loader
Studiu EY: 43% dintre liderii de business se confrunta cu lipsa de angajament a consiliilor de administratie pentru asumarea impactului de mediu, social si de buna guvernanta

Studiu EY: 43% dintre liderii de business se confrunta cu lipsa de angajament a consiliilor de administratie pentru asumarea impactului de mediu, social si de buna guvernanta

Studiul a identificat o crestere de la 28% la 43% a numarului de respondenti care au indicat o lipsa de angajament din partea consiliilor de administratie fata de luarea unor decizii care sa integreze pe deplin factorii de mediu, sociali si de buna guvernanta (ESG) in vederea crearii de valoare pe termen lung

• 82% dintre respondenti au declarat ca au facut progrese semnificative in gestionarea riscurilor de mediu, sociale si de buna guvernanta (ESG)

• 85% au spus ca incertitudinile economice pe termen scurt reprezinta principalul obstacol extern pentru adoptarea unui plan de buna guvernanta solid

Studiul anual EY Long-Term Value and Corporate Governance a evidentiat o majorare semnificativa, de la 66% la 84%, a numarului de executivi si consilii de administratie care au declarat ca pandemia COVID-19 a crescut asteptarile consumatorilor, ale salariatilor, ale autoritatilor si societatii in general in privinta asumarii de catre companii a impactului social, a sustenabilitatii in raport cu mediul inconjurator si a dezvoltarii incluzive.

Cu toate acestea, studiul a identificat o crestere de la 28% la 43% a numarului de respondenti care au indicat o lipsa de angajament din partea consiliilor de administratie fata de luarea unor decizii care sa integreze pe deplin factorii de mediu, sociali si de buna guvernanta (ESG) in vederea crearii de valoare pe termen lung. 55% dintre respondenti au declarat ca exista diferente de opinie semnificative in randul conducerii cu privire la modalitatea de gasire a unui echilibru intre aspectele pe termen scurt, pe de-o parte, si investitiile pe termen lung si cresterea durabila, pe de alta parte. Acest procent sare la 68% in cazul presedintilor si al membrilor neexecutivi din consiliile de administratie.

Studiul, care a sondat 200 de persoane din top management, din 15 tari europene si 25 de sectoare de activitate, a constatat o tensiune intre avantajele oferite de strategiile organizationale bazate pe factorii ESG pentru o crestere incluziva pe termen lung si disponibilitatea liderilor de a sprijini aceste strategii prin intermediul guvernantei corporative. 66% din totalul liderilor considera ca principalele doua avantaje ale integrarii factorilor ESG in strategia organizationala sunt, in primul rand, valoarea pe termen lung obtinuta prin intermediul noilor produse si servicii bazate pe ESG si, in al doilea rand, rezilienta la riscurile ESG. 83% dintre respondenti au declarat ca si-ar dori raportarea obligatorie a indicatorilor de performanta ESG in conformitate cu standarde globale.

Majoritatea respondentilor (82%) sunt de parere ca au facut progrese substantiale in ceea ce priveste introducerea mijloacelor de control si a sistemelor de management al riscului necesare pentru gestionarea riscurilor ESG semnificative. Potrivit respondentilor, principalele doua obstacole care impiedica organizatiile sa isi realizeze obiectivele ESG sunt, pe plan extern, incertitudinea economica pe termen scurt (85%) si, pe plan intern, absenta angajamentului din partea consiliului de administratie (43%).

Massimo Bettanin, Partener Schimbari Climatice si Sustenabilitate, EY Romania: „Comparativ cu cativa ani in urma, ESG face parte acum din discutiile zilnice in mediul de business, la toate nivelurile organizatiei, dar si cu stakeholderii externi. Totusi, atentia sporita acordata factorilor ESG poate produce rezultate tangibile si pe termen lung numai daca acestia fac parte integranta din strategia de afaceri si din cadrul general de guvernanta al organizatiei.”

Analiza constata ca, pentru ca organizatiile sa aiba succes in valorificarea oportunitatilor asociate cu ESG, consiliile de administratie trebuie sa isi consolideze guvernanta prin intermediul unui nou model de functionare a consiliului, o noua componenta si noi abilitati, prin abordari inovative in ceea ce priveste recompensarea si remunerarea si prin raportari ESG eficace si implicarea investitorilor.

Andrew Hobbs, lider EY pentru politici publice in zona EMEIA, a declarat: „Abordarile robuste si inovative privind guvernanta corporativa sunt esentiale pentru a prelua initiativa in domeniul ESG. Acesta va fi un proces de evolutie pentru multe companii, in contextul in care conducerile executive sunt tot mai orientate catre clienti si alti actori cointeresati, in timp ce perspectiva consiliilor de administratie se concentreaza asupra actionarilor. Exista in prezent o reala sustinere fata de obligativitatea rapoartelor de sustenabilitate, cruciala pentru responsabilizarea consiliului de administratie. Pe multe piete se fac demersuri semnificative in vederea impunerii publicarii informatiilor ESG si sporirii valorii raportarilor, printre acestea numarandu-se si Uniunea Europeana, prin initiativa financiara alocata sustenabilitatii. Suita standardelor de raportare ESG avute in vedere in cadrul acesteia va cataliza „inverzirea” pietelor de capital din UE”.

Despre studiul Long-Term Value and Corporate Governance

Au fost sondati 200 de membri ai consiliilor de administratie si din top management ale unor companii pentru a intelege progresele inregistrate de acestea si obstacolele cu care se confrunta in ceea ce priveste promovarea valorii pe termen lung, precum si implicatiile asupra guvernantei corporative. 20% dintre respondenti sunt presedinti sau membri neexecutivi ai consiliilor de administratie, 20% sunt directori generali (CEO), iar restul provin din randul conducerilor executive superioare. Jumatate dintre organizatiile respondentilor inregistreaza venituri anuale de peste 1 miliard de euro, iar cealalta jumatate venituri intre 100 de milioane si 999 de milioane de euro. Respondentii provin din 15 tari europene si 25 de sectoare de activitate.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL