loader
Studiu EY: Cum stimulam progresul companiilor pentru atingerea obiectivelor climatice bazate pe stiinta

Studiu EY: Cum stimulam progresul companiilor pentru atingerea obiectivelor climatice bazate pe stiinta

Raportul defineste un set de repere SBTi de baza pentru imbunatatirea criteriilor de masurare, raportare si verificare a progreselor climatice

• EY sprijina initiativa de a impulsiona progresul in directia responsabilitatii corporative pentru obiectivele climatice bazate pe stiinta

• Publicarea de informatii privind clima devine o prioritate tot mai mare pentru autoritatile de reglementare si pentru organizatiile care se ocupa de clima

Pe fondul intensificarii schimbarilor climatice la nivel global, echipele EY au sprijinit initiativa Science Based Targets (SBTi) pentru elaborarea unui studiu care ajuta organizatiile sa inteleaga mai bine provocarile tehnice asociate cu masurarea si raportarea progreselor lor pentru atingerea obiectivelor climatice bazate pe stiinta.

Raportul defineste un set de repere SBTi de baza pentru imbunatatirea criteriilor de masurare, raportare si verificare a progreselor climatice. Echipele reunite EY si SBTi au consultat un numar extins de stakeholderi, ca sa inteleaga care sunt factorii determinanti pentru ca masurarea si raportarea sa fie exacte, credibile si eficiente. A rezultat o cartografiere si o identificare a tipurilor de obiective climatice bazate pe stiinta si a dependentelor si s-au stabilit domeniile care nu dispun de orientari clare sau de standarde comune de raportare. Studiul include si o analiza a situatiei actuale in masurare si raportare, a provocarilor si a posibilelor practici de ultima generatie aplicabile in domeniile-cheie.

Factorii-cheie identificati pentru o mai buna raportare si masurare includ:

• Abordarea schimbarilor structurale si metodologice: pe parcursul perioadei vizate de raportare pot interveni schimbari semnificative ce pot impacta raportarile privind emisiile comunicate de companii.

• Examinarea unor parametri suplimentari: indicatorii principali, dincolo de emisiile de gaze cu efect de sera (GES), cum ar fi indicatorii financiari si planurile de tranzitie, pot oferi o imagine mai precisa a progreselor inregistrate in ceea ce priveste obiectivul.

• Asocierea de date pentru fiecare obiectiv: asigurarea de catre terti a datelor care stau la baza progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivelor poate spori increderea partilor interesate in informatiile publicate.

Documentul de cercetare scris in colaborare - Landscape Analysis of Measurement, Reporting, and Verification (MRV) of Science-based Targets (Analiza peisajului privind masurarea, raportarea si verificarea (MRV) a obiectivelor bazate pe stiinta) - recunoaste si detaliaza provocarile actuale in legatura cu raportarea privind clima si ofera o perspectiva asupra importantei sporite a masurarii si raportarii obiectivelor climatice bazate pe stiinta atat pentru autoritatile de reglementare si organizatiile climatice, cat si pentru companii.

Massimo Bettanin, Partener Schimbari Climatice si Sustenabilitate, EY Romania: „Avand in vedere ca, potrivit Programului de mediu al ONU, lumea se indreapta spre o incalzire globala de cel putin 2,8oC, urmarirea progreselor in raport cu obiectivele de reducere a emisiilor nu a fost niciodata mai importanta. Comunitatea de afaceri joaca un rol important pentru a contribui la atingerea obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris - adica o crestere a temperaturii cu mult sub 2oC si, posibil, sub 1,5oC, iar numarul tot mai mare de companii si institutii financiare - peste 3.500, in septembrie 2023 - care si-au stabilit obiective bazate pe stiinta, in conformitate cu metoda SBTi, reprezinta un indicator pozitiv in directia corecta.

Cercetarea efectuata de SBTi, cu sprijinul tehnic al EY, a identificat trei subiecte care sunt esentiale pentru a aborda provocarea reprezentata de acuratetea si comparabilitatea progreselor inregistrate in raport cu obiectivele corporative bazate pe stiinta. In primul rand, este nevoie de orientari clare cu privire la modul in care trebuie abordate schimbarile semnificative, cum ar fi fuziunile, achizitiile, dezinvestitiile majore sau introducerea unei metodologii diferite de contabilizare a emisiilor de GES, pe parcursul perioadei vizate. Astfel de schimbari majore pot avea un impact substantial asupra emisiilor comunicate de companii, iar „pragurile de semnificatie" pentru a determina recalcularea anului de referinta si actualizarea obiectivelor dupa schimbari structurale sau metodologice ar trebui definite in mod corespunzator.

Este adesea dificil sa se observe progresele inregistrate de o companie in raport cu obiectivele de atenuare a schimbarilor climatice, avand in vedere intarzierile dintre actiuni si efectele aferente, cum ar fi cele care rezulta din emisiile de GES blocate intr-un proiect de capital major. Prin urmare, pe langa indicatorii tipici de emisii de GES „intarziati" (de exemplu, reducerea absoluta a emisiilor Scope 1, 2, 3 sau intensitatea emisiilor), ar putea functiona ca indicatori de progres timpurii si alti indicatori „principali" ai progreselor inregistrate in atingerea obiectivelor, inclusiv cheltuielile de capital (CapEx), cheltuielile de exploatare (OpEx), cheltuielile de cercetare si dezvoltare si planurile de tranzitie.

In cele din urma, in prezent, SBTi recomanda, dar nu impune verificarea si asigurarea datelor privind emisiile de GES. Cu toate acestea, un sondaj recent indica faptul ca piata are o preferinta puternica pentru cerintele de asigurare si control al calitatii privind datele companiilor utilizate pentru a determina atingerea unui obiectiv stiintific. In plus, cercetarea SBTi si EY a identificat cel putin sapte reglementari si unsprezece cadre de referinta in domeniul climei, inclusiv recomandarile TCFD, standardele ISSB si standardele de raportare CSRD, care subliniaza importanta sau chiar prevad cerinte privind asigurarea de catre terti pentru a atenua riscul de raportare a datelor inexacte, incomplete si nesigure. Atingerea obiectivelor bazate pe date stiintifice este esentiala pentru indeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris, iar orientarile clare privind modul de contabilizare si raportare a progreselor inregistrate in raport cu obiectivele climatice intr-un mod coerent si transparent vor contribui la solutionarea preocuparilor legate de calitatea si transparenta datelor, precum si a acuzatiilor de „greenwashing" corporatist", a precizat Massimo Bettanin.

Pentru a citi raportul complet, va rugam sa vizitati: Landscape Analysis of Measurement, Reporting and Verification of Science Based Targets (PDF).

 

                                                                                                              ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL