loader
Studiu eJobs: 4 ani, durata medie petrecuta de angajatii romani la un loc de

Studiu eJobs: 4 ani, durata medie petrecuta de angajatii romani la un loc de

Rata mare de fluctuatie a angajatilor este una dintre principalele probleme cu care se confrunta companiile din Romania.

Numarul mare de locuri de munca disponibile in piata, dar si cresterea asteptarilor pe care le au candidatii de la un job au dus la o scadere dramatica a timpului mediu petrecut de un angajat in aceeasi companie. Astfel, potrivit celui mai recent studiu derulat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online de pe piata locala, angajatii romani raman, in medie, 4 ani intr-un loc de munca, dupa care aleg sa faca o schimbare de cariera.

Asa cum era de asteptat, cele mai frecvente mutari au loc pe segmentul angajatilor tineri adica aceia nascuti in perioada 1980-1995 (Generatia Millenial) si cei nascuti dupa 1995 (Generatia Z). In cazul primilor, angajatorii ar trebui sa se astepte la o plecare dupa 2,7 ani petrecuti in cadrul companiei. Cu cat media de varsta scade, cu atat scade si nivelul lor de stabilitate – astfel ca tinerii care abia in ultimii 5 ani au intrat pe piata muncii, obisnuiesc sa-si caute alt job dupa aproximativ un an petrecut intr-o companie.

”Aceste statistici se explica si prin faptul ca tinerii cauta, in primul rand, acumularea de experienta si nu au acea teama a schimbarii si a adaptarii la nou, pe care o au generatiile anterioare. Atunci cand primesc o oferta pe care o considera mai buna, uneori, chiar si cu un salariu mai mic, o accepta pentru ca vad in ea potentialul de a creste in cariera”, declara Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Semnificativ mai stabili sunt angajatii care apartin Generatiei X, adica aceia care au acum intre 38 si 48 de ani. In medie, ei petrec 4,2 ani la un loc de munca si iau decizia de a pleca mult mai greu decat cei foarte tineri. ”Vorbim despre o generatie aflata in punctul de maturitate profesionala, multi dintre acestia ocupa functii de management, au obligatii financiare personale care nu le permit sa ia decizii pripite si de aceea sunt foarte atenti atunci cand fac o astfel de miscare. Pentru ei, lista de criterii care trebuie bifate este mult mai lunga si se extinde pe mai multe paliere: cauta o oferta financiara buna, vor stabilitate, vor functii de management, o reputatie buna de angajator, se uita la distanta dintre casa si birou si asa mai departe. Sunt mai putin dispusi la concesii si, prin urmare, mai stabili”, explica Bogdan Badea.

Cei mai statornici sunt, asa cum arata cercetarea eJobs, angajatii care au depasit pragul de 50 de ani. Ei ajung la o perioada medie petrecuta in aceeasi companie de peste 13 ani, mai exact, 13,3 ani. Lipsa de incredere in propriile forte, dar si teama de adaptare la o noua echipa si un nou mediu de lucru sunt principalele criterii pentru care doar in cazuri extreme aleg sa faca o schimbare de cariera.

Statistica din Romania nu difera foarte mult de cea de la nivel international, unde media, pe toate categoriile de varsta este de 4,2 ani, in scadere de la 4,6 ani, cat era in 2014.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL