Referitor la regimul fiscal al pierderilor inregistrate ca urmare a vanzarii de credite neperformante, principalele constatari ale studiului referitoare la celelalte state membre UE sunt:
• 22 de state membre acorda deductibilitate integrala la calculul impozitului pe profit pentru pierderile inregistrate de catre institutiile de credit ca urmare a vanzarii de creante rezultate din credite neperformante
• Alte 3 state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia impun anumite limitari, dar acorda si posibilitatea deducerii integrale in anumite conditii
• Grecia acorda deductibilitate integrala, dar ulterioara momentului vanzarii, iar Lituania pe baza unei solutii fiscale anticipate sau opinii ale autoritatilor fiscale
„Analizand comparativ regulile fiscale aplicate de fiecare stat membru UE in cazul vanzarilor de creante, studiul arata ca majoritatea tarilor acorda deductibilitate integrala pentru pierderi. Anumite state impun limitari, iar in anumite conditii dau si posibilitatea deductibilitatii integrale. Modificarea regulilor fiscale din legislatia romaneasca incepand din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale in cazul cesionarii creantelor. In anumite situatii, costurile vor depasi pretul de vanzare si vor pune tranzactiile sub semnul intrebarii”, a spus Dan Badin, Partener Coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.
Regimul fiscal aplicabil in Romania din 2018
Regimul fiscal al deductibilitatii creantelor instrainate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, initial prin OG 25/2017 si, ulterior, prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonante, publicata pe 23 martie 2018.
Conform legii, deductibilitatea este plafonata la 30% din valoarea pierderii nete care reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantei vandute. Institutiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creantelor scoase din conturile bilantiere si instrainate. In cazul specific al tranzactiilor cu creante neperformante scoase in afara bilantului, institutiile financiare datoreaza impozitul asupra sumei pe care o incaseaza de la cumparator si asupra a 70% din diferenta dintre valoarea creantei vandute si pretul de vanzare al acesteia.
„Studiul comparativ la nivelul Uniunii Europene. Tratamentul fiscal privind vanzarea de creante” a fost realizat pe baza informatiilor primite de la firmele din reteaua din Deloitte din celelalte state membre UE, valabile in 2017 si reprezinta o analiza orientativa.