loader
Studiu eJobs: 64% dintre candidatii de peste 45 de ani spun ca varsta e principalul obstacol cu care se confrunta la angajare

Studiu eJobs: 64% dintre candidatii de peste 45 de ani spun ca varsta e principalul obstacol cu care se confrunta la angajare

In plus, peste 59% dintre angajatii de peste 45 de ani considera ca, desi sunt suficiente joburi pentru segmentul de varsta din care fac parte, sunt preferati tinerii

Discriminarea pe baza de varsta este principala problema cu care se confrunta candidatii 45+ la angajare, arata un sondaj derulat recent de eJobs, liderul pietei de recrutare din Romania. 64% dintre participantii la studiu considera varsta un impediment atunci cand isi cauta un job nou. Urmatoarele obstacole pe care candidatii de peste 45 de ani spun ca le intampina la angajare sunt faptul ca au prea multa experienta, asteptarile salariale ridicate si lipsa de oportunitati profesionale in domeniul pentru care sunt pregatiti.

In plus, peste 59% dintre angajatii de peste 45 de ani considera ca, desi sunt suficiente joburi pentru segmentul de varsta din care fac parte, sunt preferati tinerii. Aproape 20% cred ca nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, in timp ce 14% sunt de parere ca oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregatire.

Si angajatorii recunosc ca aceasta este categoria de candidati cu cele mai multe provocari la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scazut de digitalizare si de flexibilitate. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de faptul ca ei reprezinta categoria de varsta care aplica cel mai putin: din 1,1 milioane de aplicari, cate inregistram lunar in platforma, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidati”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.

Sondajul eJobs mai arata ca provocarile mentionate de cei de peste 45 de ani ii determina sa faca anumite concesii cand vine vorba despre alegerea unei noi oportunitati in cariera. Fiind intrebati ce compromisuri ar fi dispusi sa faca pentru un loc de munca, peste 45,3% au spus ca ar face o reconversie profesionala, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decat cel actual, 8,4% s-ar muta in alta tara, 7% s-ar reloca in alt oras si tot atatia ar fi dispusi sa invete sa lucreze pe calculator. Pe de alta parte, 15,8% dintre respondenti nu ar accepta sa faca niciun fel de compromis.

Desi acesti candidati au o serie de avantaje fata de cei mai tineri - sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranta - din pacate, acumuleaza minusuri in ochii angajatorilor cand vine vorba de nivelul de digitalizare, de usurinta cu care se pot integra in echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifesta in a face lucruri noi ori in a iesi din zona de confort”, mai spune Raluca Dumitra.

 Conform sondajului eJobs, 38% dintre acestia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie intampina constant greutati in utilizarea acesteia. In plus, 53,4% isi exprima parerea in echipa doar cand li se cere acest lucru, in timp ce 12,8% nu isi expun deloc punctul de vedere la locul de munca de frica pierderii jobului in favoarea cuiva mai tanar. Sondajul eJobs mai arata ca 41,9% dintre candidatii de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discutie cu colegii lor, fie cred ca exista diferente de mentalitate cauzate de varsta.

Sondajul a fost realizat in perioada 26 iulie-10 august, pe un esantion de 1.276 de specialisti/salariati cu studii superioare, manageri, muncitori, someri, casnici si patroni/asociati care fac parte din categoria de varsta 45+.

In acest moment, peste 30.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL