loader
Studiu EY: 85% dintre directorii executivi din Romania planifica o dezinvestitie in urmatorii doi ani

Studiu EY: 85% dintre directorii executivi din Romania planifica o dezinvestitie in urmatorii doi ani

In contextul unei intensificari a activitatii de dezinvestitii, directorii executivii de la nivel global, cat si cei din Romania recunosc ca obtinerea castigurilor scontate din cedarile de active derulate a fost o provocare

  • 75% dintre directorii executivi romani nu au obtinut pretul preconizat in cea mai recenta cedare de active
  • 67% dintre respondentii romani estimeaza o accelerare a planurilor lor de dezinvestitii ca efect al pandemiei, fata de 76% la nivel global
  • 90% dintre respondentii romani considera ca schimbarile din mediul tehnologic influenteaza direct planurile de dezinvestitii

In contextul unei intensificari a activitatii de dezinvestitii, directorii executivii de la nivel global, cat si cei din Romania recunosc ca obtinerea castigurilor scontate din cedarile de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment.

75% dintre respondentii romani au declarat ca nu au reusit sa obtina pretul asteptat in cea mai recenta cedare de active, o situatie foarte similara cu tendinta globala (79% dintre respondentii la nivel global). In acelasi timp, 70% dintre directorii executivi romani au declarat ca deficientele din analiza strategica si de portofoliu au afectat rezultatele asteptate din cedarile de active, un procent mai mic fata de cel global (77% din numarul total de respondenti la nivel mondial). In plus, conform raspunsurilor a 55% dintre respondentii locali, cea mai recenta dezinvestitie nu a generat impactul asteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei ramase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).

Aceasta editie a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din Romania, a aratat ca un procent record de companii (78%) in istoria de noua ani a studiului pastreaza un timp mult prea indelungat unitati de business care, desi au reprezentat la un moment dat un element esential in portofoliu, consuma acum inutil resurse si capital care ar putea avea o alocare mai buna. La nivelul Romaniei, 75% dintre directorii executivi cuprinsi in studiu confirma ca au pastrat prea mult timp in portofoliu unele active, desi ar fi trebuit sa le cedeze.

In pofida acestor provocari si in contextul in care companiile se confrunta cu decizii dificile in privinta alocarii capitalului, majoritatea respondentilor (67% in Romania si 76% la nivel global) estimeaza o accelerare a planurilor lor de dezinvestitii ca efect al pandemiei. 85% dintre respondentii romani intentioneaza sa initieze urmatoarea dezinvestitie sau cedare de active in urmatorii doi ani, cu mult peste procentul de 56% dintre respondentii la nivel global. 

Liliana Busoiu, Associate Partner, Transaction Diligence team leader, EY Romania, si responsabil cu servicii Sell and Separate in Romania, a declarat: „Indiferent unde isi are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestitiile se bazeaza, de prea multe ori,  pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat in cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus si companii cu sediul in Romania, o concordanta semnificativa intre raspunsurile executivilor de la nivel global si cele ale executivilor locali. In fapt, cedarile de active ar trebui sa fie strans corelate cu strategia generala a companiei si vazute ca o oportunitate de transformare. Intelegerea rolului unei cedari de active in strategie este esentiala pentru valorificarea unor noi surse de crestere si majorarea valorii pentru partile interesate.”

Influenta tehnologiei si a factorilor de mediu, sociali si de guvernanta asupra dezinvestitiilor   

Factorii de mediu, sociali si de guvernanta (ESG) joaca un rol tot mai important in catalizarea activitatii de cedare de active. 65% dintre vanzatorii din Romania au declarat ca aspectele legate de ESG influenteaza direct planurile privind cedarea de active, fata de 46% la nivel global. In acelasi timp, factorii ESG sunt mult mai importanti in zona EMEA (pentru 47% dintre respondentii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa) decat pe continentul american (14%).

Studiul EY evidentiaza, de asemenea, ca aproape toti respondentii companiilor (90% in Romania si 94% pe plan mondial) considera ca schimbarile din mediul tehnologic le influenteaza direct planurile privind cedarea de active, in crestere de la 59% la nivel global inainte de pandemia COVID-19. Fondurile atrase prin cedarea de active au fost investite in tehnologii care sprijina activitatile de baza (de 80% dintre directorii executivi din Romania, un procent foarte apropiat de cel inregistrat la nivel global - 79%) si in piete noi, in produse sau zone geografice noi care aduc o pozitionare mai buna pentru activele ramase (65% atat in Romania, cat si la nivel global).

Liliana Busoiu, EY Romania: “Nu putem decat sa laudam aceasta schimbare rapida de paradigma a executivilor locali, anticipata la nivel global cu mult timp inainte de pandemie, dar care era prea lent adoptata la nivel local, comparativ cu viteza trendului global. Este imbucurator ca valorificarea de resurse insuficient folosite si canalizarea lichiditatilor generate catre modernizarea tehnologiilor a fost confirmata ca o alternativa de majoritatea respondentilor locali ai studiului, confirmand intentia de reinventare a businessului de baza.”

Despre studiul EY Global Corporate Divestment

EY Global Corporate Divestment Study este un studiu anual care sondeaza membrii conducerilor executive ale marilor companii din toata lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor. Rezultatele se bazeaza pe un chestionar aplicat online la care au participat 1.040 persoane cu functii de conducere executiva din toata lumea (derulat in intervalul ianuarie - martie 2021), cuprinzand companii din 11 sectoare si 90% dintre respondenti detinand functii de CEO, CFO sau alte functii de conducere executiva. La nivel local, au fost analizate 20 de raspunsuri oferite de executivi ai unor companii cu sediul in Romania, cu venituri de peste 250 milioane de dolari si care au realizat cel putin o cedare de active in ultimii trei ani.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2020. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL