia strategiei tehnologice in cadrul organizatiei.

In trimestrul 4 al anului 2021, echipa EY a realizat un sondaj la nivel global in randul a 1.668 de directori generali ai unor companii de top cu privire la rolul tehnologiei in transformare. Mai mult de jumatate dintre respondenti proveneau din categoria C-suite si toti au fost clasificati ca directori sau alte categorii de rang superior. Panelul a reprezentat 12 tari si sapte industrii, iar respondentii provin din companii cu venituri de cel putin 1 miliard de USD.In plus, am impartasit rezultatele cercetarii cu 10 directori de top din domeniul tehnologiei si al datelor pentru a le solicita opiniile.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
foto
EY TECH HORIZON 2022