loader
Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere accelerata in prima parte a anului 2022

Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere accelerata in prima parte a anului 2022

Contextul actual este caracterizat de incertitudine, evolutia conflictului dintre Rusia si Ucraina fiind un factor de influenta semnificativ, atat prin impactul sanctiunilor actuale, precum si al anticiparii unor posibile masuri suplimentare

• La nivelul industriilor analizate s-au remarcat valori maxime ale costului capitalului la finalul primului trimestru al anului 2022

Costul capitalului a continuat o tendinta crescatoare in primul trimestru al anului curent, conturata inca din a doua parte a anului 2021, conform analizei sectoriale EY Romania.

Inceputul anului 2022 a fost caracterizat de perspective ingrijoratoare la nivel global, determinate de contextul geopolitic si dezechilibrele provocate de pandemie, inca resimtite pe piata. Aceste aspecte s-au tradus in cresteri semnificative de preturi ale bunurilor de consum, revizuirea si temperarea previziunilor de crestere economica, precum si in conturarea unei baze de crestere a ratelor dobanzilor de politica monetara.

Conflictul dintre Rusia si Ucraina a incetinit progresele inregistrate anterior privind normalizarea lantului de aprovizionare. Contextul actual este caracterizat de incertitudine, evolutia conflictului dintre cele doua tari fiind un factor de influenta semnificativ, atat prin impactul sanctiunilor actuale, precum si al anticiparii unor posibile masuri suplimentare.

Sanctiunile impuse Rusiei afecteaza comertul international si intermedierea financiara. Impactul este si va fi resimtit prin trei canale principale. In primul rand, dinamica accelerata a preturilor privind marfurile precum alimentele si energia vor impinge si mai mult inflatia, erodand, la randul sau, valoarea veniturilor. In al doilea rand, economiile vecine, in special, se vor confrunta cu perturbarea activitatii comerciale, a lanturilor de aprovizionare, precum si cu o crestere istorica a fluxurilor de refugiati. In cele din urma, increderea redusa a investitorilor va afecta preturile activelor, va determina inasprirea conditiilor financiare si va stimula potentiale iesiri de capital de pe pietele emergente.

Investitiile sunt in continuare sustinute prin pachete de instrumente de finantare nerambursabila promovate atat de Uniunea Europeana, cat si prin scheme de ajutor de stat la nivel national. De exemplu, finantarea oferita prin Mecanismul de redresare si rezilienta va sprijini implementarea unor reforme si investitii cruciale in domenii cheie (cum ar fi energie verde, infrastructura, sanatate, administratie publica), propuse pentru a combate efectele pe termen lung ale pandemiei de COVID-19. Suplimentar, pentru a atenua impactul economic generat de conflictul Rusia-Ucraina, Comisia Europeana a adoptat un cadru temporar de criza, pentru a permite statelor membre sa foloseasca flexibilitatea prevazuta de normele de ajutoare de stat pentru a sprijini economia, indeosebi companiile si sectoarele puternic afectate. Ajutorul poate fi acordat sub forma de subventii directe, avantaje fiscale si de plata sau alte forme de sprijin, cum ar fi avansuri rambursabile, garantii sau imprumuturi.

Contextul geopolitic si macroeconomic a determinat continuarea tendintei de crestere a randamentelor asteptate de investitori, conturata inca din a doua parte a anului 2021. Prima parte a anului 2022 a fost marcata de o accelerare a presiunilor inflationiste si functionarea cu sincope a lanturilor de productie si aprovizionare, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina. Deloc surprinzator, cea mai ridicata volatilitate a costului capitalului pe parcursul primului trimestru al anului se remarca in sectorul materiilor prime, fiind urmata de sectorul serviciilor financiare ”, declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

La finalul primului trimestru al anului 2022, sectoarele ale caror randamente au inregistrat cele mai scazute valori sunt telecomunicatiile si tehnologia informatiei, in timp ce sectorul serviciilor financiare si al materiilor prime se afla la limita superioara.

Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului primului trimestru (T1) al anului 2022, publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.   

• Multiplicatorii financiari au variat diferit in functie de industrie, insa poate fi observata o tendinta de scadere la nivelul acestora, conturata inca de la finalul anului precedent

Sectoarele ale caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in prima parte a anului 2022 sunt serviciile financiare, precum si sectorul bunurilor de larg consum, care inregistreaza valori maxime de 22,1x pentru multiplicatorul profitului net si respectiv 11,3x pentru multiplicatorul EBITDA. Cel mai redus nivel este inregistrat de companiile din sectorul de tehnologie a informatiei, cu un nivel minim al multiplicatorului EBITDA de 4x.

In Romania, in anul 2021, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 5,6%. Ultimul trimestru al anului trecut a fost primul marcat de incetinirea activitatii economice cu 0,5% fata de perioada similara a anului anterior, in contextul cresterii preturilor la energie si carburanti, care au pus presiune pe capacitatea de productie a companiilor. Estimarile privind evolutia economiei in primul trimestru al anului curent sunt de crestere, efectele contextului geopolitic si macroeconomic urmand a fi observate din cel de-al doilea trimestru.

Lipsa predictibilitatii care domina piata si mediul investitional, precum si imposibilitatea fundamentarii unor date de piata pot determina companiile sa isi redefineasca planurile de investitii. Nu doar companiile cu operatiuni (sau active) in Rusia sau Ucraina, sau cele care tranzactioneaza cu aceste tari au fost afectate semnificativ. Companiile europene au resimtit impactul de asemenea – de ex. sectorul auto, productia de alimente, agricultura si transporturi. Asistam la o fluctuatie a multiplicatorilor in acele sectoare dependente de resursele si fluxurile economiilor implicate direct sau indirect in conflictul geopolitic”, declara Ileana Gutu.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Despre Instrumentul de analiza sectoriala:

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2016 pana in prezent (31 martie 2022). Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

• Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).

• Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.

• Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.

• In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Despre Departamentul de Strategie si Tranzactii

Raspunzand nevoilor din piata, prin serviciile EY de strategie si tranzactii, se acorda sprijin companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice ale acestora in planuri concrete. Datele de ultima ora, solutiile tehnologice si accesul la o baza larga de investitori si solutii de finantare, corelate cu informatiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile sa abordeze aspecte complexe, ajutandu-le sa isi redefineasca ecosistemele, sa isi remodeleze portofoliile si sa se reinventeze pentru un viitor mai bun.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL