loader
Studiu ANIS: Piata locala de software si servicii IT inregistreaza o crestere sub asteptari in 2017, putin peste 2%

Studiu ANIS: Piata locala de software si servicii IT inregistreaza o crestere sub asteptari in 2017, putin peste 2%

Conform celui mai recent studiu ANIS, piata interna de software si servicii IT in 2017 a crescut cu doar 2.1% fata de anul trecut, ajungand la 975 milioane de euro.

Cifra de afaceri totala a sectorului IT a crescut cu 11 procente in 2017, comparativ cu 2016, atingand pragul de 4 miliarde de euro, in conditiile in care, in editia precedenta a studiul ANIS, analistii au estimat ca va depasi aceasta valoare in 2017. Pentru 2018, este preconizat ca veniturile totale generate de industria de software si servicii IT sa ajunga la 4.5 miliarde de euro.

Exportul de software si servicii IT contribuie decisiv, cu 3.025 miliarde de euro, mai exact 75.6%, la valoarea intregului sector IT, in crestere cu peste 14% fata de valoarea inregistrata  in anul precedent. Venitul generat intern, insa, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2.1%), de la 955 milioane de euro cat au fost inregistrati in 2016, la 975 de milioane in 2017. Din totalul exportului de produse si servicii IT, aproximativ 75% merge catre piata europeana, 22% catre cea americana, restul fiind directionat catre alte piete.

Companiile din top 10 genereaza circa un sfert din valoarea pietei. De asemenea, din topul 300 al celor mai mari companii de software si servicii IT care activeaza pe piata locala, 40% sunt firme romanesti. Situatia sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piata de software si servicii IT este urmatoarea: industrial – 22%, sectorul public – 20%, banking – 16%, telecom – 11%, utilitati, retail, servicii – cate 8%.

“Este imbucurator ca industria tech isi continua cresterea, insa previziunile arata ca in conditii similare, va atinge in curand o faza de platou. Pentru mentinerea si accelerarea ritmului de crestere, companiile au nevoie de un mediu predictibil si sanatos, care sa incurajeze investitiile semnificative in tehnologie in toata economia si in sistemul public. In acelasi timp, industria tech isi concentreaza prioritatile de dezvoltare in zona de inovatie si in proiecte de educatie cu impact pe termen mediu si lung, lucru care se reflecta si in proiectele ANIS”, a declarat Teodor Blidarus, Presedintele ANIS.

Potrivit studiului ANIS, numarul total de angajati cu contracte full-time din sectorul de software si servicii IT a ajuns in 2017 la 89,850 de specialisti, o crestere cu 7.5% comparativ cu 2016. Dintre acestia, 88.6% ocupa posturi tehnice, restul detinand pozitii in departamente non-tehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai multi angajati au capital strain.

 

Imagini